نظریه مشورتی شماره 7/98/463

نظریه مشورتی شماره 7/98/463

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/463


شماره نظریه:
7/98/463

شماره پرونده:
98-168-463 ک

تاریخ نظریه:
1398/06/03

استعلام
مطابق مواد 381 و 457 قانون آیین دادرسی کیفری موضوع سهو القلم و اشتباه در محاسبه و غیره و نحوه صدور رای اصلاحی پیش بینی شده است و مطابق ماده 46 قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین مرتبط اراء قابل تعلیق و نحوه صدور رای در خصوص آن پیش بینی شده است. سوال: چنانچه دادگاه تجدید نظر به اشتباه رایی را که قابل تعلیق نبوده ضمن تائید آن راسا تعلیق کرده و الان پی به اشتباه خود برده آیا رای تجدید نظر توسط خودش قابل اصلاح هست یا خیر؟ راهکار قانونی چیست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض مطروحه که دادگاه تجدید نظراستان ضمن تایید دادنامه بدوی به اشتباه در مواردی که اجرای مجازات جرم مربوطه قابل تعلیق نبوده مبادرت به صدور قرار تعلیق اجرای مجازات (مذکور در حکم بدوی) نموده است؛ با توجه به این که محکوم علیه اساسا استحقاق برخورداری از تعلیق اجرای مجازات را نداشته است لذا با استناد به ماده 55 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 یا اتخاذ ملاک از آن لغو قرار تعلیق اجرای مجازات از سوی دادگاه تجدید نظر فاقد اشکال قانونی به نظر می رسد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 55 ـ هرگاه پس از صدور قرار تعلیق دادگاه احراز نماید که محکوم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر یا محکومیت های قطعی دیگری بوده است که در میان آنها محکومیت تعلیقی وجود داشته و بدون توجه به آن اجرای مجازات معلق شده است قرار تعلیق را لغو می کند. دادستان یا قاضی اجرای احکام نیز موظف است درصورت اطلاع از موارد فوق لغو تعلیق مجازات را از دادگاه درخواست نماید. حکم این ماده در مورد تعویق صدور حکم نیز جاری است.

مشاهده ماده 55 قانون مجازات اسلامی

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 457 ـ اگر رای تجدید نظرخواسته از نظر تعیین مشخصات طرفین یا تعیین نوع و میزان مجازات تطبیق عمل با قانون احتساب محکوم به یا خسارت و یا مواردی نظیر آن متضمن اشتباهی باشد که به اساس رای لطمه وارد نسازد دادگاه تجدید نظر استان رای را اصلاح و آن را تایید می کند و تذکر لازم را به دادگاه نخستین می دهد.

مشاهده ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM