نشست قضایی شماره 1397-4217

نشست قضایی شماره 1397-4217

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4217


کد نشست:
1397-4217

تاریخ برگزاری:
1396/10/20

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر الوند

موضوع:
تعارض بین ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 71 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

پرسش:
آیا بین ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 71 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعارض وجود دارد؟ به عبارت دیگر آیا جزای نقدی مقرر در قانون قاچاق کالا و ارز با اعمال ماده 442 آیین دادرسی کیفری قابل تخفیف می باشد؟

نظر هیئت عالی:
فلسفه اصلی ماده 442 قانون مجازات اسلامی جلوگیری از تجدیدنظرخواهی بی مورد است و ربطی به اعمال تخفیف در مجازات بواسطه استحقاق متهم ندارد لهذا اعمال تخفیف در مجازات جزای نقدی تعیین شده در خصوص محکومان غیرقطعی جرایم موضوع قانون قاچاق کالا و ارز مصوب سال 92 با اصلاحات بعدی جایز است؛ نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
آنچه که به نظر می رسد این است 1- اعمال ماده 442 در تمامی موارد الزامی است چون یک حقی برای محکوم علیه بوجود می آورد و محکوم علیه با اسقاط این حق دادگاه را موظف به تخفیف می کند 2- تخفیفی که در ماده 71 آمده مربوط به مواد37 و 38 قانون مجازات اسلامی است که اگر جهات تخفیف وجود داشته باشد ما می گوییم قابل تخفیف نیست ولی تخفیف ماده 442 به طور مطلق است و شامل ماده 71 نیز می شود 3- قاعده تفسیر به نفع متهم نیز ایجاب می کند که بگوییم در صورت اسقاط قابل تخفیف است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه قانون آیین دادرسی کیفری عام می باشد و قانون مبارزه باقاچاق کالا و ارز می باشد قانون آیین دادرسی کیفری ماده 442 ناسح ماده 71 قانون قاچاق کالا و ارز می باشد.

نظر ابرازی:
با توجه به تاریخ تصویب هر دو قانون آخرین اراده قانونگذار بر این بوده است که بگوییم قابل تخفیف است (آیین دادرسی بعد از قانون قاچاق تصویب شده است)؛ درصدرماده 442 قانونگذار می گوید تمام محکومیت های تعزیرات پس شامل ماده 71 نیز می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 71ـ جزای نقدی مقرر در این قانون از سوی مرجع رسیدگی کننده قابل تعلیق و تخفیف نیست و مجازات های حبس و شلاق در جرائم قاچاق کالاهای ممنوعه حرفه ای و سازمان یافته موضوع این قانون نیز قابل تعلیق نمی باشد.

مشاهده ماده 71 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 442 ـ اگر مرتکب به سبب حرکت یا غیر آن موجب شود که قصاص بیش از جنایت انجام شود قصاص کننده ضامن نیست و اگر قصاص کننده یا فرد دیگری موجب زیاده باشد حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می شود.

مشاهده ماده 442 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM