نظریه مشورتی شماره 7/99/1269

نظریه مشورتی شماره 7/99/1269

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1269


شماره نظریه:
7/99/1269

شماره پرونده:
99-25-1269

تاریخ نظریه:
1399/09/23

استعلام
آیا دادگاه بدوی در اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری می تواند صرفا نسبت به یکی از مجازات های مربوط به یک جرم اعمال تخفیف کند یا در تعدد جرایم تنها مجازات یکی از جرایم ماده فوق را تخفیف دهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا فرض ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با توجه به فلسفه وجودی آن کاهش یک مرحله از دادرسی و تسریع در رسیدگی و قطعیت آراء است و ناظر بر مواردی است که پرونده امر با وجود قابلیت تجدید نظرخواهی محکوم به لحاظ عدم تجدید نظرخواهی از سوی دادستان و شاکی خصوصی و یا استرداد درخواست تجدید نظر از سوی نامبردگان قابلیت طرح در مرجع تجدید نظر را نداشته باشد. بنابراین در فرض استعلام که محکومیت متهم به مجازات¬های متعدد نظیر حبس شلاق و جزای نقدی است اسقاط حق تجدید نظرخواهی نسبت به رای صادره و تقاضای تخفیف مجازات در این خصوص موجب کاهش تا یک چهارم همه مجازات های تعیین شده خواهد شد. ثانیا اطلاق و عموم عبارت «تمام محکومیت های تعزیری» مذکور در ماده 442 قانون یادشده شامل همه محکومیت های متعدد متهم در راستای اعمال مقررات تعدد جرم موضوع ماده 134 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399 که قابل تجدید نظر باشند نیز می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM