نظریه مشورتی شماره 7/94/0676

نظریه مشورتی شماره 7/94/0676

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/94/0676


شماره نظریه:
7/94/0676

شماره پرونده:
2312‏-‎1‏/‎168‏-‎93

تاریخ نظریه:
1394/03/16

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-نظر به اطلاق قانون دادستان حتی در جرائم قابل گذشت حق اعتراض به آراء برائت و محکومیت ­ های غیر قانونی را دارد. 2-مستفاد از مواد 340و 342 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در جرائمی که مستقیما در دادگاه مطرح می ­ گردند حضور دادستان برای تشکیل جلسات ضرورت ندارد و دادگاه تکلیفی در این خصوص ندارد؛ مع الوصف  به نظر می ­ رسد حضور دادستان یا نماینده وی در جلسات مزبور بلا اشکال باشد. همچنین نسبت به آرایی که دادستان حق اعتراض دارد وی می ­ تواند درخواست تجدیدنظر نماید و طرح مستقیم پرونده در دادگاه نافی حق تجدیدنظرخواهی دادستان نمی ­ باشد. 3-مستفاد از مقررات آیین دادرسی کیفری اصل بر ممنوعیت تشدید مجازات متهم در مرحله تجدیدنظر است و خلاف آن یعنی تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر امری استثنایی است که مستلزم احراز دو شرط می ­ باشد؛ اول آنکه مجازات مقرر در حکم بدوی بر خلاف قانون و کمتر از حداقل مقرر قانونی باشد و دوم اینکه حکم مزبور از این حیث مورد اعتراض شاکی یا دادستان قرار گرفته باشد در غیراین صورت تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر امکان ­ پذیر نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM