نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:

برگزار شده توسط:
تاریخ برگزاری

موضوع:
عدول از اسقاط حق ملاقات فرزند از سوی زوجه

پرسش:
در ضمن طلاق توافقی زوجه از حق ملاقات فرزند مشترکشان صرف نظر نموده است. پس از اجرا و ثبت طلاق وی تقاضای ملاقات کرده و در مقابل خوانده ضمن مخالفت شدید (به استناد توافق و شرط یاد شده) رد خواسته و دعوا را خواستار شده است. وضعیت حقوقی توافق و شرط مذکور چیست و تکلیف دادگاه کدام است؟

نظر هیئت عالی:
مسایل مربوط به ملاقات طفل و امور خانوادگی راجع به آن از ارکان و شرایط اساسی طلاق توافقی به نظر می رسد که اساسا با توجه به مصلحت طفل و بنا به خواسته های طبیعی وی و مصلحت و اقتضای موضوع ایجاب می نماید که دادگاه خانواده در امور و موارد حادث بتواند اظهارنظر مجدد نماید. لذا نظر سوم ابرازی مناسب بوده و مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
نظر اول: عدول از اسقاط حق ملاقات فرزند از سوی زوجه قابل پذیرش است. از یک نگاه طبق مفاد ماده 959 قانون مدنی «هیچ کس نمی تواند به طور کلی حق تمتع و یا حق اجرای تمام یا قسمتی از حقوق مدنی را از خود سلب کند.» ماده مذکور ناظر به حق تمتع و حق استیفا می باشد. از نگاه دیگر طفل و مصلحت او می باشد که عدم پذیرش عدول از اسقاط حق ملاقات فرزند از ناحیه زوجه موجب تضییع حقوق طفل می گردد. از سوی دیگر ماده 6 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی (عقود و قراردادهایی که مخل نظم عمومی یا برخلاف اخلاق حسنه که مغایر با موازین شرع باشد در دادگاه قابل ترتیب اثر نیست) و اصل 40 قانون اساسی در همین راستا است. لذا مصلحت اجتماعی و اخلاقی و روانی طفل ایجاب می کند که خواسته زوجه در ملاقات فرزند را بپذیریم و این حق ملاقات تا زمان بلوغ است و بعد از آن خود فرد بالغ تصمیم می گیرد چون امر غیرمالی است و حق اظهارنظر و اعمال حق را دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 959 - هیچ کس نمی تواند به طور کلی حق تمتع و یا حق اجرای تمام یا قسمتی از حقوق مدنی را از خود سلب کند.

مشاهده ماده 959 قانون مدنی

ماده 6 - عقود و قراردادهایی که مخل نظم عمومی یا بر خلاف اخلاق حسنه که مغایر با موازین شرع باشد در دادگاه قابل ترتیب اثر نیست.

مشاهده ماده 6 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM