رای قضایی شماره 9309970222401116

رای قضایی شماره 9309970222401116

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222401116


شماره دادنامه قطعی:
9309970222401116

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تقاضای طلاق به دلیل ترک انفاق زوج

پیام رای:
عدم پرداخت نفقه در صورتی از موجبات طلاق محسوب می شود که زوج پس از صدور رای مبنی بر محکومیت به پرداخت نفقه و در فرآیند اجرا از پرداخت آن استنکاف نماید که این امر شامل موردی نیز می شود که به علت مجهول المکان بودن زوج رای اجرا نشود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم الف.الف. فرزند م. به طرفیت آقای م.ب. فرزند ف. به خواسته صدور حکم طلاق با توجه به جامع محتویات پرونده ازجمله کپی مصدق عقدنامه علقه زوجیت طرفین برای دادگاه محرز است با توجه به شرح دادخواست تقدیمی و اظهارات خواهان نظر به اینکه خواهان دلیلی جهت اثبات ادعای خود ارایه نداده است و فقط دو نفر گواه حاضر نموده که زن می باشد که اظهارات آن ها برای دادگاه قطع یقین ننموده است و خواهان در خصوص اعتیاد زوج دلیل مستندی ارایه نداده است لهذا با توجه به فقد ادله اثباتی مستندا به ماده 197 آیین دادرسی مدنی حکم برد دعوی خواهان صادر و اعلام می گردد رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد
رییس شعبه 8 دادگاه عمومی خانواده شهرری ـ فریدونی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظر خواهی خانم الف.الف. فرزند م. به طرفیت آقای م.ب. فرزند ف. نسبت به دادنامه شماره 1321 مورخ13/9/1391 شعبه هشتم دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه 491 مبنی بر صدور حکم به رد دعوی طلاق به درخواست زوجه وارد نمی باشد زیرا با توجه به محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدیدنظر خواهی و لوایح دفاعیه طرفین مدلول دادنامه تجدیدنظر خواسته رای صادرشده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر گردیده است و با عنایت به اینکه تجدیدنظر خواه ایراد و اعتراض موجهی که موجبات نقض دادنامه اعتراض شده را فراهم آورد ابراز ننموده است لذا این دادگاه با عنایت به مراتب مذکور ضمن رد دادخواست تجدیدنظر خواهی رای صادرشده دادگاه بدوی را به استناد ه مواد 358 و 365 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تایید می نماید این رای ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجامخواهی در دیوان عالی کشور خواهد بود
رییس شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
مرادی هرندی -روحانی
نظر به اینکه زوجه مدعی ترک انفاق از سوی زوجه گردیده است و گفته است زوج مدت سه سال است زندگی مشترک را ترک نموده و برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد نموده است و به تصویر احکامی که راجع به نفقه معوقه از شورای حل اختلاف و در مورد مهریه او از شورا به نحو غیابی صادرشده است و به موجب آن زوج به پرداخت حقوق زوجه محکوم گردیده است استناد نموده و نیز در این مرحله از دادرسی تصویر اجراییه رای مربوط به نفقه را برای اثبات عدم امکان اجرای حکم محکومیت زوج به پرداخت نفقه معوقه خویش ارایه داده است و به دادنامه شماره 92/544 اصداری از شعبه 106 جزایی شهرری که به موجب آن زوج به جرم ترک انفاق به 6 ماه حبس تعزیری محکوم گردیده نیز استناد نموده است هرچند شهودی که به دادگاه تعرفه نموده است در مورد ترک انفاق زوج نسبت به زوجه مطلبی موثر بیان ننموده اند لیکن وضعیت موجود زوجیت و اینکه زوجه مدعی است هیچ گونه نشانی از زوج نداشته و زوج سابقه اعتیاد نیز داشته است انجام تحقیقاتی در حدود ماده 199 قانون آیین دادرسی مدنی توسط ضابطین دادگستری و نیز تحقیق از سوابق اعتیاد زوج به مواد مخدر از دادگاه های انقلاب اسلامی شهرری و تهران لازم به نظر می رسد بدین معنی که باید بدوا از محل سکونت مشترک زوجین به نحو محسوس و غیر محسوس توسط ضابطین دادگستری تحقیق و از همسایگان و مطلعین به عمل آید که رفتار زوج نسبت به زوجه در طول زندگی مشترک چگونه بوده است و آیا زوج اعتیاد به مواد مخدر داشته است یا خیر؟ سپس با استعلام از دادسرا و دادگاه انقلاب شهرری و تهران سوابق کیفری زوج استعلام شود و نتیجه در پرونده منعکس گردد و سپس از شهودی که زوجه برای اثبات ترک زندگی مشترک از سوی زوج در جلسه دادرسی تعرفه می نماید با اتیان سوگند و به عنوان گواه تحقیق به عمل آید و سپس سرانجام پرونده مربوط به محکومیت زوج به پرداخت نفقه معوقه که منجر به صدور اجراییه شده است با مطالبه پرونده و انعکاس عملیات اجرایی حکم در پرونده کار آنگاه رای مقتضی صادر شود لذا مستندا به بند 5 ماده 371 و بند الف ماده 401 قانون آیین دادرسی مدنی رای فرجام خواسته نقض و پرونده جهت رسیدگی مجدد به دادگاه محترم صادرکننده رای منقوض ارسال تا در حدود ماده 406 قانون آیین دادرسی مدنی رسیدگی فرمایند.
رییس شعبه 8 دیوان عالی کشور ـ مستشار ـ عضو معاون
عباسیان ـ ناصح ـ کریمپور نطنزی
در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم الف.الف. فرزند م. به طرفیت آقای م.ب. فرزند ف. نسبت به دادنامه شماره 321 مورخ 13/9/91 شعبه محترم هشتم دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه 491 مبنی بر صدور حکم به رد دعوی طلاق به درخواست زوجه با توجه به مجموع محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی مدلول دادنامه تجدیدنظر خواسته رای صادرشده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده و تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود زیرا اولا براساس تحقیقات واحد مددکاری اجتماعی از شهود محلی تجدیدنظر خوانده به مدت سه سال زندگی مشترک را ترک کرده و اعتیاد به مواد مخدر وی گواهی شده است ثانیا مطابق شهادت شهود تعرفه شده به دادگاه همگی شهود شهادت داده اند که تجدیدنظر خوانده به مدت سه سال زندگی مشترک را رها کرده و نفقه تجدیدنظر خواه را پرداخت نکرده است ثالثا برابر دادنامه شماره 0544 مورخ 25/10/1392 صادرشده از شعبه 106 دادگاه عمومی جزایی شهرستان شهرری تجدیدنظر خواه به جرم ترک انفاق زوجه دایم و عدم تهیه مسکن وی به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم شده است رابعا بر اساس دادنامه شماره 1092 مورخ 7/11/1392 صادرشده از 956 شورای حل اختلاف شهرری تجدیدنظر خواه به پرداخت نفقه معوقه زوجه محکوم گردیده است که به دلیل مجهول المکان بودن تجدیدنظر خوانده حکم اجرانشده و حکم جلب وی صادرشده است لذا این دادگاه با عنایت به مراتب یادشده با استناد به مواد 358 و 368 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رای صادرشده دادگاه بدوی را نقض و با توجه به تخلف از بند هشتم عقدنامه رسمی که درنهایت منجر به عسر و حرج زوجه نیز گردیده است و با استناد به مواد 1119 و 1130 قانون مدنی حکم به طلاق با بذل تعداد دویست قطعه سکه بهار آزادی از سیصد قطعه سکه بهار آزادی به زوج به صورت خلع نوبت اول صادر و اعلام می کند و به زوجه اجازه می دهد تا پس از مراجعه به احد از دفاتر رسمی ثبت طلاق و بذل مهریه به میزان دویست قطعه سکه بهار آزادی به زوج صیغه طلاق خلع نوبت اول را با رعایت جمیع موازین شرعی و قانونی اجرا و ثبت نماید. این رای غیابی و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور خواهد بود.
رییس شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
مرادی هرندی -روحانی

قاضی:
منصور فریدونی , حسین مرادی هرندی , روحانی مریان , حسن عباسیان , عبدالعلی ناصح , کریمپور نطنزی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 199 - در کلیه امور حقوقی دادگاه علاوه بر رسیدگی به دلایل مورد استناد طرفین دعوا هرگونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم باشد انجام خواهد داد.

مشاهده ماده 199 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 365 - آرای صادره در مرحله تجدیدنظر جز در موارد مقرر در ماده (326) قطعی می باشد.

مشاهده ماده 365 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 368 - آرای دادگاههای تجدیدنظر استان قابل فرجام خواهی نیست مگر در موارد زیر: الف - احکام : احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن طلاق نسب حجر و وقف. ب - قرارهای زیر مشروط به این که اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد. 1 - قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد. 2 - قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 368 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1119 - طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند: مثل این که شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.

مشاهده ماده 1119 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM