نظریه مشورتی شماره 3222/95/7

نظریه مشورتی شماره 3222/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 3222/95/7


شماره نظریه:
3222/95/7

شماره پرونده:
1851-16/9-95

تاریخ نظریه:
1395/12/11

استعلام
1-زوجه در زمان حیات خود مهریه را مطالبه ننموه و مهریه در ذمه زوج باقی است آیا وراث زوجه می¬توانند آن را به نرخ روز مطالبه نمایند یا اینکه حق مطالبه مهریه به نرخ روز متعلق به زوجه بوده با فوت ایشان به وراث منتقل نمی¬شود و وراث فقط حق مطالبه مهریه مندرج در عقدنامه را دارند؟ در صورت مثبت بودن پاسخ مهریه به نرخ زمان فوت زوجه باید محاسبه شود یا به نرخ روز مطالبه؟ 2-با عنایت به اینکه مطابق ماده2 قانون حمایت خانواده مصوب92 دادگاه خانواده با حضور قاضی مشاور زن تشکیل می¬شود و مصادیق دعاوی که در صلاحیت دادگاه خانواده می¬باشد در ماده4 همان قانون احصاء شده است خواهشمند است ارشاد فرمایید آیا حضور مشاور قضایی زن در دعاوی اعسار راجع به دعاوی خانوادگی مثل اعسار از پرداخت مهریه یا نفقه الزام آور است یاخیر؟ 3- نظر به اینکه حسب ماده31 قانون حمایت خانواده ارائه گواهی پزشکی ذی¬صلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است آیا در مواردی که زوجه یائسه می¬باشد اخذ این گواهی لازم است یا برای ثبت طلاق نیازی به گواهی پزشکی دراین خصوص نیست.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مهریه همانند دیگر حقوق مالی به ارث می رسد و حق دریافت مهریه به نرخ روز که در تبصره الحاقی به ماده 1082 قانون مدنی برای زوجه پیش بینی شده به قائم مقام (وراث قانونی) وی نیز منتقل می گردد و بر اساس قاعده «الحق القدیم لا یزوله شی ء» در فرض سوال حق مطالبه مهریه به نرخ روز که برای زوجه ثابت شده است پس از فوت وی به ورثه منتقل می گردد و زوال آن نیاز به دلیل دارد که دلیلی بر زایل شدن آن وجود ندارد. به علاوه طبق ماده 1 آئین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی مصوب 13/2/1377 هیات وزیران میزان مهریه با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تادیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین خواهد شد. 2- وظایف قاضی مشاور در حال حاضر همان است که در ماده 2 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 مقرر گردیده است که عبارت است از اظهارنظر در موضوع دعوا ظرف سه روز پس از ختم دادرسی. بنابراین در دعاوی موضوع اعسار از پرداخت مهریه یا نفقه کسب نظر قاضی مشاور الزامی است. 3-ماده 31 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که ارائه گواهی پزشک ذی صلاح را در مورد وجود یا عدم وجود جنین برای ثبت طلاق الزامی می داند ناظر به زمانی است که امکان آن باشد. بنابراین در صورتی که زوجه یائسه یا غیر مدخوله باشد و این امر بر دادگاه محرز گردد مرجع مذکور می تواند با قطع بر عدم وجود جنین زوجه را از معرفی به پزشکی قانونی برای انجام تست بارداری معاف نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

ماده 1082 - به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه ی زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.

مشاهده ماده 1082 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM