نظریه مشورتی شماره 755/95/7

نظریه مشورتی شماره 755/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 755/95/7


شماره نظریه:
755/95/7

شماره پرونده:
59-861/1-973

تاریخ نظریه:
1395/03/30

استعلام
1-دادستان با توجه به کشف دلایل جدید طبق ماده 278 از قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی مجدد به پرونده را به بازپرس صادرکننده قرار منع تعقب ارجاع می دهد آیا بازپرس می تواند به استناد بند ت ماده 421 از ق. آ. د. ک قرار امتناع از رسیدگی صادر نماید؟ با توجه به ماده 276 از قانون آیین دادرسی کیفری در صورت نقض قرار منع تعقیب و متواری بودن متهم چه اقدام قانونی متصور است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-با عنایت به ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در صورتی که به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر شود رسیدگی مجدد به اتهام متهم تنها در صورتی ممکن است که دلیل یا دلائل جدیدی کشف شود در صورت کشف دلیل جدید چنانچه پرونده در دادسرا قطعی شده باشد با نظر دادستان برای یکبار متهم تعقیب می شود ولی اگر پرونده در دادگاه به مرحله قطعیت رسیده باشد با نظر دادستان و موافقت دادگاه مجددا متهم تعقیب می گردد و با ارجاع پرونده به بازپرس مشارالیه مکلف به رسیدگی بوده و از موارد رد بازپرس نیست زیرا آنچه را که بازپرس رسیدگی می کند دلیل یا دلائل جدیدی است که قبلا به آن رسیدگی نکرده تا از موارد سبق اظهار نظر بوده و بازپرس بتواند به استناد ماده 424 قانون یاد شده ناظر به بند " ت " ماده 421 این قانون از رسیدگی امتناع کند بلکه دلیل جدیدی است که بازپرس برای اولین بار به آن رسیدگی می کند. 2-در فرض استعلام که برابر ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 قرار منع تعقیب نقض و قرارجلب به دادرسی توسط دادگاه صادر شده است توجها یه اینکه برابر بند ب ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی یکی از موارد شروع به رسیدگی قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه می باشد بنابراین بازپرس می تواند با گزارش اقدامات انجام شده پرونده را جهت رسیدگی غیابی برابر قرار جلب دادرسی صادره از دادگاه به مرجع یاد شده ارسال دارد و تکلیف دیگری برای بازپرس وجود ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 276 ـ در صورت نقض قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه بازپرس مکلف است متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تامین مناسب از وی پرونده را به دادگاه ارسال نماید.

مشاهده ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM