نشست قضایی شماره 1398-6048

نشست قضایی شماره 1398-6048

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6048


کد نشست:
1398-6048

تاریخ برگزاری:
1397/08/14

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
معافیت از هزینه دادرسی مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم نیروهای مسلح

پرسش:
آیا با توجه به ماده 575 ق.آ.د.ک اگر نیروهای مسلح در محاکم حقوقی خواسته ای مبنی بر محکومیت خوانده به پرداخت خسارات وارد شده در اثر وقوع جرم و زیان های مادی ناشی از آن را مطرح نمایند معاف از هزینه دادرسی می باشند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه اصل بر این است که طرح دعوای حقوقی مالی در دادگاه ها مستلزم پرداخت هزینه دادرسی و خلاف آن منوط به وجود نص قانونی است و قانونگذار در ماده 575 ق.آ.د.ک مصوب سال 92 نیروهای مسلح را از پرداخت هزینه دادرسی ضرر و زیان ناشی از جرم اگر ضمن دعوای کیفری طرح گردد معاف نموده؛ لیکن این امر استثنایی قابل تسری به دعوای مطالبه ضرر و زیانی که مستقلا در محاکم حقوقی طرح می شود نیست؛ چه موارد استثنایی نیاز به نص دارد و مقررات ماده مذکور در حد منطوق خود قابل اعمال است.

نظر اکثریت:
اگرچه اصل بر مالی بودن دعاوی و پرداخت هزینه دادرسی است؛ ولی در موارد استثنایی قانونگذار بعضی از دعاوی و خواهان های دعاوی مالی را از هزینه دادرسی معاف می کند که در ماده 575 نیز اگر در نتیجه وقوع جرمی خسارتی به نیروهای مسلح وارد شود اگر یگان مربوط دادخواست ضرر و زیان خسارات وارده را تقدیم نماید (چه به دادگاه کیفری؛ چه مستقلا به محاکم حقوقی) از پرداخت هزینه دادرسی معاف شده است بنابراین نباید به ظاهر ماده اکتفا کرد و بر این اعتقاد بود که صرفا اگر ضم تعقیب کیفری تقاضای خسارت کردند از پرداخت هزینه دادرسی معاف هستند؛ چون اولا خصوصیتی در مطالبه خسارت از طریق دادگاه کیفری یا حقوقی وجود ندارد و ثانیا قانونگذار در این ماده اصلی را ایجادکرده است که موید معافیت یگان های مسلح برای طرح دعوای ضرر و زیان از هزینه دادرسی است و اگر شک کنیم که آیا این معافیت فقط شامل طرح دعوای مطالبه خسارت ضمن دادرسی کیفری است یا شامل طرح دعوای مستقل حقوقی هم می شود عموم و اطلاق اصل این مورد را نیز در برمی گیرد؛ لذا از هزینه دادرسی طرح دعوای مستقل حقوقی هم در محاکم حقوقی معاف هستند؛ اگر چه چون قانونگذار نخواسته از ارگان دولتی هزینه ای بابت طرح دعوا ضرر و زیان بگیرد همانطور که دادستان را در فرض مشابه در تبصره یک بند د ماده 2 قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور معاف کرده اینجا نیز نیروهای مسلح را مطلقا از پرداخت هزینه دادرسی ضرر و زیان ناشی از جرم معاف نموده است.

نظر اقلیت:
اصل بر این است که طرح دعوای حقوقی مالی مستلزم پرداخت هزینه دادرسی است؛ جز در موارد استثنا که قانونگذار تصریح می نماید و اکنون با وجود نص ماده 575 ق.ا.د.ک از نص و منطوق ماده درمی یابیم که نیروهای مسلح از پرداخت هزینه دادرسی ضرر و زیان ناشی از جرم اگر ضمن دعوای کیفری مطرح گردد معاف هستند شک می کنیم آیا این معافیت در مواردی که مستقلا نیز در دادگاه های حقوقی طرح دعوا می کنند معاف هستند یا خیر که اصل بر عدم معافیت و تفسیر مضیق مقررات استثنایی است؛ از طرفی اطلاق و عموم حکم قانونگذار در قسمت آخر ماده مبنی بر معافیت از هزینه دادرسی به قرینه تکلیف مقرر در این ماده برای یگان مربوطه جهت لزوم طرح دعوای خسارت ضمن دادرسی کیفری مقید می گردد به صرف تقدیم دادخواست ضرر و زیان در جریان دادرسی کیفری و تعقیب متهم؛ لذا عموم و اطلاقی برای کلام قانونگذار نمی توان قایل بود صرفنظر از اینکه معافیت دولت و یا نیروهای مسلح نوعی ترجیح بلامرجح است اگرچه قانونگذار در ماده 559 ق.ا.د.ک نیز اصل را به پرداخت هزینه دادرسی قرارداده است و از طرفی با توجه به استثنایی بودن حکم باید دقت شود این معافیت حتی برای موارد کیفری (طرح دادخواست به محاکم کیفری) خاص موردی است که یگان اقدام به تقدیم دادخواست نماید نه مثلا ماموری اگر ساعتش لباسش یا گوشی وی و... درنتیجه وقوع جرم خسارت دید شخصا بتواند در جریان دادرسی کیفری دادخواست ضرر و زیان بدهد و از هزینه دادرسی معاف باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 575 ـ هرگاه در اثر وقوع جرم ضرر و زیان مادی به نیروهای مسلح وارد شود یگان مربوط مکلف است تمام ادله و مدارک خود را به مرجع تعقیب تسلیم کند و نیز تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است اما نیازی به پرداخت هزینه دادرسی ندارد. تبصره 1 ـ دعوای اعسار از پرداخت محکوم به موضوع این ماده باید به طرفیت یگان محکوم له دعوای اصلی اقامه شود. تبصره 2 ـ یگان متضرر از جرم حق طرح دعوی دفاع و پیگیری دعوی اعتراض و تجدیدنظرخواهی را مطابق مقررات مربوط دارد و گذشت یگان مذکور مسموع نیست.

مشاهده ماده 575 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 16 ـ هرگاه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه حقوقی اقامه شود دعوای مذکور قابل طرح در دادگاه کیفری نیست مگر آنکه مدعی خصوصی پس از اقامه دعوی در دادگاه حقوقی متوجه شود که موضوع واجد جنبه کیفری نیز بوده است که در این صورت می تواند با استرداد دعوی به دادگاه کیفری مراجعه کند. اما چنانچه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه کیفری مطرح و صدور حکم کیفری به جهتی از جهات قانونی با تاخیر مواجه شود مدعی خصوصی می تواند با استرداد دعوی برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه حقوقی مراجعه کند. چنانچه مدعی خصوصی قبلا هزینه دادرسی را پرداخته باشد نیازی به پرداخت مجدد آن نیست.

مشاهده ماده 16 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 559 ـ شاکی باید هزینه شکایت کیفری را برابر قانون در هنگام طرح شکایت تادیه کند. مدعی خصوصی هم که به تبع امر کیفری مطالبه ضرر و زیان می کند باید هزینه دادرسی را مطابق مقررات مربوط به امور مدنی بپردازد. چنانچه شاکی توانایی پرداخت هزینه شکایت را نداشته باشد به تشخیص دادستان یا دادگاهی که به موضوع رسیدگی می کند از پرداخت هزینه شکایت معاف می شود و هرگاه مدعی خصوصی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد دادگاه می تواند او را از پرداخت هزینه دادرسی برای همان موضوعی که مورد ادعا است به طور موقت معاف نماید. رسیدگی به امر کیفری را نمی توان به علت عدم تادیه هزینه دادرسی از سوی مدعی خصوصی به تاخیر انداخت. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از صدور حکم و هنگام اجرای آن قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است هزینه دادرسی را از محل محکوم به استیفاء کند. مگر آنکه محکوم به از مستثنیات دین بوده و یا به میزانی نباشد که موجب خروج محکوم له از اعسار گردد.

مشاهده ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM