نشست قضایی شماره 1399-7691

نشست قضایی شماره 1399-7691

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7691


کد نشست:
1399-7691

تاریخ برگزاری:
1398/06/27

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر دهاقان

موضوع:
مرجع صالح در رسیدگی به قرار منع تعقیب صادره از دادرس دادگاه بخش یا دادرس جانشین بازپرس شهرستان در جرائم موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
در صورتی که دادرس دادگاه بخش یا دادگاه شهرستانی که دادستان یا بازپرس نداشته باشد به جانشینی بازپرس راجع به پرونده های موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری قرار منع تعقیب صادر نماید و آن دادگاه رییس یا دادرس علی البدل دیگری غیر از مرجع صادر کننده قرار مذکور داشته باشد رسیدگی به اعتراض به قرار مذکور با دادگاه همان بخش یا با دادگاه کیفری دو شهرستان مربوطه یا دادگاه کیفری یک است؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/98/1075 مورخ 1398/7/23 به شرح زیر مورد تایید است:

نظر اتفاقی:
در فرضی که دادگاه شهرستان به جانشینی از بازپرس به لحاظ نبود بازپرس در دادسرا رسیدگی می کند با توجه به اینکه به لحاظ ضرورت و لزوم تعیین تکلیف پرونده های موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری و در راستای ماده 92 قانون مذکور به دادرس دادگاه شهرستان ارجاع می گردد و دادرس تحت نظارت دادستان شهرستان مبادرت به رسیدگی می نماید و در صورت صدور قرار منع تعقیب در جرایم مذکور با توجه به ماده 271 قانون یاد شده دادگاه کیفری دو محل باید به اعتراض رسیدگی کند و نباید این گونه تصور کرد که در این فرض دادگاه شهرستان متناظر و هم درجه با مرجع رسیدگی به پرونده می باشد چرا که از باب ضرورت دادرس دادگاه شهرستان به عنوان جانشین بازپرس اقدام به انجام تحقیقات نموده است و در این فرض دادرس دادگاه شان بازپرس دادسرای شهرستان را دارا و قرار منع تعقیب صادره توسط وی نیز در دادگاه کیفری دو شهرستان مربوطه مورد اعتراض واقع خواهد شد. همچنین در فرضی که دادرس دادگاه بخش مبادرت به انجام تحقیقات مقدماتی در پرونده های موضوع ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری می نماید با عنایت به اینکه دادرس بخش به صراحت ماده 337 قانون مرقوم تحت نظارت دادستان شهرستان انجام وظیفه می نماید و احکام بازپرس شهرستان بر اقدامات وی بار می شود و اگر بنا باشد قاضی دیگری در دادگاه بخش به اعتراض به قرار منع تعقیب صادره از دادرس بخش رسیدگی کند دو مرجع هم عرض یک بار به عنوان مرجع بدوی و یک بار به عنوان مرجع رسیدگی به اعتراض اقدام به رسیدگی نموده اند. لذا این اقدام به نظر خلاف اصول دادرسی بوده و دادرس یا رییس دادگاه بخش از این حیث تفوقی بر دادرس دیگری دادگاه بخش ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM