نظریه مشورتی شماره 596/96/7

نظریه مشورتی شماره 596/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 596/96/7


شماره نظریه:
596/96/7

شماره پرونده:
621-1/168-95

تاریخ نظریه:
1396/03/10

استعلام
1-با توجه به مواد 177 267 و270 قانون آئین دادرسی کفری و ماده 302 قانون آئین دادرسی دادگاه¬های عمومی وانقلاب در امور مدنی ابلاغ رونوشت قرارهای قابل اعتراض دادسرا قرار منع و موقوفی تعقیب به طرفین پرونده لازم است؟ 2-آیا قرار تشدید تامین صادره از ناحیه بازپرس نیاز به اظهارنظر دادستان دارد؟ 3-با توجه به اینکه از جمله حقوق شاکی آگاهی او به فرایند رسیدگی به شکایتی است که در دادسرا مطرح کرده است آیا با عنایت به سکوت قانونگذار ابلاغ قرار عدم صلاحیت به وی ضرورت دارد؟ 4-بر اساس مواد274 و277 قانون آئین دادرسی کیفری آیا دادگاه پس از نقض قرار موقوفی تعقیب باید قرار جلب به دادرسی صادر کند یا اینکه بدون اظهارنظر مبنی بر جلب به دادرسی پرونده را به دادسرا عودت نماید واینکه تعارض بین مواد مزبور چگونه مرتفع می گردد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- قرار نهایی صادره از سوی بازپرس چنانچه قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب باشد با عنایت به ماده267 قانون آیین دادرسی کیفری ابلاغ آن به طرفین مطابق مقررات ضرورت دارد. 2- نظر به این که اصولا تصمیمات بازپرس منوط به اظهارنظر دادستان نمی باشد مگر آن که خلاف آن در قانون پیش بینی شده باشد لذا در فرضی که تشدید تامین موجب صدور قرار بازداشت موقت شود برابر ماده 240 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 برای اظهارنظر دادستان نزد وی ارسال می شود ولی در سایر موارد محمل قانونی برای اظهارنظر دادستان وجود ندارد هر چند که برابر ماده 244 قانون یاد شده دادستان می تواند تخفیف قرار صادره در مقام تشدید فرض سوال را از بازپرس درخواست کند. 3- با توجه به اینکه در مورد قرار های دادسرا (و از جمله قرار عدم صلاحیت) اصل بر قطعی بودن آن ها است و در مواردی که قرار قابل اعتراض باشد باید در قانون صراحتا ذکر شود بنابراین قرار عدم صلاحیت صادره از سوی دادسرا قطعی است و مفاد ماده 267 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی نیز با توجه به فوریت امر دلالت بر لزوم ارسال پرونده در صورت صدور قرار عدم صلاحیت به مرجع صالح بدون تکلیف به ابلاغ به طرفین پرونده دارد. 4- باتوجه به مواد 274 و275 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 درخصوص موارد صدور قرار موقوفی تعقیب چنانچه دادگاه تحقیقات انجام شده در پرونده را از هرحیث کامل بداند و پرونده معد صدور قرار جلب به دادرسی باشد با نقض قرار موقوفی تعقیب مبادرت به صدور قرار جلب به دادرسی می¬نماید؛ اما چنانچه دادگاه تحقیقات دادسرا را کامل نداند و بدون رفع نواقص امکان اظهارنظر نداشته باشد بدون نقض قرار تکمیل تحقیقات را مطابق قسمت دوم ماده 274 قانون فوق الذکر از دادسرا خواسته و یا راسا اقدام به تکمیل تحقیقات می¬نماید و درصورت ارجاع به دادسرا دادسرا مطابق ماده 275 قانون یادشده اقدام می¬نماید؛ همچنین درصورتی که قرار موقوفی تعقیب صادره را منطبق با قانون ندانست (مانند این که موضوع اتهام را مشمول مرور زمان نداند) دراین صورت به استناد ماده 277 قانون مارالذکر نسبت به نقض قرار مزبور اقدام و پرونده را جهت انجام تحقیقات لازم و اتخاذ تصمیم مقتضی به دادسرا اعاده می نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 277 ـ در صورت نقض قرار موقوفی تعقیب بازپرس مطابق مقررات و صرف نظر از جهتی که علت نقض قرار موقوفی تعقیب است به پرونده رسیدگی و با انجام تحقیقات لازم تصمیم مقتضی اتخاذ می کند.

مشاهده ماده 277 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 267 ـ در صورت موافقت دادستان با قرار بازپرس در خصوص عدم صلاحیت پرونده به مرجع صالح ارسال می شود و در موارد موقوفی یا منع تعقیب بازپرس مراتب را به طرفین ابلاغ می کند. در اینصورت قرار تامین و قرار نظارت قضایی ملغی می گردد و چنانچه متهم بازداشت باشد بلافاصله آزاد می شود. قاضی مربوط مکلف است از قرار تامین ماخوذه رفع اثر نماید.

مشاهده ماده 267 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 240 ـ قرار بازداشت متهم باید فوری نزد دادستان ارسال شود. دادستان مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت نظر خود را به طور کتبی به بازپرس اعلام کند. هرگاه دادستان با قرار بازداشت متهم موافق نباشد حل اختلاف با دادگاه صالح است و متهم تا صدور رای دادگاه در این مورد که حداکثر از ده روز تجاوز نمی کند بازداشت می شود.

مشاهده ماده 240 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 275 ـ هرگاه پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده شود دادسرای مربوط با انجام تحقیقات موردنظر دادگاه بدون صدور قرار مجددا پرونده را به دادگاه ارسال می کند و اگر در تحقیقات موردنظر دادگاه ابهامی بیابد مراتب را برای رفع ابهام از دادگاه استعلام می کند.

مشاهده ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM