نشست قضایی شماره 1398-5822

نشست قضایی شماره 1398-5822

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5822


کد نشست:
1398-5822

تاریخ برگزاری:
1397/05/24

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر تربت جام

موضوع:
تعیین ارش جنایت وارد بر اعضاء و منافع زن

پرسش:
پزشکی یک نفر خانم را مورد عمل جراحی قرار می دهد که براثر قصور ایشان صدمات وارده به خانم جمعا 180 درصد ارش می باشد حال با توجه به ماده 560 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر نموده دیه زن و مرد در اعضاء و منافع تا کمتر از ثلث دیه کامل مرد یکسان می باشد و چنانچه ثلث یا بیشتر شود دیه زن به نصف تقلیل یابد حال نسبت به نصف دیه صندوق تامین مسیول پرداخت می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان تربت جام استان خراسان رضوی با حذف بند خامسا ونیز تذکر ضرورت رعایت مقررات ماده 562 این قانون در " تعیین ارش جنایت وارد بر اعضاء و منافع زن " مورد تایید است. همچنین متذکر می گردد که توجه به اینکه قانونگذار در ماده 562 قانون مجازات اسلامی مقررات دیگری در خصوص میزان ارش جنایت وارده بر اعضاء و منافع زن تصویب کرده است که مخالف رای وحدت رویه شماره 683- 1384/10/13 است لذا رای مذکور با تصویب قانون فوق الذکر قابل اعمال نخواهد بود.

نظر اکثریت:
اولا مقررات هر فصل الزاما محدود به همان فصل نمی باشد به عنوان مثال درماده 487 قانون مجازات اسلامی 1392 حکم ماده مذکور برای جنایات مادون نفس در صورتی که جانی ناشناس باشد جاری و ساری است. ثانیا قانونگذار حکیم است و هرکجا استثنایی لازم باشد مانند ماده 557 قانون مجازات اسلامی 1392 آن را بیان می دارد و در تبصره ماده 551 قانون مارالذکر اشاره به کلیه جنایات نموده که شامل دیه اعضاء و منافع خواهد بود و ایضا حمایتی بودن صندوق تامین خسارتهای بدنی و قواعد لاضرر و لاضرار فی الاسلام و لایهدر دم الامر المسلم موید همین مطلب است ثالثا قانونگذار در مواد 448 و 449 قانون مجازات اسلامی 1392 دیه را به دیه مقدر و دیه غیرمقدر تقسیم نموده و ارش را به عنوان دیه غیر مقدر عنوان نموده ایضا ماده 17 قانون مجازات اسلامی 1392 در تعریف دیه این گونه عنوان داشته : (( دیه اعم از مقدرو غیر مقدر مالی است که درشرع مقدس.. .)) و مطابق مطالب فوق ارش نیز ماهیتا دیه می باشد رابعا در فراز پایانی ماده 449 قانون مجازات اسلامی 1392 اشاره شده مقررات دیه درمورد ارش جریان دارد مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شود و لفظ دیه در تبصره ماده 551 و ماده 560 قانون مجازات اسلامی 1392 مطلق بکار برده شده است خامسا با توجه به رای وحدت رویه شماره 683 مورخ 1384 هیات عمومی دیوان عالی کشور ارش از کلیه احکام دیات مقدر تبعیت می نماید.

نظر اقلیت:
اولا تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی 1392 در ذیل فصل دیه نفس قانون مجازات اسلامی آمده و مشمول دیه اعضاء و جوارح نمی گردد. ثانیا ماده 560 قانون مجازات اسلامی 1392 اشاره به دیه نموده و ارش تعریف وماهیت خود را دارد و لذا دیه ثلث و مازاد آن مشمول ارش نمی شود. ثالثا مستند به ماده 562 قانون مجازات اسلامی 92 با توجه به آسیب های وارده به شاکی نیز تمامی آن ارش و برعهد ه محکوم علیه حادثه بوده و به هیچ عنوان درقالب تعهدات تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی 1392 و صندوق تامین خسارتهای بدنی نمی باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 560 ـ شاکی و متهم بابت هزینه انتشار آگهی ایاب و ذهاب گواهان حق‏الزحمه کارشناسان مترجمان و پزشکان و سایر اشخاصی که به تشخیص مقام قضایی احضار می شوند وجهی نمی‏پردازند و هزینه های مذکور از اعتبارات مربوط به قوه قضاییه پرداخت می شود اما هرگاه اقدامات مذکور بنا به درخواست شاکی صورت گیرد شاکی باید هزینه مقرر را مطابق قوانین و مقررات و تعرفه های مربوط در مهلت تعیین شده پرداخت کند. در صورتی که شاکی ملزم به پرداخت هزینه مذکور باشد و از پرداخت آن امتناع کند هزینه مذکور از اعتبارات مربوط به قوه قضاییه پرداخت می شود و مراتب به اطلاع دادستان می رسد تا به دستور وی و از طریق اجرای احکام مدنی با توقیف و فروش اموال شاکی با رعایت مستثنیات دین معادل هزینه پرداخت شده اخذ و به حساب مربوط در خزانه‏داری کل واریز شود. در هر صورت از متهم هیچ هزینه ای اخذ نمی شود. تبصره 1 ـ در صورتی که به تشخیص مقام قضایی شاکی قادر به پرداخت هزینه های فوق نباشد هزینه از اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 2 ـ در موارد فوری به دستور مقام قضایی اقدامات موضوع این ماده پیش از پرداخت هزینه مربوط انجام می شود. تبصره 3 ـ میزان هزینه ایاب و ذهاب گواهان مطابق تعرفه‏ ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 560 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 487 ـ اگر شخصی به قتل برسد و قاتل شناخته نشود یا بر اثر ازدحام کشته شود دیه از بیت المال پرداخت می گردد.

مشاهده ماده 487 قانون مجازات اسلامی

ماده 17 ـ دیه اعم از مقدر و غیرمقدر مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

مشاهده ماده 17 قانون مجازات اسلامی

ماده 551 ـ دیه خنثای ملحق به مرد دیه مرد و دیه خنثای ملحق به زن دیه زن و دیه خنثای مشکل نصف دیه مرد به علاوه نصف دیه زن است. تبصره ـ در کلیه جنایاتی که مجنی علیه مرد نیست معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود.

مشاهده ماده 551 قانون مجازات اسلامی

ماده 489 ـ در جنایت خطای محض پرداخت کننده باید ظرف هر سال یک سوم دیه و در شبه عمدی ظرف هر سال نصف دیه را بپردازد.

مشاهده ماده 489 قانون مجازات اسلامی

ماده 562 ـ در موارد ارش فرقی میان زن و مرد نیست لکن میزان ارش جنایت وارده بر اعضاء و منافع زن نباید بیش از دیه اعضاء و منافع او باشد اگر چه مساوی با ارش همان جنایت در مرد باشد.

مشاهده ماده 562 قانون مجازات اسلامی

ماده 557 ـ تغلیظ دیه مخصوص قتل نفس است و در جنایت بر اعضاء و منافع جاری نیست.

مشاهده ماده 557 قانون مجازات اسلامی

ماده 448 ـ دیه مقدر مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است.

مشاهده ماده 448 قانون مجازات اسلامی

ماده 449 ـ ارش دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مشاهده ماده 449 قانون مجازات اسلامی

ماده 560 ـ دیه زن و مرد در اعضاء و منافع تا کمتر از ثلث دیه کامل مرد یکسان است و چنانچه ثلث یا بیشتر شود دیه زن به نصف تقلیل مییابد.

مشاهده ماده 560 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM