رای قضایی شماره 9109970222700753

رای قضایی شماره 9109970222700753

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970222700753


شماره دادنامه قطعی:
9109970222700753

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/06/20

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ضمانت از چک در ورقه جداگانه

پیام رای:
ضمانت از چک در قرارداد جداگانه موجب ایجاد مسئولیت تضامنی برای ضامن خواهد بود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی (ف. خ.) به وکالت از خواهان (ع. ی.) به طرفیت خواندگان 1- (م. ی.) 2- (م. ی.) 3- (ط. م) 4- (ر. ب.) به خواسته مطالبه مبلغ (000/000/120) ریال موضوع سه فقره چک به شماره های 886812 395803 و 395831 به عهده بانک س. و خسارات دادرسی و حق الوکاله و خسارات تاخیر تادیه به استناد فتوکپی مصدق چک ها و گواهی-نامه عدم پرداخت صادر از بانک محال علیه ویک فقره قرارداد موضوع ضمانت پرداخت چک های استنادی بدین شرح که خواندگان ردیف اول و دوم صادر کنندگان چک های موضوع خواسته بوده اند و خواندگان ردیف سوم و چهارم حسب قرارداد استنادی پرداخت چک ها و خسارات تاخیر تادیه آن را نیز ضمانت نموده اند. علی ایحال با عنایت به مستندات خواهان که حکایت از اشتغال ذمه تضامنی خواندگان به میزان خواسته در حق خواهان را دارد و این که خواندگان نیز علیرغم ابلاغ و نشر آگهی در جلسه دادگاه حاضر نگردیده اند و هیچ گونه دلیل و بینه ای که موجبات برایت ذمه خویش را فراهم آورد اقامه ننموده اند لذا دادگاه دعوی خواهان را مقرون به صحت تشخیص داده مستندا به مواد 519 515 و 198 قانون آیین دادرسی مدنی و همچنین مواد 313 311 و310 قانون تجارت و مواد 219 191 183 و10 قانون مدنی حکم به محکومیت تضامنی خواندگان به پرداخت (000/000/120) ریال بابت اصل خواسته و همچنین خسارات تاخیر تادیه چک های خواسته تا زمان اجرای کامل دادنامه و همچنین پرداخت هزینه های دادرسی و حق الوکاله طبق تعرفه های قانونی در حق خواهان صادر واعلام می دارد. رای صادره غیابی و ظرف مهلت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 39 دادگاه عمومی حقوقی تهران - عباسی
در خصوص واخواهی آقای (غ. ف.) به وکالت از واخواه (ر.ب.) به طرفیت واخوانده (ع. ی.) ضمنا خانم (ل. ع.) نیز به عنوان وکیل واخواه وارد رسیدگی شده است دایر به واخواهی نسبت به دادنامه شماره 89726 به شرح منعکس در دادخواست و لایحه تقدیمی با عنایت به اینکه اولا؛ واخواه صراحتا حسب قرارداد استنادی خوانده با ذکر دقیق تمامی مسایل پرداخت مسایل چک های موضوع دادنامه غیابی و خسارات قانونی آن را متعهد شده است و لذا انکار پس از اقرار مسموع نمی باشد و تابع شرایط قرارداد موضوع ماده 10 قانون مدنی می باشد و اصل قرارداد نیز مورد تکذیب و انکار قرار نگرفته است ثانیا؛ علی رغم آنچه وکیل محترم واخواه ذکر نموده اند که موضوع قرارداد عقد ضمان می باشد و در قرارداد استنادی مضمون عنه و مضمون له مشخص نمی باشد و عقد دچار اشکال می باشد اظهارات واخواه به شرح صورت جلسه مورخه 10/3/91 خلاف این امر را ثابت می نماید خاصه آنکه موضوع قرار داد از نظر این دادگاه عقد ضمان به معنای خاص نمی باشد و قرار داد عامی می باشد که منابع عقود و قراردادها موضوع مواد 231 219 182 و10 قانون مدنی می باشد و عقد مزبور نیز هیچ گونه خلاف مقررات و شرع و قانون نمی باشد لذا دادگاه با رد واخواهی دادنامه بدوی را عینا تایید و ابرام می نماید. رای صادره ظرف مهلت 20 روز پس ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 39 دادگاه عمومی حقوقی تهران - عباسی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در مورد تجدید نظرخواهی (ر. ب.) به طرفیت (ع. ی.) نسبت به دادنامه شماره 234-16/3/91 شعبه 39 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم بر محکومیت تضامنی تجدیدنظرخواه به پرداخت وجه چک و خسارت تاخیر تادیه صادر گردیده است صرف نظر از اینکه ضمانت در برگ جدا از سند تجاری صورت پذیرفته است نظر به اینکه 1- تجدیدنظرخواه اقدام به ضمانت سند تجاری نموده است که ضمانت این اسناد تضامنی محسوب شده و ضامن بر فرض این امر و اطلاع از این موضوع اقدام به ضمانت کرده است 2- درمتن ضمانت نامه تصریح شده است که هر یک از ضامنین به تنهایی وجوه چک ها و خسارت تاخیر تادیه را ضمانت می نمایند استفاده از این واژه ها ظهور در مسیولیت تضامنی دارد نتیجتا نظر به اینکه از سوی تجدید نظرخواه ایرادی موثر بر نقض و بی اعتباری دادنامه ارایه نگردیده است از نظر قانونی نیز اشکالی به نظر نرسید نتیجتا به دلیل عدم مطابقت تجدید نظرخواهی با هیچ یک از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی اعتراض به عمل آمده غیر وارد تشخیص و مستندا به ماده 358 قانون فوق الذکر حکم بر تایید و استواری دادنامه نخستین صادر می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 27 دادگاه تجدید نظر استان تهران- مستشار دادگاه
استیری- رجاء

قاضی:
حسین رجاء , حسن استیری , عباسی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 191 - عقد محقق می شود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.

مشاهده ماده 191 قانون مدنی

ماده 183 - عقد عبارت است از این که یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آن ها باشد.

مشاهده ماده 183 قانون مدنی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 231 - معاملات و عقود فقط درباره ی طرفین متعاملین و قائم مقام قانونی آن ها موثر است مگر در مورد ماده ی 196.

مشاهده ماده 231 قانون مدنی

ماده 182 - مقررات دیگر راجع به شکار به موجب نظامات مخصوصه معین خواهد شد.

مشاهده ماده 182 قانون مدنی

ماده 313 ـ وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود.

مشاهده ماده 313 قانون تجارت

ماده 311 ـ در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادرکننده برسد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.

مشاهده ماده 311 قانون تجارت

ماده 310 ـ چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.

مشاهده ماده 310 قانون تجارت

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM