نشست قضایی شماره 1399-6802

نشست قضایی شماره 1399-6802

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6802


کد نشست:
1399-6802

تاریخ برگزاری:
1397/06/25

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر آبادان

موضوع:
بررسی عطف به ماسبق شدن آراء وحدت رویه

پرسش:
آیا آرا وحدت رویه عطف به ماسبق می شود؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 471 قانون آیین دادسی کیفری مصوب 1392 رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور تفسیر اصح از قانون بوده و برای مراجع قضایی و سایر مراجع (دیگر) لازم الاتباع است و لذا نسبت به کلیه پرونده های جریانی و در تمامی مراحل دادرسی تا قبل از اجرای کامل آرا (یعنی نسبت به آرایی که اجرا نشده و یا در حال اجرا است) قابل تسری و اعمال است ولیکن تسری و اعمال آن در صورتی که رای اجرا نشده یا در حال اجرا باشد مشروط بر این است که مطابق رای وحدت رویه عمل انتسابی جرم شناخته نشود و یا رای صادره به جهاتی مساعد به حال محکوم علیه باشد که در این موارد باید مطابق قانون مجازات اسلامی 1392 (ماده 10) رفتار گردد. بنابراین نظریه اکثریت در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
از آنجا که رای وحدت رویه کشف نظر و رویه صحیح تر بین محاکم است و تاسیس جدیدی نیست لذا می تواند هم در مباحث شکی و هم ماهوی عطف به ماسبق گردد. به خصوص در مواردی که رای وحدت رویه به نفع متهم تجویز گردد وفق ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری رای وحدت رویه نسبت به رای قطعی شده بی اثر است و در صورتیکه رای اجرا نشده و یا در حال اجرا باشد و مطابق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور, عمل انتسابی جرم شناخته نشود یا رای به جهاتی مساعد به حال محکوم علیه باشد. رای هیات عمومی نسبت به آرای مذکور قابل تسری است و مطابق مقررات قانون مجازات اسلامی عمل می شود.

نظر اقلیت:
به جز موارد منصوص در ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری در سایر موارد از جمله موضوعات حقوقی در مباحث ماهوی قابلیت تسری به ماقبل را ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 - اثر قانون نسبت به آتیه است و قانون نسبت به ماقبل خود اثر ندارد مگر این که در خود قانون مقررات خاصی نسبت به این موضوع اتخاذ شده باشد.

مشاهده ماده 4 قانون مدنی

ماده 471 ـ هرگاه از شعب مختلف دیوان عالی کشور یا دادگاهها نسبت به موارد مشابه اعم از حقوقی کیفری و امور حسبی با استنباط متفاوت از قوانین آراء مختلفی صادر شود رئیس دیوان عالی کشور یا دادستان کل کشور به هر طریق که آگاه شوند مکلفند نظر هیات عمومی دیوان عالی کشور را به منظور ایجاد وحدت رویه درخواست کنند. هر یک از قضات شعب دیوان عالی کشور یا دادگاهها یا دادستانها یا وکلای دادگستری نیز می توانند با ذکر دلیل از طریق رئیس دیوان عالی کشور یا دادستان کل کشور نظر هیات عمومی را درباره موضوع درخواست کنند. هیات عمومی دیوان عالی کشور به ریاست رئیس دیوان عالی یا معاون وی و با حضور دادستان کل کشور یا نماینده او و حداقل سه چهارم روسا و مستشاران و اعضای معاون تمام شعب تشکیل می شود تا موضوع مورد اختلاف را بررسی و نسبت به آن اتخاذ تصمیم کنند. رای اکثریت در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاهها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیرآن لازم الاتباع است؛ اما نسبت به رای قطعی شده بی اثر است. در صورتیکه رای اجراء نشده یا در حال اجراء باشد و مطابق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور عمل انتسابی جرم شناخته نشود یا رای به جهاتی مساعد به حال محکوم علیه باشد رای هیات عمومی نسبت به آراء مذکور قابل تسری است و مطابق مقررات قانون مجازات اسلامی عمل می شود.

مشاهده ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM