نشست قضایی شماره 1398-5680

نشست قضایی شماره 1398-5680

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5680


کد نشست:
1398-5680

تاریخ برگزاری:
1397/06/12

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر کاشمر

موضوع:
صدور قرار امتناع از رسیدگی

پرسش:
چنانچه در حین رسیدگی بین مقام قضایی و وکیل یکی از طرفین قرابت سببی ایجاد گردد: 1- آیا از موارد امتناع مقام قضایی از رسیدگی محسوب می گردد؟ 2-در صورت تایید مقام قضایی بایستی قرار امتناع صادر نماید یا وکیل استعفا نماید؟ 3- با توجه به متن ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری در صورت صدور قرار امتناع از رسیدگی توسط دادیار به هر جهتی امکان اخذ پرونده از شعبه و ارجاع به شعبه دیگر توسط دادستان هست یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
1 , 2 - نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان کاشمر استان خراسان رضوی با اصلاح آن قسمت از نظریه که مشعر به این است که موارد امتناع از رسیدگی ( رد دادرس ) قبل از رسیدگی مقام قضایی ایجاد شده باشد به اینکه ایجاد موارد رد دادرس در حین رسیدگی نیز از موجبات صدور قرار امتناع از رسیدگی است مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در خصوص سوال اول با توجه به اینکه امتناع از رسیدگی استثناء بوده و بایستی محدود تفسیر گردد و در بند الف ماده 91 ق.آ.د.م صرفا قرابت سببی یا نسبی با اصحاب دعوا و در بند الف ماده 421 ق.آ.د.ک با طرفین دعوی یا شریک و معاون جرم از موارد امتناع قید شده و نامی از وکیل برده نشده است لذا از موارد امتناع نبوده کما اینکه از متن مواد مذکور فهمیده می شود که موارد امتناع بایستی قبل از رسیدگی توسط مقام قضایی ایجاد شده باشد و شامل مواردی که در حین رسیدگی ایجاد می شود نمی گردد؛ در ماده 12 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری عبارت قبول وکالت ناظر به ایجاد موارد ممنوعیت قبل از وکالت بوده و شامل مواردی که در حین وکالت ایجاد می شود نمی گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 424 ـ مقامات قضایی دادسرا نیز باید در صورت وجود جهات رد دادرس از رسیدگی امتناع کنند. شاکی مدعی خصوصی یا متهم نیز می توانند دادستان یا بازپرس را رد و مراتب را به صورت کتبی به او اعلام کنند. در صورت قبول ایراد دادستان یا بازپرس از رسیدگی و مداخله در موضوع امتناع می نماید و رسیدگی حسب مورد به جانشین دادستان یا بازپرس دیگر محول می شود و در غیر اینصورت باید قرار رد ایراد صادر و به مدعی رد ابلاغ شود. مدعی رد می تواند در مهلتی که برای اعتراض به سایر قرارها مقرر شده است به دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم اعتراض کند. رای دادگاه در این مورد قطعی است. تبصره ـ صدور قرار رد ایراد مانع انجام تحقیقات مقدماتی نیست.

مشاهده ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 339 ـ پس از ارجاع پرونده نمی توان آن را از شعبه مرجوع‏الیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد. تبصره 1 ـ رعایت مفاد این ماده در مورد شعب بازپرسی دادگاه تجدید نظر استان و شعب دیوان عالی کشور نیز الزامی است. تبصره 2 ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 12 ـ در صورتی که وکیل دادگستری یا زوجه او با دادرس یا دادستان یا دادیار یا بازپرس قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم داشته باشد مستقیما یا با واسطه از قبول وکالت در آن دادگاه یا نزد آن دادستان یا دادیار یا بازپرس ممنوع است.

مشاهده ماده 12 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM