نظریه مشورتی شماره 7/96/1727

نظریه مشورتی شماره 7/96/1727

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/1727


شماره نظریه:
7/96/1727

شماره پرونده:
96-9/1-1171

تاریخ نظریه:
1396/07/26

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- در فرضی که نسبت به یکی از امور حسبی توسط دادگاه عمومی حقوقی قبلا اتخاذ تصمیم شده و رای مقتضی صادر گردیده است و پس از تاسیس دادگاه خانواده راجع به سایر درخواست هایی که از متفرعات آن می باشد پرونده جدید تشکیل گردد دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به پرونده جدید را دارد؛ زیرا صلاحیت دادگاه خانواده نسبت به دادگاه عمومی حقوقی ذاتی است و با تشکیل دادگاه های خانواده در اجرای قانون حمایت خانواده 1391 با توجه به ماده 4 آن امور حسبی جزو صلاحیت این دادگاه محسوب می گردد. 2-نظر به اینکه تاریخ تصویب و اجرای قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 موخر بر قانون حمایت خانواده مصوب 1391 است و قانونگذار با علم و اطلاع در ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف اعلام نموده که تمام آرای صادره موضوع ماده 9 این قانون قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری همان حوزه قضایی (حسب مورد) است که شامل آرای صادره از سوی شوراهای حل اختلاف در مورد جهیزیه و مهریه و نفقه نیز (با رعایت حد نصاب مربوط به صلاحیت شوراهای مذکور به شرح بند ج ماده 9 این قانون) می باشد بنابراین مرجع تجدیدنظر از آرای شوراهای حل اختلاف در مورد جهیزیه و مهریه و نفقه دادگاه عمومی حقوقی همان حوزه قضایی است. 3- علی الاصول استفاده از دفاتر خدمات الکترونیک نافی حکم قانون نیست و در خصوص سوال نمی تواند مانع اجرای مفاد ماده 5 قانون حمایت خانواده 1391 در خصوص معاف نمودن خواهان از پرداخت هزینه دادرسی شود و اگر در سامانه مربوط نحوه اجرای این ماده پیش بینی نشده است باید توسط مقامات مربوط اقدام لازم به عمل آید

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

ماده 5 ـ درصورت عدم تمکن مالی هریک از اصحاب دعوی دادگاه می تواند پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع واحوال وی را از پرداخت هزینه دادرسی حق الزحمه کارشناسی حق الزحمه داوری و سایر هزینه ها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند. همچنین در صورت اقتضاء ضرورت یا وجود الزام قانونی دایر بر داشتن وکیل دادگاه حسب مورد راسا یا به درخواست فرد فاقد تمکن مالی وکیل معاضدتی تعیین می کند. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی کشور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند.

مشاهده ماده 5 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM