نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/07/27

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
رسیدگی به معاونت و مباشرت شخص واحد درحوزه متفاوت

پرسش:
در صورتی که جرم سرقت توسط مباشر و معاون در یک حوزه قضایی صورت گرفته باشد اما شخص معاون در حوزه قضایی دیگر دارای جرایم مهم تر ( کلاهبرداری و فروش مال غیر و ضرب و جرح ) در جریان باشد آیا در راستای ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری این جرم سرقت نیز در صلاحیت حوزه قضایی دوم قرار دارد یا اینکه وفق ماده 311 باید در همین حوزه قضایی اول رسیدگی شود؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که معاون مجرمیت خود را از جرم مرتکب اصلی وام می گیرد و وجود وحدت قصد بین معاون و مباشر جرم یا اقتران زمانی شرط اصلی تحقق معاونت است بنابراین در فرض سوال معاون جرم در حوزه قضایی محل وقوع جرم انتسابی به مباشر مورد تعقیب و محاکمه قرار می گیرد و ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری در این مورد حاکم است.

نظر اکثریت:
وفق ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری به اتهامات شرکاء و معاونین جرم در دادگاهی که به جرم مباشر رسیدگی می شود صورت می گیرد و از این قاعده دو مورد استثنا شده است : اگر در میان شرکاء و معاونین اطفال وجود داشته باشند وفق ماده 312 صرفا به اتهام اطفال باید در دادگاه اطفال رسیدگی شود و استثنای دوم نیز مربوط به تبصره ماده 311 و وجود یکی از مقامات ماده 308 در میان معاونین و شرکاء است لذا فرض سوال مستثنا نبوده و می بایست به اتهام معاون در جایی که مباشر مرتکب جرم شده است رسیدگی شود. در نهایت درصورت محکومیت معاون درحوزه های قضایی مختلف وفق ماده 510 قانون مذکور و در راستای تجمیع آراء اقدام خواهد شد.

نظر اقلیت:
ماده 310 در مقام ایجاد یک قاعده در رسیدگی به اتهامات متعدد شخص بوده و درمورد نحوه ارتکاب در جرم تفکیک قایل نشده است اگرچه در مقام معاونت مرتکب جرم شده باشد باز هم مشمول این ماده است لذا مرجع صالح مرجعی است که به جرم مهم تر رسیدگی می کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 308 ـ رسیدگی به اتهامات مشاوران وزیران بالاترین مقام سازمان ها شرکتها و موسسه های دولتی و نهادها و موسسه‏ های عمومی غیردولتی مدیران کل فرمانداران مدیران موسسه ها سازمان ها ادارات دولتی و نهادها و موسسه ‏های عمومی غیردولتی استان ها و شهرستان ها روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شهرداران مراکز شهرستان ها و بخشداران حسب مورد در صلاحیت دادگاههای کیفری مرکز استان محل وقوع جرم است مگر آنکه رسیدگی به این اتهامات به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 311 ـ شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد. تبصره ـ هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرم باشند و یکی از آنان جزء مقامات مذکور در مواد (307) و (308) این قانون باشد به اتهام همه آنان حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی می شود و چنانچه افراد مذکور در مواد (307) و (308) این قانون در ارتکاب یک جرم مشارکت یا معاونت نمایند به اتهام افراد مذکور در ماده (308) نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 312 ـ هرگاه یک یا چند طفل یا نوجوان با مشارکت یا معاونت اشخاص بزرگسال مرتکب جرم شوند و یا در ارتکاب جرم با اشخاص بزرگسال معاونت نمایند فقط به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. تبصره ـ در جرایمی که تحقق آن منوط به فعل دو یا چند نفر است در صورتی که رسیدگی به اتهام یکی از متهمان در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان باشد رسیدگی به اتهام کلیه متهمان در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید. در این صورت اصول حاکم بر رسیدگی به جرایم اشخاص بالاتر از هجده سال تابع قواعد عمومی است.

مشاهده ماده 312 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM