نظریه مشورتی شماره 2255/95/7

نظریه مشورتی شماره 2255/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2255/95/7


شماره نظریه:
2255/95/7

شماره پرونده:
59-861/1-975

تاریخ نظریه:
1395/09/15

استعلام
1-آیا جهت اعمال ماده 86 قانون آئین دادرسی کیفری (کیفرخواست شفاهی) دادسرا تکلیفی برای تفهیم اتهام به متهم دارد یا خیر؟ 2-آیا کیفرخواست شفاهی مستلزم اظهارنظر دادسرا در خصوص احراز بزهکاری متهم است یا خیر؟ عبارت دیگر آیادر تنظیم متن کتبی کیفرخواست شفاهی مانند سایر کیفرخواست¬ها نیاز به احصاء دلایل اتهامی واحراز بزهکاری متهم می¬باشد یاخیر؟ 3-آیا انجام تحقیقات مقدماتی موضوع ماده 28 قانون آئین دادرسی کیفری توسط ضابطین کفایت می-نماید یا اینکه حتما می¬بایست از ناحیه قضاوت دادسرا صورت پذیرد؟ 4-آیا در کیفرخواست شفاهی حضور نماینده دادستان در جلسه رسیدگی دادگاه الزامی است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) با عنایت به مواد 5 80 86 90 و 195 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی طرح پرونده در دادگاه با بیان ادعای شفاهی دادستان مستلزم تفهیم موضوع اتهام و ادله اتهام انتسابی به متهم که جزیی از تحقیقات مقدماتی است دارد. 2) با توجه به ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی طرح پرونده در دادگاه کیفری صالح مستلزم توافق بازپرس و دادستان در احراز بزهکاری متهم است که این امر با صدور قرار جلب به دادرسی از سوی بازپرس و موافقت دادستان با آن امکان پذیر است ضمنا در موارد ماده 86 قانون فوق الذکر طرح پرونده در دادگاه کیفری با بیان ادعای شفاهی دادستان یا نماینده وی و با ذکر ادله اتهامی و مستندات صورت می پذیرد. 3) با توجه به عبارت "تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد" در ماده 86 قانون فوق الذکر انجام مجموعه اقدامات موضوع ماده 90 این قانون باید از سوی بازپرس و دیگر مقامات قضایی انجام پذیرد بنابراین انجام تحقیقات از سوی ضابطان کفایت نمی نماید. 4) با توجه به عبارت به کار رفته در ماده 86 و بند پ ماده 335 و بند الف ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی بیان ادعای شفاهی پرونده در دادگاه کیفری مستلزم حضور دادستان یا نماینده وی در دادگاه می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 86 ـ در غیر جرایم موضوع ماده (302) این قانون چنانچه متهم و شاکی حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد دادستان می تواند راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه و در صورت حضور شاکی به همراه او دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح کند. در این مورد دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه می دهد و به متهم تفهیم می کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم باید در صورت مجلس دادگاه قید شود. هرگاه متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر می کند و اگر ضمن رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند آنها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد. اخذ تامین متناسب از متهم با دادگاه است. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم کند و دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 28 ـ ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم حفظ آثار و علائم و جمعآوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم تحقیقات مقدماتی ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی به موجب قانون اقدام می کنند.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 5 ـ متهم باید در اسرع وقت از موضوع و ادله اتهام انتسابی آگاه و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون بهره مند شود.

مشاهده ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 80 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری مقام قضایی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مرجع تجدید نظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرایمی که بطور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند دادگاه تجدید نظر است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 90 ـ تحقیقات مقدماتی مجموعه اقدامات قانونی است که از سوی بازپرس یا دیگر مقامات قضایی برای حفظ آثار و علائم و جمع‏آوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام می شود.

مشاهده ماده 90 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 195 ـ بازپرس پیش از شروع به تحقیق باتوجه به حقوق متهم به وی اعلام می کند مراقب اظهارات خود باشد. سپس موضوع اتهام و ادله آن را به شکل صریح به او تفهیم می کند و به او اعلام می نماید که اقرار یا همکاری موثر وی می تواند موجبات تخفیف مجازات وی را در دادگاه فراهم سازد و آنگاه شروع به پرسش می کند. پرسشها باید مفید روشن مرتبط با اتهام و در محدوده آن باشد. پرسش تلقینی یا همراه با اغفال اکراه و اجبار متهم ممنوع است. تبصره ـ وکیل متهم می تواند در صورت طرح سوالات تلقینی یا سایر موارد خلاف قانون به بازپرس تذکر دهد.

مشاهده ماده 195 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 359 ـ رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود: الف ـ قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است. ب ـ استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود. پ ـ استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصا یا از سوی وکلای آنان بیان می شود. ت ـ پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او که عینا توسط منشی در صورتمجلس قید می شود. ث ـ در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی مدعی خصوصی متهم و یا وکیل آنان معرفی می کنند استماع می نماید. ج ـ بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ضروری تشخیص می دهد.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM