نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/01/01

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
راهکار مالک برای اخذ سند مغروز در صورت امتناع شهرداری از تایید یا رد نقشه ملک

پرسش:
شهرداری ملکی را به طور معوض به شخصی واگذار کرده است. پس ازگذشت سال ها و نقل و انتقال ملک به دیگران آخرین مالک توانسته پروانه ساختمانی را بر اساس طرح های جامع و تفصیلی شهر دریافت کند و متعاقبا تقاضای افراز از اداره ثبت نماید. ولی شهرداری به این دلیل که در پروانه ساخت قید شده که "مالک لازم است در زمان صدور سند نسبت به تجمیع آن ملک و زمین مجاور اقدام نماید" و چون مالک ملک مجاور را خریداری نکرده است شهرداری از تایید تقاضا مطابق ماده 101 قانون شهرداری و ماده 154 قانون ثبت امتناع می نماید. آیا اقدام شهرداری قانونی است؟ راهکار مالک جهت اخذ سند مفروز چیست؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: اقدام شهرداری با توجه به ضوابط موجود بر مبنای ماده 6 قانون شورای عالی شهرسازی و معماری و ماده 154 قانون ثبت اسناد و املاک و ماده 101 قانون شهرداری باید منطبق با قانون باشد. یعنی در فرض سوال اظهارنظر منفی یا امتناع از هرگونه اعلام نظری در خصوص استعلام مراجع قانونی مبتنی بر مقررات قانونی باشد. با توجه به نقل و انتقالات انجام شده و وضعیت موجود ملک امتناع از دادن پاسخ بدون توجیه مخدوش یا خلاف قانون بودن نقشه اعلامی و یا عدم رعایت معابر و قدرالسهم محمل قانونی نداشته و موجه نیست. نظر اکثریت با قید این که در دعوی اعتراض به تصمیم واحد ثبتی اداره ثبت به عنوان مرجع صالح قانونی برای افراز نه ذی نفع در قضیه می باشد و نه دعوا به آن مرجع توجهی دارد نتیجتا تایید می شود.

نظر اکثریت:
در خصوص موضوع سوال باید به قوانین مرتبط پرداخت. تعاریف طرح های جامع و تفصیلی در قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی بیان شده است و وظایف شهرداری و ثبت اسناد و املاک درخصوص تفکیک و افراز اراضی از حیث رعایت طرح های مزبور در قوانینی نظیر قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران قانون نوسازی و عمران شهری ماده 154 قانون ثبت اسناد و املاک و به ویژه ماده 101 قانون شهرداری و تبصره های آن ذکر شده است. براساس مقررات مذکور اقدام شهرداری در خصوص امتناع از تایید یا رد نقشه غیرقانونی بوده و شهرداری مکلف است نظر خود را حداکثر ظرف سه ماه اعلام نماید. چنان چه شهرداری نظر منفی اعلام نمود و بر آن اساس اداره ثبت محل درخواست افراز را رد نمود این تصمیم واحد ثبتی قابل اعتراض از ناحیه مالک در دادگاه عمومی است که باید به طرفیت اداره ثبت اسناد و املاک و مالکین مشاعی طرح شود؛ اما چنان چه شهرداری به هر دلیل از تایید یا رد نقشه ظرف مهلت مذکور خودداری نماید مطابق اصلاحات به عمل آمده در ماده 101 قانون شهرداری طبق تبصره 5 ماده مرقوم مالک می تواند دعوایی به طرفیت شهرداری اداره ثبت اسناد محل و مالکین مشاعی در دادگاه عمومی اقامه نموده و تقاضای افراز کند که در این صورت دادگاه پس از اخذ نظر کمیسیون ماده 5 مسکن و شهرسازی (و در صورت عدم پاسخگویی کمیسیون مزبور ظرف دو ماه با رعایت جمیع ضوابط و طرح ها راسا) مبادرت به اتخاذ تصمیم می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 101ـ ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاهها موظفند در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی واقع در محدوده و حریم شهرها از سوی مالکین عمل تفکیک یا افراز را براساس نقشه ای انجام دهند که قبلا به تایید شهرداری مربوط رسیده باشد. نقشه ای که مالک برای تفکیک زمین خود تهیه نموده و جهت تصویب در قبال رسید تسلیم شهرداری می نماید باید پس از کسر سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به خدمات عمومی از کل زمین از طرف شهرداری حداکثر ظرف سه ماه تایید و کتبا به مالک ابلاغ شود. بعد از انقضاء مهلت مقرر و عدم تعیین تکلیف از سوی شهرداری مالک می تواند خود تقاضای تفکیک یا افراز را به دادگاه تسلیم نماید. دادگاه با رعایت حداکثر نصابهای مقرر در خصوص معابر شوارع و سرانه های عمومی با اخذ نظر کمیسیون ماده (5) به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید. کمیسیون ماده (5) حداکثر ظرف دو ماه باید به دادگاه مذکور پاسخ دهد. در صورت عدم ارسال پاسخ در مدت فوق دادگاه با ملاحظه طرح جامع و تفصیلی در چهارچوب سایر ضوابط و مقررات به موضوع رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. تبصره 1ـ رعایت حدنصابهای تفکیک و ضوابط و مقررات آخرین طرح جامع و تفصیلی مصوب در محدوده شهرها و همچنین رعایت حدنصابها ضوابط آیین نامه ها و دستورالعملهای مرتبط با قوانین از جمله قوانین ذیل در تهیه و تایید کلیه نقشه های تفکیکی موضوع این قانون توسط شهرداریها الزامی است: ـ مواد (14) و (15) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 ـ قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی مصوب سال 1381 ـ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب سال 1374 و اصلاحات بعدی آن ـ قانون جلوگیری از خردشدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی ـ اقتصادی مصوب سال 1385 و اصلاحات بعدی آن ـ ماده (5) قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و اصلاحات بعدی آن تبصره 2ـ در مورد اراضی دولتی مطابق تبصره (1) ماده (11) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 اقدام خواهد شد. تبصره 3ـ در اراضی با مساحت بیشتر از پانصد مترمربع که دارای سند ششدانگ است شهرداری برای تامین سرانه فضای عمومی و خدماتی تا سقف بیست و پنج درصد (25%) و برای تامین اراضی موردنیاز احداث شوارع و معابر عمومی شهر در اثر تفکیک و افراز این اراضی مطابق با طرح جامع و تفصیلی با توجه به ارزش افزوده ایجاد شده از عمل تفکیک برای مالک تا بیست و پنج درصد (25%) از باقیمانده اراضی را دریافت می نماید. شهرداری مجاز است با توافق مالک قدرالسهم مذکور را براساس قیمت روز زمین طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری دریافت نماید. تبصره 4ـ کلیه اراضی حاصل از تبصره (3) و معابر و شوارع عمومی و اراضی خدماتی که در اثر تفکیک و افراز و صدور سند مالکیت ایجاد می شود متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن هیچ وجهی به صاحب ملک پرداخت نخواهد کرد. در مواردی که امکان تامین انواع سرانه شوارع و معابر از زمین مورد تفکیک و افراز میسر نباشد شهرداری می تواند با تصویب شورای اسلامی شهر معادل قیمت آن را به نرخ کارشناسی دریافت نماید. تبصره 5 ـ هرگونه تخلف از موضوع این قانون در تفکیک یا افراز اراضی جرم تلقی شده و متخلفین طبق قانون مجازات اسلامی و قانون تخلفات اداری تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. (اصلاحی 28/01/1390)

مشاهده ماده 101 قانون شهرداری

ماده 154 - دادگاه ها و ادارات ثبت اسناد و املاک باید طبق نقشه ی تفکیکی که به تایید شهرداری محل رسیده باشد نسبت به افراز و تفکیک کلیه ی اراضی واقع در محدوده ی شهر ها و حریم آن ها اقدام نمایند و شهرداری ها مکلفند بر اساس ضوابط طرح جامع تفصیلی یا هادی و دیگر ضوابط مربوط به شهرسازی نسبت به نقشه ی ارسالی از ناحیه ی دادگاه یا ثبت ظرف دو ماه اظهار نظر و نظریه ی کتبی را ضمن اعاده ی نقشه به مرجع ارسال کننده اعلام دارند. در غیر این صورت دادگاه ها و ادارات ثبت نسبت به افراز و تفکیک راسا اقدام خواهند نمود. (الحاقی 18/10/1351 و اصلاحی 31/04/1365)

مشاهده ماده 154 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 6 ـ اعضای شورا باید دارای شرایط زیر باشند: الف ـ متدین به دین مبین اسلام ب ـ تابعیت جمهوری اسلامی ایران پ ـ التزام عملی به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ولایت مطلقه فقیه ت ـ حسن شهرت به امانت و دیانت و صحت عمل ث ـ عدم استفاده از مشروبات الکلی و عدم اعتیاد به مواد مخدر یا روانگردان ج ـ حداقل سی سال سن تمام چ ـ کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت از آن برای مشمولان ح ـ حداقل مدرک کارشناسی یا مدرک حوزوی معادل برای تمام اعضای شورای حل اختلاف شهر و در شورای روستا سواد خواندن و نوشتن و ترجیحا داشتن دیپلم و بالاتر خ ـ متاهل بودن دـ سابقه سکونت در حوزه شورا حداقل به مدت شش ماه و تداوم سکونت پس از عضویت ذـ نداشتن سابقه محکومیت موثر کیفری و عدم محرومیت از حقوق اجتماعی تبصره 1ـ برای عضویت در شورا دارندگان مدرک دانشگاهی یا حوزوی در رشته های حقوق قضائی یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی در اولویت هستند و حداقل یک نفر از اعضای شورای حل اختلاف شهر باید از میان دارندگان مدارک تحصیلی فوق باشد. تبصره 2ـ افرادی که پیش از لازم الاجراء شدن این قانون به عضویت شوراها درآمده‏اند در صورت نداشتن شرایط موضوع بندهای (ح) و (خ) ادامه عضویتشان بلامانع است. تبصره 3ـ رئیس قوه قضائیه می‏تواند برای صلح و سازش در دعاوی و شکایات اقلیت‏های دینی موضوع اصل سیزدهم (13) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران شورای حل اختلاف خاص آنان تشکیل دهد. اعضای این شورا باید متدین به دین خود باشند. تبصره 4ـ اعضای شورا قبل از شروع به کار مکلفند مطابق سوگندنامه ای که توسط رئیس قوه قضائیه تهیه و تصویب می شود سوگند یاد نمایند.

مشاهده ماده 6 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM