نشست قضایی شماره 1400-8400

نشست قضایی شماره 1400-8400

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8400


کد نشست:
1400-8400

تاریخ برگزاری:
1399/03/01

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر کامیاران

موضوع:
تعیین تکلیف اموال مسروقه در جایی که مالباخته وجود ندارد

پرسش:
در پرونده های سرقت موضوع ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری چنانچه سارق اقرار بر سرقت مال نماید ولی شاکی خصوصی شکایت ننماید تکلیف اموال مسروقه چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش با فرض اینکه بزه سرقت از حیث حد نصاب ارزش مال و فقدان سابقه کیفری مرتکب قابل گذشت محسوب گردد با عنایت به ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری موجب قانونی جهت تعقیب کیفری متهم وجود ندارد ولیکن اموال مکشوفه در صورت عدم شناسایی مالک به عنوان اموال بلاصاحب باید تحویل ستاد اجرایی فرمان امام (ره) گردد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه مطابق مقررات ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی و با وحدت ملاک از عبارت جهات قانونی دیگر از بند پ ماده 389 قانون مارالذکر رسیدگی به اتهام وی مقدور نمی باشد و باید قرار موقوفی تعقیب صادر نمود. اما در خصوص تکلیف اموال مکشوفه نباید اموال را به سارق تحویل داد چراکه فحوای مقررات ماده 215 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 این را ایجاب نمی نماید که اموال مکشوفه موضوع سرقت را تحویل سارق داد و چنانچه مالک اصلی شناسایی نشد باید مطابق مقررات ماده 215 پرونده جهت تعیین تکلیف به دادگاه ارسال گردد و باید مطابق مواد 3 و 4 قانون راجع به اموال بلا صاحب مصوب 1313 اقدام به فروش اموال نمود.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه مطابق مقررات ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی و با وحدت ملاک از عبارت جهات قانونی دیگر از بند پ ماده 389 قانون مارالذکر رسیدگی به اتهام وی مقدور نمی باشد و باید مبادرت به صدور قرار موقوفی تعقیب کرد و از طرفی با توجه به مقررات ماده 215 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و عبارت مسترد در متن ماده اموال مکشوفه در سرقت با توجه به اینکه معنای استرداد به معنای پس دادن به همان شخص می باشد باید به شخص سارق مسترد و تحویل داده شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 12 ـ تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود. تبصره ـ تعیین جرایم قابل گذشت به موجب قانون است.

مشاهده ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM