نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/04/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بررسی امکان اعطای روگرفت اوراق پرونده در دادگاه تجدیدنظر

پرسش:
با عنایت به این که در حال حاضر طرفین پرونده با مراجعه به دادگاه تجدیدنظر و با ذکر دقیق صفحات مورد نظر درخواست کپی از اوراق پرونده را دارند آیا دادگاه تجدیدنظر مطابق ماده 100 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره 1 و 2 آن مجاز در اعطای کپی از اوراق پرونده به طرفین آن می باشد یا خیر؟ به بیان دیگر آیا اعمال مقررات مندرج در ماده مذکور از قانون مرقوم مختص تحقیقات مقدماتی در دادسرا و دادگاه است یا این که دادگاه تجدیدنظر نیز ملتزم به رعایت این مقررات می باشد؟ لازم به ذکر است حفاظت اطلاعات دادگستری کل استان گلستان طی بخشنامه ای اعلام داشته تصویر اوراقی از پرونده که امضای قضات ذیل صورت جلسه بوده و صورت جلسات محاکم در اختیار متقاضیان قرار نگیرد.

نظر هیئت عالی:
ممنوعیت تحصیل تصویر اوراق اسناد و مدارک پرونده موضوع مواد 100 146 و 191 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ناظر به مرحله تحقیقات مقدماتی بوده که به لحاظ جلوگیری از امحاء ادله یا تبانی طرفین قانونگذار محدودیت هایی را وضع نموده است. لیکن در مرحله تجدیدنظر مطابق مواد 351 و 454 قانون فوق الذکر به استثناء اسناد طبقه شده یا حاوی مطالب مربوط به تحقیقات جرایم منافی عفت و جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی تحصیل تصاویر اوراق پرونده از سوی طرفین تجویز شده است؛ بنابراین نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری گرگان در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در خصوص این موضوع که قضات دادگاه تجدیدنظر نیز می توانند به طرفین پرونده کیفری کپی ارایه دهند بین آن ها اتفاق نظر وجود دارد. زیرا ماده 351 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/1392 صراحتا بیان داشته است: « شاکی یا مدعی خصوصی و متهم یا وکلای آنان می توانند با مراجعه به دادگاه و مطالعه پرونده اطلاعات لازم را تحصیل نمایند و با اطلاع رییس دادگاه به هزینه خود از اوراق مورد نیاز تصویر تهیه کنند.» علاوه بر این مستفاد از عبارت «پس از انجام تحقیقات» در ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری و «صدور قرار رسیدگی» در ماده 384 این قانون و نیز لحاظ تبصره یک ماده 285 قانون مذکور آن است که در مواردی که پرونده امر مستقیما در دادگاه اعم از دادگاه کیفری یک یا دو یا دادگاه اطفال و نوجوانان مطرح می گردد مقررات مندرج در ماده 100 قانون مذکور و تبصره های آن قابلیت اعمال دارد. نظریه مشورتی شماره 945/94/7 – 15/4/94 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استدلال است و در دادگاه تجدیدنظر علی القاعده قید «چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق پرونده را منافی با ضرورت کشف حقیقت بداند...» مندرج در تبصره 1 ماده 100 قانون مرقوم وجود ندارد و با اطلاق ماده 351 این قانون دادگاه تجدیدنظر می تواند نسبت به اعطای فتوکپی از اوراق پرونده به طرفین اقدام نماید. در عین حال رعایت قیود مضبوط در تبصره 2 ماده 100 قانون مذکور «منع ارایه اسناد و مدرک طبقه بندی شده و اسناد حاوی مطالب مربوط به تحقیقات جرایم منافی عفت و جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی» در دادگاه تجدیدنظر هم ضروری است. به بیان دیگر دادگاه تجدیدنظر حق دادن کپی در موارد مندرج در تبصره 2 ماده 100 را ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 100 ـ شاکی می تواند در هنگام تحقیقات شهود خود را معرفی و ادله‏اش را اظهار کند و در تحقیقات حضور یابد صورتمجلس تحقیقات مقدماتی یا سایر اوراق پرونده را که با ضرورت کشف حقیقت منافات ندارد مطالعه کند و یا به هزینه خود از آنها تصویر یا رونوشت بگیرد. تبصره 1 ـ در صورت درخواست شاکی چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق پرونده را منافی با ضرورت کشف حقیقت بداند با ذکر دلیل قرار رد درخواست را صادر می کند. این قرار حضوری به شاکی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند. تصمیم دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ ارائه اسناد و مدارک طبقه بندی شده و اسناد حاوی مطالب مربوط به تحقیقات جرایم منافی عفت و جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی به شاکی ممنوع است. تبصره 3 ـ شاکی باید از انتشار مطالب و مدارکی که انتشار آنها به موجب شرع یا قانون ممنوع است امتناع کند مگر در مقام احقاق حق خود در مراجع صالح

مشاهده ماده 100 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 146 ـ از اوراق نوشته‏ ها و سایر اشیای متعلق به متهم فقط آنچه راجع به جرم است تحصیل و در صورت لزوم به شهود تحقیق ارائه می شود. بازپرس مکلف است در مورد سایر نوشتهها و اشیای متعلق به متهم با احتیاط رفتار کند موجب افشای مضمون و محتوای غیرمرتبط آنها با جرم نشود در غیر اینصورت وی به جرم افشای اسرار محکوم می شود.

مشاهده ماده 146 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 191 ـ چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا موضوع از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.

مشاهده ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 351 ـ شاکی یا مدعی خصوصی و متهم یا وکلای آنان می توانند با مراجعه به دادگاه و مطالعه پرونده اطلاعات لازم را تحصیل نمایند و با اطلاع رئیس دادگاه به هزینه خود از اوراق مورد نیاز تصویر تهیه کنند. تبصره ـ دادن تصویر از اسناد طبقه ‏بندی شده و اسناد حاوی مطالب مربوط به تحقیقات جرایم منافی عفت و جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی ممنوع است

مشاهده ماده 351 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM