نظریه مشورتی شماره 7/98/1717

نظریه مشورتی شماره 7/98/1717

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1717


شماره نظریه:
7/98/1717

شماره پرونده:
ک 7171-861-89

تاریخ نظریه:
1398/11/06

استعلام
در پرونده کیفری با موضوع چک بلامحل متهم به تحمل حبس محکومیت قطعی یافته سپس خود را به واحد اجرای احکام کیفری معرفی ننموده و وجه الکفاله از کفیل اخذ شده است دارنده چک در پرونده حقوقی وجه همان چک را مطالبه کرده است سوال این است که آیا طبق ماده 538 از قانون آیین دادرسی کیفری ناظر به ماده 232 آن قانون با توجه به اینکه در پرونده کیفری هم زمان وجه چک مطالبه نشده و دعوی حقوقی مطالبه مجزا از پرونده کیفری طرح و رسیدگی شده است امکان وصول وجه چک محکوم به پرونده حقوقی از محل وجه الکفاله پرونده کیفری وجود دارد یا خیر؟ در صورتی که دارنده چک تامین خواسته نموده باشد آیا وجه الکفاله مزبور بابت وجه چک موضوع قرار تامین خواسته قابل توقیف است یا خیر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مستفاد از مواد 232 233 و 538 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مواردی که متهم حضور نیافته و محکوم شده محکوم به یا ضرر و زیان مدعی خصوصی از تامین گرفته شده پرداخت خواهد شد و زاید بر آن به نفع دولت ضبط می شود. بنابراین با فرض اخذ وجه الکفاله به نفع دولت موجب قانونی برای پرداخت وجه الکفاله اخذ شده (به نفع دولت) در حق دیگران و از جمله مدعی خصوصی فوق الذکر که در پرونده دیگری که متفاوت از ضرر و زیان ناشی از جرم موضوع پرونده حاضر است وجود ندارد. از سوی دیگر منظور از مدعی خصوصی در ماده 10 قانون فوق الذکر شخصی است که از وقوع جرم موضوع پرونده مورد بحث که منتهی به صدور قرار تامین کیفری از نوع کفالت شده است متحمل ضرر و زیان باشد و نه سایر اشخاصی که به مناسبت های دیگر محق به دریافت مالی از محکوم علیه فوق الذکر شناخته شده اند. ضمنا چنان چه موضوع محکومیت محکوم علیه پرداخت وجوهی در حق محکوم له تحت عنوان ضرر و زیان ناشی از جرم باشد؛ ولو این که این دعوی جدای از پرونده کیفری مطرح شده باشد پرداخت محکوم به مزبور از محل وجه الکفاله اخذ شده بلامانع است. ثانیا با توجه به این که در فرض پرسش وجه الکفاله اخذ و به حساب مخصوص واریز شده است موجب قانونی که توقیف وجه مذکور به نفع محکوم له (دادگاه حقوقی) را در اجرای قرار تامین خواسته ایجاب نماید وجود ندارد. بدیهی است که با توجه به آن چه در بند اولا گفته شد چنان چه محکوم له استحقاق قانونی دریافت وجه الکفاله ماخوذه را داشته باشد از محل مربوطه (صندوق دولت) قابل پرداخت خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 538 ـ در اجرای مواد (232) و (233) این قانون دیه و یا ضرر و زیان ناشی از جرم در ابتداء از محل تامین اخذ شده پرداخت و مازاد بر آن به نفع دولت ضبط می شود.

مشاهده ماده 538 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 232 ـ دیه با رعایت مقررات مربوط و ضرر و زیان محکوم‏له در صورتی از مبلغ وثیقه یا وجه الکفاله کسر می شود که امکان وصول آن از بیمه میسر نباشد و محکوم علیه حاضر نشود و وثیقه گذار یا کفیل هم وی را طبق مقررات حاضر ننموده و عذر موجهی هم نداشته باشد.

مشاهده ماده 232 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 233 ـ چنانچه قرار تامین صادر شده متضمن تادیه وجه التزام باشد یا متهم خود ایداع وثیقه کرده باشد در صورت عدم حضور محکوم علیه و عدم امکان وصول آن از بیمه علاوه بر اخذ دیه و ضرر و زیان محکوم‏له از محل تامین جزای نقدی نیز در صورت محکومیت وصول می شود و در مورد قرار وثیقه در صورت حضور و عجز از پرداخت محکومیت های فوق با لحاظ مستثنیات دین از محل تامین اخذ می شود.

مشاهده ماده 233 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM