نشست قضایی شماره 1398-5597

نشست قضایی شماره 1398-5597

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5597


کد نشست:
1398-5597

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر مرند

موضوع:
استیفای جزای نقدی از محل وثیقه

پرسش:
در پرونده موضوع قاچاق مشروبات الکلی وثیقه گذار محکوم علیه را به دادسرا معرفی کرده و الان محکوم علیه به جهت عجز از پرداخت جزای نقدی در زندان می باشد. با عنایت به اینکه موضوع از مصادیق ماده 230 آیین دادرسی کیفری نبوده؛ مالا دستور ضبط وثیقه از آن جهت صادر نشده است لکن چنانچه مستحضرید ماده 60 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز جریمه را ازمحل وثیقه تجویز کرده است از آنجاییکه ماده 6051و48 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز قانون خاص بوده فلذا به نظر می رسد تخصصا از ماده 230 آیین دادرسی کیفری خارج می باشد. علی ایحال در نحن فیه آیا امکان اخذ جریمه از محل وثیقه وجود دارد یاخیر؟

نظر هیئت عالی:
استیفاء جزای نقدی از محل وثیقه بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری ممکن خواهد بود؛ بناءعلیه نظریه اتفاقی بر اساس استنتاج مرقوم صحیح اعلام می شود.

نظر اتفاقی:
هرچند قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز قانون خاص بوده و در ماده 60 قانون مرقوم حکم خاصی در مورد اخذ جزای نقدی از محل وثیقه سپرده شده و یا فروش اموال شناسایی شده محکوم علیه وجود دارد. اما این امر مانع رجوع به قانون آیین دادرسی کیفری در موارد سکوت قانون خاص مذکور نمی باشد. کما اینکه مواد 51و60 همان قانون این موضوع را پیش بینی کرده سپس چنانچه نیاز به وصول جزای نقدی از محل وثیقه باشد باید به قرار قبولی وثیقه توجه گردد. چرا که قرار مذکور قراردادی است بین وثیقه گذار و قاضی صادرکننده آن به نمایندگی از طرف مرجع قضایی مربوطه. لذا اگر در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز دستور صریحی در این مورد وجود نداشته باشد باید به آیین دادرسی کیفری مراجعه گردد. همانطوری که ماده 224 قانون آیین دادرسی کیفری بازپرس را مکلف کرده ضمن صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه به کفیل یا وثیقه گذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی وجه الکفاله یا وثیقه طبق مقررات ضبط خواهد شد باید وصول جزای نقدی از محل وثیقه گذار را نیز درصورت تحقق شرایط آن تفهیم کند والا نمی توان از محل وثیقه جزای نقدی را وصول نمود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 224 ـ بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه به کفیل یا وثیقه گذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا وثیقه گذار وجه‏ الکفاله وصول یا وثیقه طبق مقررات این قانون ضبط می شود. تبصره ـ تفهیم مفاد ماده (194) این قانون نسبت به کفیل و وثیقه گذار نیز الزامی است.

مشاهده ماده 224 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 60 ـ در صورتی که محکومان به جریمه‏های نقدی مقرر در این قانون ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی به پرداخت جریمه های مقرر اقدام ننمایند جریمه نقدی از محل وثیقه های سپرده شده و یا فروش اموال شناسایی شده محکوم علیه اخذ و مابقی به مالک مسترد می­شود و چنانچه اموالی شناسایی نشود و یا کمتر از میزان جریمه باشد و جریمه مورد حکم وصول نشود جرائم نقدی مذکور مطابق قانون آئین دادرسی کیفری حسب مورد با دستور قاضی اجرای احکام دادسرای مربوطه یا قاضی اجرای احکام تعزیرات حکومتی که از بین قضات دارای پایه پنج قضائی به روش مندرج در ماده (49) این قانون انتخاب می شوند به حبس تبدیل می شود. در هر صورت حبس بدل از جزای نقدی نباید از پانزده سال بیشتر باشد. تبصره 1ـ در مورد احکام صادره از شعب تعزیرات حکومتی پرونده جهت صدور حکم مبنی بر تبدیل جزای نقدی به حبس به شعبه یا شعبی از دادگاههای حوزه قضائی مربوطه که توسط رئیس قوه قضائیه تعیین می شود ارجاع می گردد تا ظرف ده روز نسبت به مورد اقدام مقتضی معمول نمایند. تبصره 2ـ جزای نقدی مازاد بر حبس تبدیلی در صورت شناسایی اموالی از محکوم علیه حتی پس از اتمام حبس وصول می گردد.

مشاهده ماده 60 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 48ـ در پرونده‏های قاچاق کالای ممنوع سازمان یافته حرفه­ای و یا پرونده هایی که ارزش کالای قاچاق مکشوفه بیش از یکصد میلیون (100.000.000)ریال است مرجع رسیدگی مکلف است نسبت به صدور دستور شناسایی و توقیف اموال متعلق به متهم در حدود جزای نقدی احتمالی از طرق مقتضی از جمله استعلام از ادارات ثبت اسناد و املاک مخابرات بانکها و سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نماید. مراجع طرف استعلام نیز موظفند ظرف پنج روز پاسخ لازم را به مرجع رسیدگی اعلام کنند.

مشاهده ماده 48 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM