نشست قضایی شماره 1397-4619

نشست قضایی شماره 1397-4619

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4619


کد نشست:
1397-4619

تاریخ برگزاری:
1396/09/09

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
بررسی پذیرش درخواست اعسار از تاجر

پرسش:
در ماده 512 قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده از تاجر دادخواست اعسار پذیرفته نمی شود.. .. حال سوال این است که حکم این ماده مطلق است یا اینکه ایشان می تواند نسبت به دیونی که ارتباطی با معاملات تجاری او ندارد دعوی اعسار مطرح کند (به فرض نسبت به مهریه یا نفقه همسرش )؟

نظر هیئت عالی:
بنا به مستنبط از ماده 412 قانون تجارت ورشکستگی تاجر که در حکم اعسار است شامل دیون مدنی و تجاری می گردد؛ بنابراین حکم ماده 512 قانون آیین دادرسی مدنی اطلاق دارد و به سایر دیون تاجر نیز تسری داشته و بنا به مستفاد از مواد 418 419 و 423 قانون تجارت ورشکسته جهت حفظ حقوق طلبکاران حق مداخله در اموال خود را ندارند در نتیجه دعوی اعسار در مورد تاجر مصداق ندارد.

نظر اکثریت:
آنچه از ماده 412 قانون تجارت استنباط می گردد دیون تاجر اعم از مدنی و تجاری را شامل می گردد و لذا مطلق می باشد پس نمی توانیم قایل به تفکیک باشم و در هر حال شخص تاجر نمی تواند دعوی اعسار مطرح کند هر چند نظراتی نیز هست که اگر دین مدنی شخص تاجر در حدی نباشد که وضعیت تجاری او را از نظر مالی دچار بحران نماید اعسار او پذیرفته نمی شود و اگر چنین هم باشد شخص تاجر صرفا می تواند دعوی ورشکستگی مطرح کند که خود نوعی اعسار است.

نظر اقلیت:
ورشکستگی مختص دیون تجاری است و ارتباطی به دیون مدنی شخص تاجر ندارد. و لذا دادخواست ورشکستگی صرفا راجع به مباحث تجاری پذیرفته است و از شخص تاجر راجع به دیون مدنی وی دعوی اعسار پذیرفته است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 512 - از تاجر دادخواست اعسار پذیرفته نمی شود. تاجری که مدعی اعسار نسبت به هزینه دادرسی می باشد باید برابر مقررات قانون تجارت دادخواست ورشکستگی دهد. کسبه جزء مشمول این ماده نخواهند بود.

مشاهده ماده 512 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 412 ـ ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده او است حاصل می شود. حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقیف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر نمود.

مشاهده ماده 412 قانون تجارت

ماده 418 ـ تاجر ورشکسته از تاریخ صدور حکم از مداخله در تمام اموال خود حتی آنچه که ممکن است در مدت ورشکستگی عاید او گردد ممنوع است. در کلیه اختیارات و حقوق مالی ورشکسته که استفاده از آن موثر در تادیه دیون او باشد مدیر تصفیه قائم مقام قانونی ورشکسته بوده و حق دارد به جای او از اختیارات و حقوق مزبوره استفاده کند.

مشاهده ماده 418 قانون تجارت

ماده 419 ـ از تاریخ حکم ورشکستگی هر کس نسبت به تاجر ورشکسته دعوایی از منقول یا غیر منقول داشته باشد باید بر مدیر تصفیه اقامه یا به طرفیت او تعقیب کند. کلیه اقدامات اجرایی نیز مشمول همین دستور خواهد بود.

مشاهده ماده 419 قانون تجارت

ماده 423 ـ هر گاه تاجر بعد از توقف معاملات ذیل را بنماید باطل و بلااثر خواهد بود: 1) هر صلح محاباتی یا هبه و به طور کلی هر نقل و انتقال بلاعوض اعم از اینکه راجع به منقول یا غیر منقول باشد. 2) تادیه هر قرض اعم از حال یا موجل به هر وسیله که به عمل آمده باشد. 3) هر معامله که مالی از اموال منقول یا غیر منقول تاجر را مقید نماید و به ضرر طلبکاران تمام شود.

مشاهده ماده 423 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM