نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/10/16

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر زرین دشت

موضوع:
مرجع تایید قرارهای تامین کیفری صادره از ناحیه بازپرس

پرسش:
آیا فقط قرارهای تامین کیفری منتهی به بازداشت متهم که توسط دادیار صادر می شود لازم است به نظر دادستان برسد یا چنین قرارهایی در صورت صدور از ناحیه بازپرس نیز لازم است به نظر دادستان برسد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 226 و 240 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی در صورتی که بازپرس قرار تامینی صادر نماید که منتهی به بازداشت متهم گردد تنها قرار بازداشت متهم نیاز به اعلام نظر دادستان دارد و در مورد قرار کفالت و وثیقه منتهی به بازداشت متهم صرفا نسبت به اصل قرارهای مزبور که منتهی به بازداشت شده است حق اعتراض در دادگاه ذیربط دارد و در هر صورت مقررات مربوط به قرار تامین صادره از سوی دادیار که منتهی به بازداشت متهم گردد مذکور در ماده 92 قانون فوق الذکر قابل تسری به قرارهای منتهی به بازداشت صادره از سوی بازپرس نمی باشد. بنابراین؛ نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان زرین دشت استان فارس در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
بر اساس ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری قرارهای نهایی دادیار و قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و قرارهای تامین کیفری منتهی به بازداشت متهم که توسط بازپرس صادر می شود نیاز به موافقت دادستان ندارد؛ زیرا با وصفی که قانونگذار در ماده 96 مذکور در مقام بیان بوده است ذکری از بازپرس نکرده است.

نظر اقلیت:
به نظر می رسد قرارهای تامین کیفری منتهی به بازداشت متهم که توسط بازپرس صادر می شود نیز می بایست به نظر دادستان برسد؛ چرا که ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری در این خصوص اطلاق دارد؛ لذا قرارهای بازپرس را هم شامل می شود و در ماده 121 قانون اخیر نیز مطلقا این موضوع را پیش بینی کرده است و بیان شده هرگاه در اجرای نیابت قضایی قرار تامین منتهی به بازداشت متهم شود پرونده جهت اظهار نظر نزد دادستان محل اجرای نیابت ارسال می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 121 - تامین در این قانون عبارت است از توقیف اموال اعم از منقول و غیرمنقول.

مشاهده ماده 121 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 240 ـ قرار بازداشت متهم باید فوری نزد دادستان ارسال شود. دادستان مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت نظر خود را به طور کتبی به بازپرس اعلام کند. هرگاه دادستان با قرار بازداشت متهم موافق نباشد حل اختلاف با دادگاه صالح است و متهم تا صدور رای دادگاه در این مورد که حداکثر از ده روز تجاوز نمی کند بازداشت می شود.

مشاهده ماده 240 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM