نشست قضایی شماره 1398-5967

نشست قضایی شماره 1398-5967

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5967


کد نشست:
1398-5967

تاریخ برگزاری:
1397/09/01

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر دوگنبدان

موضوع:
رسیدگی به اتهامات متعدد در صلاحیت دیوان و دادگاه تجدیدنظر

پرسش:
چنانچه در پرونده ای اتهامات متهم عبارت باشد از : الف - تجاوز به عنف ب- تهدید ج- توهین د- ضرب و جرح و.. . در مورد تجاوز به عنف اتخاذ تصمیم می شود و حکم بر برایت صادر می گردد و حکم صادره در دیوان عالی کشور نیز ابرام می شود حال احکامی که بعدا در خصوص سایر عناوین صادر می گردد قابل فرجام در دیوان است یا قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان ؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که دادگاه کیفری یک همه اتهامات را یک جا رسیدگی و تعیین تکلیف کرده باشد به تبع جرم مهم موضوع قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور خواهد بود؛ در غیر این صورت سایر اتهامات در دادگاه تجدید نظر مورد رسیدگی و تجدید نظر خواهی قرار خواهد گرفت.

نظر اکثریت:
اولا صلاحیت مرجع تجدیدنظر عام است و قانون گذار در ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری ذکر کرده به اتهامات متعد متهم در یک جا رسیدگی شود و در ماده 314 ذکر کرده با رعایت صلاحیت ذاتی پس در اینجا باید صلاحیت ذاتی را مد نظر قرار دهیم. دوم این که ماده 429 صراحت دارد که در دیه ضمان و ارش در صلاحیت فرجام است که مورد سوال خارج از این موارد است. سوم این که دعاوی باید یکجا رسیدگی و به صدور حکم بینجامد که در این فرض یکجا رسیدگی نشده اند چهارم این که مواردی که در صلاحیت دیوان است صراحتا در ماده 428 قید شده است و این موارد خارج از تصریح قانون گذار است پس در صلاحیت دادگاه تجدیدنظر است.

نظر اقلیت:
باید بررسی شود که صلاحیت اضافی ایجاد شده یا خیر ؟ وقتی پرونده ای را به دادگاه کیفری یک ارسال می کنیم در مواردی که عناوین ذاتا در صلاحیت کیفری یک نیست ولی به تبع سایر عناوین که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است در همین دادگاه رسیدگی می شود پس صلاحیت اضافی حادث شده است. طبق قانون مرجع صالح دیوان عالی کشور می باشد و فلسفه تقنینی این است که یکجا رسیدگی شود و از تشتت آراء جلوگیری شود و اگر تفکیک کنیم ممکن است با صدور رای در مرجع تجدیدنظر مجددا به اعاده دادرسی بینجامد و از طرفی خود قانون گذار در ماده 429 آیین دادرسی کیفری اشعار داشته : که باید در دیوان عالی کشور رسیدگی شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 426 ـ دادگاه تجدیدنظر استان مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تجدیدنظر از کلیه آرای غیرقطعی کیفری است جز در مواردی که در صلاحیت دیوان عالی کشور باشد. دادگاه تجدیدنظر استان در مرکز هر استان تشکیل می شود. این دادگاه دارای رییس و دو مستشار است. دادگاه تجدیدنظر و شعب دیوان ـعالی کشور با دو عضو نیز رسمیت دارند. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 426 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 428 ـ آراء صادره درباره جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه سه و بالاتر است و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها نصف دیه کامل یا بیش از آن است و آراء صادره درباره جرایم سیاسی و مطبوعاتی قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ اجرای این ماده مانع از انجام سایر وظایف نظارتی دیوان عالی کشور به شرح مقرر در اصل (161) قانون اساسی نمی باشد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 428 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 429 ـ در مواردی که رای دادگاه توام با محکومیت به پرداخت دیه ارش یا ضرر و زیان است هرگاه یکی از جنبه های مزبور قابل تجدید نظر یا فرجام باشد جنبه های دیگر رای نیز به تبع آن حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است.

مشاهده ماده 429 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM