نظریه مشورتی شماره 7/95/1422

نظریه مشورتی شماره 7/95/1422

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/95/1422


شماره نظریه:
7/95/1422

شماره پرونده:
95-168/1-406

تاریخ نظریه:
1395/06/15

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مستفاد از رای وحدت رویه شماره 731 مورخ 28/8/1392 هیات عمومی دیوان عالی کشور مقصود از دادگاه صادر کننده حکم قطعی مذکور در ماده 46 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اعم از دادگاه بدوی یا دادگاه تجدیدنظر است. همانگونه که دادگاه تجدیدنظر استان برابر ذیل ماده 46 قانون اخیرالذکر اختیار تعلیق ثانوی اجرای مجازات را دارد اختیار تعلیق اولیه (ضمن صدور حکم) را نیز با توجه به اطلاق واژه "دادگاه" مذکور در صدر این ماده که دادگاه تجدیدنظر را نیز در بر می گیرد دارد. بنابراین در فرض سوال صدور قرار تعلیق اجرای مجازات از سوی دادگاه تجدیدنظر استان گرچه محکوم علیه تجدید نظر خواهی نکرده باشد با منعی مواجه نیست زیرا قرار تعلیق اجرای مجازات در زمره ی نهادهای ارفاقی به مانند تخفیف مجازات است و مقنن در ماده 459 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی تخفیف مجازات را نیز منوط به تجدید نظر خواهی محکوم علیه ندانسته است. 2- صرفنظر از اینکه بر اساس ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی دادگاه تجدیدنظر فقط در مقام رسیدگی به تجدیدنظرخواهی شاکی خصوصی یا دادستان با رعایت شرایط مقرر در این ماده حق تشدید مجازات را دارد مطابق ماده 435 قانون فوق­الذکر دادگاه تجدیدنظر فقط به آنچه مورد تجدیدنظرخواهی واقع شده است رسیدگی می­کند؛ بنابراین تغییر نوع جرم از تعزیری به حدی که محکوم­علیه شاکی یا دادستان نسبت به آن تجدیدنظرخواهی نکرده­اند جایز نیست. /

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 459 ـ هرگاه دادگاه تجدید نظر استان محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید اساس حکم می تواند به نحو مستدل مجازات او را در حدود قانون تخفیف دهد هرچند محکوم علیه تقاضای تجدید نظر نکرده باشد.

مشاهده ماده 459 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM