نظریه مشورتی شماره 7/96/2105

نظریه مشورتی شماره 7/96/2105

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2105


شماره نظریه:
7/96/2105

شماره پرونده:
96-168/1-1497

تاریخ نظریه:
1396/09/01

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
- مستفاد از مواد 299 337 و 401 قانون آیین دادرسی کیفری  1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی و با عنایت به این که حدود دخالت مقامات قضایی بخش در جرایم موضوع ماده ی 302 این قانون در فرایند دادرسی کیفری صرفا ناظر به مرحله تحقیق می باشد لذا در فرض سوال با توجه به مراتب مزبور و اطلاق ماده 484 قانون یاد شده اجرای احکام صادره از دادگاه کیفری یک بر عهده ی دادسرای شهرستان تنظیم کننده کیفرخواست می باشد و موضوع از قلمرو شمول تبصره ی 3 این ماده که ناظر به اجرای احکام صادره ازسوی دادگاه بخش است خارج است. 2 و 3-   باتوجه به تصریح ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی دادسرای محل وقوع جرم رسیدگی می شود بر عهده دادسرای محل وقوع جرم است بنابراین و با لحاظ این که حوزه صلاحیت دادگاه کیفری یک علی الاصول به صورت استانی است لذا دادسرای محل وقوع جرم نیز در معیت دادگاه مزبور قرار داشته و در فرض مذکور منصرف از ماده 26 قانون صدرالذکر است که دادسرای محل وقوع جرم در خارج از حوزه صلاحیت اصلی دادگاه رسیدگی کننده به جرم باشد؛ لذا در نتیجه با توجه به ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اجرای احکام به عهده دادستان است که علی­الاصول دادستان صادر کننده کیفرخواست مدنظر می باشد و اجرای حکم دادگاه کیفری یک  نیز با دادسرایی است که در معیت آن انجام وظیفه می کند. بنابراین در فرض ماده 401 قانون صدرالذکر دادسرای 11 /9 /96                                                                                                                2105 /96/7 1497-1/168-96 ک شماره پرونده   مجری حکم دادگاه کیفری یک همان دادسرای محل وقوع جر م و صادرکننده کیفرخواست که صلاحیت رسیدگی به تحقیقات مقدماتی را داشته است می باشد ولی این امر مانع از آن نیست که در فرض سوال درصورت ضرورت اجرای حکم سلب حیات در زندان محل نگهداری محکوم به تشخیص دادسرای مجری حکم بر اساس مواد 119 و ملاک 558 قانون یاد شده با اعطای نیابت قضایی اجرای آن از دادسرای محلی که زندان در حوزه ی آن واقع گردیده است درخواست شود

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 299 ـ در صورت ضرورت به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه بخش دادگاه عمومی بخش تشکیل می شود. این دادگاه به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می کند. تبصره 1 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه تشکیل دادگاه عمومی بخش در شهرستان های جدید که به لحاظ قلت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورتی به تشکیل دادگستری نباشد بلامانع است. تبصره 2 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی بخشهایی که به لحاظ کثرت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورت ایجاب می کند تشکیل دادگستری با همان صلاحیت و تشکیلات دادگستری شهرستان بلامانع است.

مشاهده ماده 299 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 401 ـ در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی محل وقوع جرم رسیدگی می شود تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست برعهده دادسرای محل وقوع جرم است.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 484 ـ اجرای احکام کیفری برعهده دادستان است و «معاونت اجرای احکام کیفری» تحت ریاست و نظارت وی در مناطقی که رئیس قوه قضاییه تشخیص می دهد در دادسرا عهده دار این وظیفه است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ معاونت اجرای احکام کیفری می تواند در صورت ضرورت دارای واحد یا واحدهای تخصصی برای اجرای احکام باشد. تبصره 2 ـ معاونت اجرای احکام کیفری یا واحدی از آن می تواند با تصویب رئیس قوه قضاییه در زندان ها و یا موسسات کیفری مستقر شود. شیوه استقرار و اجرای وظایف آنها به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 3 ـ در حوزه قضایی بخش اجرای احکام کیفری به عهده رئیس دادگاه و در غیاب وی با دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 484 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM