نشست قضایی شماره 1398-5898

نشست قضایی شماره 1398-5898

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5898


کد نشست:
1398-5898

تاریخ برگزاری:
1397/08/29

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی اعمال تبصره 3 ماده 134 قانون مجازات اسلامی (تقلیل مجازات) در موارد تخفیف مجازات ها موضوع ماده 442 قانون آئین دادرسی کیفری

پرسش:
آیا در تخفیف مجازات بر اساس ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری (اسقاط حق تجدیدنظرخواهی از جانب محکوم¬علیه) رعایت مفاد تبصره 3 ماده 134 قانون مجازات اسلامی الزامی است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
رعایت مفاد تبصره 3 ماده 134قانون مجازات اسلامی در تخفیف موضوع ماده 442 ق.آ.د.ک لازم العمل نیست. نتیجتا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری به صورت مطلق بیان شده است لذا در تعدد جرم نیز اعمال می شود و محدود به شرایط تبصره 3 ماده 134 قانون مجازات نیست. تبصره ماده 134 در خصوص مرحله صدور حکم است لیکن ماده 442 مربوط به مرحله پس از صدور حکم است. در ماده 483 قانون آیین دادرسی گفته شده است بر اساس و در حدود قانون تخفیف دهد لیکن در ماده 442 چنین قیدی بیان نشده است لذا می توان بدون حد نصاب تبصره 3 ماده 134 تخفیف صورت گیرد.

نظر اقلیت:
ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری عام است و تبصره 3 ماده 134 قانون مجازات اسلامی نسبت به آن خاص است. به عبارتی در خصوص تعدد جرم مقرره خاص داریم و نمی توانیم به مقرره عام ماده 442 عمل کرد. در ماده 442 از لفظ تخفیف استفاده کرده است لذا رعایت تمامی شرایط تخفیف از جمله تبصره 3 ماده 134 نیز الزامی است. ماده 483 نیز که از عبارت در حدود قانون استفاده کرده است به این علت است که گذشت شاکی در مقررات عام تخفیف ذکر شده است لیکن اسقاط تجدیدنظرخواهی یک تاسیس جدید است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM