نشست قضایی شماره 1399-6756

نشست قضایی شماره 1399-6756

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6756


کد نشست:
1399-6756

تاریخ برگزاری:
1397/02/17

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی انتشار احکام قطعی از سوی اشخاص حقیقی در حکم افترا

پرسش:
با توجه به مفاد ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری انتشار احکام قطعی جز در موارد خاص موضوع ماده 36 قانون مجازات اسلامی از جانب محاکم ممنوع است و در صورت انتشار مرتکب در حکم مفتری است. آیا انتشار احکام قطعی از سوی اشخاص حقیقی در حکم افترا است؟

نظر هیئت عالی:
ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری هر نوع انتشاری را که متضمن دسترسی عمومی باشد را شامل می شود نتیجتا بر صحت نظریه اکثریت اعلام عقیده می شود.

نظر اکثریت:
حکم ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری فقط مربوط به دادگاه نیست و اشخاص حقیقی را نیز در بر می گیرد ولی با توجه به صراحت ماده مذکور این حکم از سوی اشخاص حقیقی باید از طریق رسانه جمعی منتشر شود.

نظر اقلیت:
حکم ماده 353 قانون آیین دارسی کیفری فقط مربوط به دادگاه ها می باشد و ماده مذکور مشمول اشخاص حقیقی نمی باشد و ماده 697 قانون مجازات اسلامی یک عام مربوط به همه افراد است و با انتشار احکام محکومیت قطعی افراد از ناحیه اشخاص حقیقی هیچ بزهی محقق نمی گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 353 ـ انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم و هویت فردی یا موقعیت اداری و اجتماعی آنان نباشد در رسانه ها مجاز است. بیان مفاد حکم قطعی و مشخصات محکوم علیه فقط در موارد مقرر در قانون امکان ـپذیر است. تخلف از مفاد این ماده در حکم افتراء است. تبصره 1 ـ هرگونه عکسبرداری یا تصویربرداری یا ضبط صدا از جلسه دادگاه ممنوع است. اما رئیس دادگاه می تواند دستور دهد تمام یا بخشی از محاکمات تحت نظارت او به صورت صوتی یا تصویری ضبط شود. تبصره 2 ـ انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده در محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم است در صورتیکه به عللی از قبیل خدشه دار شدن وجدان جمعی و یا حفظ نظم عمومی جامعه ضرورت یابد به درخواست دادستان کل کشور و موافقت رئیس قوه قضاییه امکان پذیر است.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 36 ـ حکم محکومیت قطعی درجرایم موجب حد محاربه و افساد فی الارض یا تعزیر تا درجه چهار و نیز کلاهبرداری بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال در صورتی که موجب اخلال در نظم یا امنیت نباشد در یکی از روزنامه های محلی در یک نوبت منتشر می شود. تبصره – انتشار حکم محکومیت قطعی در جرایم زیر که میزان مال موضوع جرم ارتکابی یک میلیارد (1.000.000.000) ریال یا بیش از آن باشد الزامی است و در رسانه ملی یا یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود: الف ـ رشاء و ارتشاء ب ـ اختلاس پ ـ اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی در صورت تحصیل مال توسط مجرم یا دیگری ت ـ مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری ث ـ تبانی در معاملات دولتی ج ـ اخذ پورسانت در معاملات خارجی چ ـ تعدیات ماموران دولتی نسبت به دولت ح ـ جرایم گمرکی خ ـ قاچاق کالا و ارز د ـ جرایم مالیاتی ذ ـ پولشویی ر ـ اخلال در نظام اقتصادی کشور ز ـ تصرف غیرقانونی در اموال عمومی یا دولتی

مشاهده ماده 36 قانون مجازات اسلامی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM