نشست قضایی شماره 1399-6733

نشست قضایی شماره 1399-6733

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6733


کد نشست:
1399-6733

تاریخ برگزاری:
1397/12/21

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
امکان ضمانت متهمین از یکدیگر

پرسش:
در پرونده ای چندین متهم وجود دارد و جهت تفهیم اتهام احضار شده اند آیا می توانند ضمانت یکدیگر را بنمایند؟ حال اگر در پرونده ای چند متهم وجود داشته باشند که برخی جهت تفهیم اتهام احضار نشده باشند آنگاه آنهایی که احضار نشده اند می توانند کفالت افراد حاضر را بنمایند؟

نظر هیئت عالی:
احراز ملایت کفیل کافی برای قبول کفالت است؛ نتیجتا نظر اکثریت مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در متن قانون در مواد 217 221 219 قانون آیین دادرسی کیفری جهت پذیرش کفیل شرط و قیدی به جز ملایت جهت پرداخت وجه الکفاله وجود ندارد؛ فلذا پذیرش کفالت کفیل که خود متهم است فاقد منع قانونی است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه آزادی متهمی که تقاضای کفالت نموده است در واقع مشروط است و چه بسا قرار تامین صادره در مراحل بعدی تشدید گردد. متهمی که تقاضای کفالت دیگری را نموده است به لحاظ تشدید تامین بازداشت می گردد. فلذا به نظر می رسد پذیرش کفالت از سوی متهمان برای یکدیگر وجاهت قانونی نداشته باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 221 ـ کفالت شخصی پذیرفته می شود که ملائت او به تشخیص بازپرس برای پرداخت وجه الکفاله محل تردید نباشد. چنانچه بازپرس ملائت کفیل را احراز نکند مراتب را فوری به نظر دادستان میرساند. دادستان موظف است در همان روز رسیدگی و در این باره اظهارنظر کند. تشخیص دادستان برای بازپرس الزامی است. درصورت تایید نظر بازپرس توسط دادستان مراتب در پرونده درج می شود. تبصره ـ پذیرش کفالت اشخاص حقوقی با رعایت مقررات این ماده بلامانع است.

مشاهده ماده 221 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 219 ـ مبلغ وجه التزام وجه الکفاله و وثیقه نباید در هر حال از خسارت وارد به بزه دیده کمتر باشد. در مواردی که دیه یا خسارت زیان دیده از طریق بیمه قابل جبران است بازپرس با لحاظ مبلغ قابل پرداخت از سوی بیمه قرار تامین متناسب صادر می کند.

مشاهده ماده 219 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM