نشست قضایی شماره 1398-6012

نشست قضایی شماره 1398-6012

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6012


کد نشست:
1398-6012

تاریخ برگزاری:
1396/07/13

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر جیرفت

موضوع:
ایجاد صلاحیت مرجع محال الیه با احاله پرونده از مرجعی به مرجع دیگر

پرسش:
دادسرای رشت با قرار عدم صلاحیت پرونده را به دادگاه کهنوج ارسال دادسرای کهنوج با توجه به اینکه متهم در حوزه جیرفت بوده تقاضا ی احاله کرده پرونده با احاله به دادسرای جیرفت ارسال شده است حال چنانچه دادسرای جیرفت نظر به صلاحیت ذاتی دادسرای رشت داشته باشد آیا می تواند قرار عدم صلاحیت صادر کنند ؟

نظر هیئت عالی:
دادسرای محال الیه چنانچه معتقد به عدم صلاحیت ذاتی خود و صلاحیت دادسرای رشت باشد مجاز به صدور قرار عدم صلاحیت می باشد نظریه اقلیت در حد این استنتاج تایید می گردد.

نظر اکثریت:
باتوجه به اینکه اولا ارسال پرونده جهت رسیدگی به جیرفت با احاله بوده نه قرار عدم صلاحیت ثانیا" در صورتی که دادسرای رشت صالح بود می بایست دادسرای کهنوج قرار عدم صلاحیت صادرکند چون دادگاه کهنوج خود را صالح دادنسته است تقاضای احاله نموده است. پس دادسرای جیرفت نمی تواند قرار عدم صلاحیت صادر کند ثالثا " مرجع بدوی تابع نظر مرجع عالی می باشد وباید احاله را بپذیرد

نظر اقلیت:
چون صلاحیت ذاتی با دادگاه رشت بوده است دادسرای کهنوج نمی بایست قرار عدم صلاحیت را بپذیرد در واقع احاله از سوی مرجعی صورت گرفته است که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را نداشته است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 267 ـ در صورت موافقت دادستان با قرار بازپرس در خصوص عدم صلاحیت پرونده به مرجع صالح ارسال می شود و در موارد موقوفی یا منع تعقیب بازپرس مراتب را به طرفین ابلاغ می کند. در اینصورت قرار تامین و قرار نظارت قضایی ملغی می گردد و چنانچه متهم بازداشت باشد بلافاصله آزاد می شود. قاضی مربوط مکلف است از قرار تامین ماخوذه رفع اثر نماید.

مشاهده ماده 267 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 317 ـ حل اختلاف در صلاحیت در امور کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی است و حل اختلاف بین دادسراها مطابق قواعد حل اختلاف دادگاه هایی است که دادسرا در معیت آن قرار دارد.

مشاهده ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 418 ـ در هر مرحله از رسیدگی کیفری احاله پرونده از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر یک استان حسب مورد به درخواست دادستان یا رئیس حوزه قضایی مبدا و موافقت شعبه اول دادگاه تجدید نظر استان و از حوزه قضایی یک استان به استان دیگر به تقاضای همان اشخاص و موافقت دیوان عالی کشور صورت میگیرد. تبصره ـ در مورد جرایم در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح احاله حسب مورد به درخواست دادستان نظامی یا رئیس سازمان قضایی استان با موافقت رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح انجام می شود.

مشاهده ماده 418 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 419 ـ احاله در موارد زیر صورت می‏گیرد: الف ـ متهم یا بیشتر متهمان در حوزه دادگاه دیگری اقامت داشته باشند. ب ـ محل وقوع جرم از دادگاه صالح دور باشد به نحوی که دادگاه دیگر بهعلت نزدیک بودن به محل وقوع آن آسان تر بتواند به موضوع رسیدگی کند. تبصره ـ احاله پرونده نباید به کیفیتی باشد که موجب عسر و حرج شاکی و یا مدعی خصوصی شود.

مشاهده ماده 419 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM