نظریه مشورتی شماره 7/99/526

نظریه مشورتی شماره 7/99/526

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/526


شماره نظریه:
7/99/526

شماره پرونده:
99-140-526ح

تاریخ نظریه:
1399/06/18

استعلام
با توجه به صلاحیت های ذاتی مقرر برای شورای حل اختلاف در ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 چنانچه در پرونده کیفری با موضوع ممانعت از ملاقات طفل که بر اساس ماده 54 قانون حمایت خانواده به اعتبار مجازات آن در صلاحیت شورای حل اختلاف است طرفین به صلح و سازش رسیده و درخواست گزارش اصلاحی کنند آیا با توجه به اطلاق ماده 24 قانون شوراهای حل اختلافصدور گزارش اصلاحی ممکن است؟و در صورت مثبت بودن پاسخ ضمانت اجرای نقض تعهدات مندرج درگزارش اصلاحی چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
هرچند با توجه به مواد 8 و 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 صلاحیت شورا در هر دو نوع دعاوی مدنی و کیفری در موارد مصرح پذیرفته شده است؛ لیکن با عنایت به تفکیک دادرسی کیفری از دادرسی مدنی در فرض استعلام که طرفین در شوراهای حل اختلاف به سازش رسیده و شاکی نسبت به شکایت خود در خصوص ممانعت از ملاقات طفل موضوع ماده 54 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که مستوجب جزای نقدی درجه هشت تعزیری است اعلام گذشت کرده است قاضی شورا باید به استناد بند «ب» ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار موقوفی تعقیب صادر کند و چنانچه طرفین در خصوص چگونگی ملاقات طفل توافق کنند مراتب سازش صورت جلسه و مطابق ماده 24 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 جهت صدور گزارش اصلاحی به مرجع ذی صلاح (دادگاه خانواده) منعکس می شود./سا هرچند با توجه به مواد 8 و 9 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 صلاحیت شورا در هر دو نوع دعاوی مدنی و کیفری در موارد مصرح پذیرفته شده است؛ لیکن با عنایت به تفکیک دادرسی کیفری از دادرسی مدنی در فرض استعلام که طرفین در شوراهای حل اختلاف به سازش رسیده و شاکی نسبت به شکایت خود در خصوص ممانعت از ملاقات طفل موضوع ماده 54 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که مستوجب جزای نقدی درجه هشت تعزیری است اعلام گذشت کرده است قاضی شورا باید به استناد بند «ب» ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار موقوفی تعقیب صادر کند و چنانچه طرفین در خصوص چگونگی ملاقات طفل توافق کنند مراتب سازش صورت جلسه و مطابق ماده 24 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 جهت صدور گزارش اصلاحی به مرجع ذی صلاح (دادگاه خانواده) منعکس می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

ماده 8 ـ در موارد زیر شوراها با تراضی طرفین برای صلح و سازش اقدام می‏نمایند: الف ـ کلیه امور مدنی و حقوقی ب ـ کلیه جرائم قابل گذشت پ ـ جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت تبصره ـ در صورتی که رسیدگی شورا با درخواست یکی از طرفین صورت پذیرد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول عدم تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام نماید شورا درخواست را بایگانی و طرفین را به مرجع صالح راهنمایی می‏نماید.

مشاهده ماده 8 قانون شورای حل اختلاف

ماده 54 ـ هرگاه مسوول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و درصورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود.

مشاهده ماده 54 قانون حمایت از خانواده

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM