نشست قضایی شماره 1400-7892

نشست قضایی شماره 1400-7892

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7892


کد نشست:
1400-7892

تاریخ برگزاری:
1398/04/13

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
تکلیف دادگاه کیفری در صورت نقض قرار منع تعقیب توسط تجدیدنظر (کیفری)

پرسش:
دادگاه بخش به جانشینی بازپرس مبادرت به صدور قرار منع تعقیب نموده که قبل از تایید دادستان با اعتراض وکیل شکات پرونده به شعبی از دادگاه تجدید نظر استان قم ارجاع می شود. شعبه تجدید نظر علیرغم عدم اظهار نظر دادستان در خصوص قرار منع تعقیب با این استدلال که یکی از اتهامات مطروحه اتهام آدم ربایی است ضمن نقض قرار منع تعقیب و با نفی صلاحیت از دادگاه بخش و به صلاحیت دادگاه کیفری یک استان قم اظهار نظر و پرونده نهایتا به یکی از شعبات کیفری یک ارجاع می گردد. سوال این است که دادگاه کیفری یک اگر چه صالح به رسیدگی به اعتراض است؛ ولی چون شعبه تجدید نظر قرار منع تعقیب را نقض کرده تکلیف دادگاه کیفری یک چیست؟ آیا جانشین بازپرس بایستی ملزم به اظهار نظر مجدد گردد در حالی که قبلا اظهار نظر کرده است یا اینکه به اعتراض رسیدگی شود در حالی که قرار منع تعقیب نقض شده است؟ و اگر دادگاه کیفری یک بخواهد تایید کند قبلا شعبه تجدید نظر قرار منع تعقیب را نقض کرده است تکلیف چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/98/828- 98/10/22 به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
در فرض سوال بنظر می رسد اصولا منع تعقیبی صادر نشده؛ چرا که تا زمانی که دادستان با قرار جانشین بازپرس موافقت ننماید منع تعقیب قرار تلقی نمی شود؛ چرا که شخص دادستان با نظر جانشین بازپرس مخالف است که تکلیف را قانون مشخص کرده است؛ اما در ما نحن فیه اصولا نمی بایستی دادگاه تجدید نظر به موضوع ورود پیدا می کرده و بدون اظهار نظر باید پرونده را برای جانشین بازپرس ارسال تا وفق مقررات عمل نماید. یعنی پس از موافقت دادستان پرونده به مرجع صالح یعنی دادگاه کیفری یک که هم صلاحیت رسیدگی به بزه های در صلاحیت کیفری دو و هم کیفری یک را داشته ارسال شود تا در مورد اعتراض به منع تعقیب رسیدگی نماید و چنین نشده است. در هر صورت رای دادگاه تجدید نظر رای تلقی نمی شود و برای دادگاه کیفری یک نیز لازم الاتباع نیست. دادگاه کیفری یک گویی پرونده فعلا به او ارجاع شده و قرار منع تعقیبی که جانشین بازپرس صادر کرده به تایید دادستان نرسیده است؛ پس بایستی پرونده را به دادگاه بخش اعاده تا ابتدا قرار منع تعقیب مربوطه به نظر دادستان برسد و پس از طی مراحل قانونی به دادگاه کیفری یک ارجاع گردد.

نظر اقلیت:
بنظر می رسد هر چند دادستان با نظر جانشین بازپرس موافقت نکرده است؛ اما نظر جانشین بازپرس در بزه در صلاحیت دادگاه کیفری دو منع تعقیب بوده که اعتراض به آن در صلاحیت دادگاه تجدید نظر است و یک قرار منع تعقیب هم جهت جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک صادر شده که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است. به این دلیل می توان گفت رای دادگاه تجدید نظر صحیح است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 24 ـ در حوزه قضایی بخش وظایف دادستان بر عهده رئیس حوزه قضایی و در غیاب وی بر عهده دادرس علی البدل دادگاه است.

مشاهده ماده 24 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM