رای قضایی شماره 9309970224400890

رای قضایی شماره 9309970224400890

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224400890


شماره دادنامه قطعی:
9309970224400890

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
دعوای تحویل مبیع غیرمنقول

پیام رای:
دعوای تحویل مبیع دعوایی مستقل از خلع ید بوده و این دو دعو از یکدیگر متفاوت هستند و با توجه به اینکه بایع ملزم به تسلیم مبیع می باشد و نیز با عنایت به اصول صحت و لزوم در عقد بیع بایع موظف به تحویل مبیع است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.ر. با وکالت آقایان 1-م.ک. 2-م.ک. به طرفیت آقای ق.ع. به خواسته الزام خوانده به تنظیم سند رسمی انتقال یک واحد آپارتمان واحد پنجم از پلاک ثبتی 52/5308 اخذ صورت مجلس تفکیکی مفاصا حساب دارایی و شهرداری فک رهن و تحویل مبیع و خسارت ناشی از عدم حضور موضوع بند 4-5 قرارداد به میزان 15 میلیون تومان و کلیه خسارات قانونی و دادرسی مقوم به 51 میلیون ریال با این توضیح که وکیل خواهان در ایضاح خواسته اظهار داشته که موکل وی طبق قرارداد مورخه 91/11/25 یک واحد آپارتمان به مبلغ 75 میلیون تومان از خوانده خریداری و تاریخ 92/8/15 برای تنظیم سند تعیین لیکن خوانده علی رغم اخذ گواهی عدم حضور از انجام تعهدات خود استنکاف می نماید نظربه شرح دعوی خواهان و مفاد مبایعه نامه مستند دعوی که حکایت از رابطه حقوقی بیع بین طرفین و تعهدات متقابل دارد و نظربه اینکه دفاع موجهی از جانب خوانده بر بی اعتباری مستند دعوی انجام تعهدات قراردادی و با رد دعوی خواهان ارایه نشده است دعوی خواهان را در خصوص قسمتی از خواسته ثابت تشخیص مستندا به مواد 10-219-220-221-225 قانون مدنی و مواد 194-198-519 قانون آیین دادرسی مدنی و با توجه به اصل صحت و لزوم قراردادها حکم به الزام خوانده به اخذ صورت مجلس تفکیکی مفاصا حساب دارایی و شهرداری و فک رهن (تهیه مقدمات تنظیم سند) و پرداخت هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل در حق خواهان صادر و اعلام می نماید و در خصوص دعوی الزام به تنظیم سند نظربه اینکه حسب جوابیه استعلام ثبتی ملک مذکور دارای دو مالک می باشد که هردو شخص طرف دعوی واقع نشده است لذا دعوی به کیفیت مذکور قابلیت استماع را نداشته و در خصوص دعوی الزام به تحویل مبیع نیز با توجه به اینکه تحویل مبیع که همان خلع ید می باشد فرع بر مالکیت خواهان می باشد و خواهان مالکیت رسمی در ملک موصوف ندارد دعوی وی نیز در وضعیت موجود قابلیت استماع را نداشته مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار عدم استماع صادر و اعلام می گردد و در خصوص دعوی مطالبه خسارت قراردادی نظربه اینکه حسب مفاد قرارداد و اظهارات خواهان حکایت از وجود تعهدات متقابل تنظیم سند در قبال پرداخت الباقی ثمن معامله دارد و نظربه اینکه شرط مطالبه خسارت قراردادی علاوه بر احراز تخلف خوانده احراز انجام تعهدات قراردادی از جانب خواهان می باشد که خواهان دلیلی بر انجام تعهدات قراردادی خود و آماده نمودن الباقی ثمن معامله یا پرداخت آن ارایه ننموده است لذا دعوی خواهان را غیرثابت تشخیص مستندا به ماده 197 قانون مذکور حکم بر بی حقی خواهان صادر و اعلام می نماید رای صادره غیابی ظرف 20 روز قابل واخواهی در همین مرجع سپس ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 5 دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر ـ رضانژاد

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای م.ر. به طرفیت آقای ق.ع. نسبت به قسمتی از دادنامه شماره 00236 مورخ 93/3/8 صادره از شعبه پنجم دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر که بر اساس آن در مورد خواسته های الزام به تنظیم سند رسمی و تحویل مبیع قرار عدم استماع صادرشده است.در خصوص موضوع الزام به تنظیم سند رسمی قرار صادره صحیحا صادرشده و از ناحیه تجدیدنظرخواه علل و جهات موجهی که موجبات نقض و از هم گسیختن دادنامه تجدیدنظر خواسته را ایجاب نماید فراهم نمی باشد بر این اساس تجدیدنظرخواهی خارج از شقوق مندرج در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص به استناد صدر ماده 353 همان قانون با رد تجدیدنظرخواهی در این قسمت دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید می شود. و اما در مورد قرار عدم استماع دعوی در مورد تحویل مبیع به استدلال اینکه تحویل مبیع همان خلع ید می باشد لذا به لحاظ عدم مالکیت تجدیدنظر خوانده قرار موردنظر اصدار یافته تجدیدنظرخواهی وارد و موجه می باشد زیرا دعوی تحویل مبیع دعوی مجزی و علیحده از دعوی خلع ید می باشد.و این دو دعوی از یکدیگر متفاوت می باشد و با توجه به مقررات ماده 362 قانون مدنی که بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید و توجها به اصول صحه و اصاله اللزوم در عقد بیع بایع یا تجدیدنظر خوانده باوجود شرایط مقرر موظف به تحویل مبیع می باشد.بر این اساس تجدیدنظرخواهی قابل انطباق با بند ه ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص به استناد ذیل ماده 353 همان قانون با نقض قرار صادره پرونده جهت رسیدگی ماهوی به دادگاه محترم صادرکننده قرار عودت داده می شود و اما درمورد مطالبه خسارت قراردادی متعاقبا پس از رسیدگی ماهوی به قرار صادره و اعاده پرونده اظهارنظر خواهد شد رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
شیخ علیا لواسانی ـ توحیدی

قاضی:
احمد شیخ علیا لواسانی , مجتبی توحیدی , رضانژاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 220 - عقود نه فقط متعاملین را به اجرای چیزی که در آن تصریح شده است ملزم می نماید بلکه متعاملین به کلیه ی نتایجی هم که به موجب عرف و عادت یا به موجب قانون از عقد حاصل می شود ملزم می باشند.

مشاهده ماده 220 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 225 - متعارف بودن امری در عرف و عادت به طوری که عقد بدون تصریح هم منصرف به آن باشد به منزله ی ذکر در عقد است.

مشاهده ماده 225 قانون مدنی

ماده 362 - آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد از قرار ذیل است: 1 - به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود؛ 2 - عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار می دهد؛ 3 - عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید؛ 4 - عقد بیع مشتری رابه تادیه ثمن ملزم می کند.

مشاهده ماده 362 قانون مدنی

ماده 194 - دلیل عبارت از امری است که اصحاب دعوا برای اثبات یا دفاع از دعوا به آن استناد می نمایند.

مشاهده ماده 194 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM