نشست قضایی شماره 1399-6894

نشست قضایی شماره 1399-6894

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6894


کد نشست:
1399-6894

تاریخ برگزاری:
1397/09/24

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
مجازات جایگزین حبس در جرم توهین

پرسش:
در مواردی که قانون گذار مانند جرم توهین به مقامات موضوع ماده 609 قانون مجازات اسلامی مصوب1375 (تعزیرات) مجازات شش ماه حبس یا یک میلیون ریال جزای نقدی یا 74 ضربه شلاق را به عنوان مجازات اختیاری تعیین کرده است

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت و اقلیت تفاوتی ندارد در فرضی که مجازات حبس در حکم لحاظ شود حبس مذکور به عنوان مجازات اصلی می توان جایگزین برای آن در نظر گرفت.

نظر اکثریت:
اولا هر چند قانون گذار در مصادیق مجازات در ماده 609 قانون مجازات اسلامی جزای نقدی پیش بینی کرده است ولیکن مجازات جایگزین حبس در قانون پس از تعیین مجازات اصلی صادر می گردد و این مانع از صدور مجازات جایگزین حبس در فرض سوال نمی باشد ثانیا در صورتی که دادگاه در ابتدا جزای نقدی را مطابق با ماده 609 صادر کند مصداق جایگزین حبس منتفی می شود ثالثا با توجه به تکلیف انتظامی قضات در صدور مجازات متناسب تعیین مجازات جایگزین حبس که از قواعد مستقل پیروی می کند منع قانونی ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به این که قانون گذار در مصادیق مجازات اصلی جزای نقدی پیش بینی کرده است تعیین مجازات جایگزین حبس صحیح به نظر نمی رسد البته این نظریه صرفا در مورد جزای نقدی به این نظریه معتقد است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 609 ـ جنایتی که موجب سست و فلج شدن هریک از لب ها گردد به گونه ای که با خنده و مانند آن از دندان ها کنار نرود موجب دو سوم دیه یک لب و از بین بردن هر یک از لب های سست و فلج شده موجب یک سوم دیه آن است.

مشاهده ماده 609 قانون مجازات اسلامی

ماده 66 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها نود و یک روز تا شش ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه به دلیل ارتکاب جرم عمدی دارای سابقه محکومیت کیفری به شرح زیر باشند و از اجرای آن پنج سال نگذشته باشد: الف ـ بیش از یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس تا شش ماه یا جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال یا شلاق تعزیری ب ـ یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس بیش از شش ماه یا حد یا قصاص یا پرداخت بیش از یک پنجم دیه

مشاهده ماده 66 قانون مجازات اسلامی

ماده 665 ـ قطع دو بیضه یکباره دیه کامل و قطع بیضه چپ دو ثلث دیه و قطع بیضه راست ثلث دیه دارد. تبصره ـ فرقی در حکم مذکور بین جوان و پیر و کودک و بزرگ و عنین و سالم و مانند آن نیست.

مشاهده ماده 665 قانون مجازات اسلامی

ماده 64 ـ مجازات های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن آثار ناشی از جرم سن مهارت وضعیت شخصیت و سابقه مجرم وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجراء می شود. تبصره ـ دادگاه در ضمن حکم به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند. دادگاه نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

مشاهده ماده 64 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM