نشست قضایی شماره 1399-6837

نشست قضایی شماره 1399-6837

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6837


کد نشست:
1399-6837

تاریخ برگزاری:
1397/10/24

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
فقد سمت در جرائم مربوط به نقض حقوق مالکیت صنعتی

پرسش:
در جرایم مربوط به نقض حقوق مالکیت صنعتی که واجد جنبه عمومی می باشند در صورتی که سمت شاکی توسط مقام قضایی احراز نگردد آن مقام با چه تکلیفی مواجه است؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 103 و 104 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و لحاظ اینکه اصل بر غیر قابل گذشت بودن جرایم است مگر این که در قانون به قابل گذشت بودن آن تصریح شده باشد؛ بنابراین در فرض پرسش که جرم اعلام شده از جمله جرایم غیر قابل گذشت است مرجع قضایی ذیربط مکلف به رسیدگی به موضوع است بدیهی است که چنان چه اعلام کننده جرم فاقد سمت قانونی باشد و دعوی ضرر و زیان زیان مطرح نماید دادگاه کیفری دعوی وی را به لحاظ فقدان سمت رد خواهد نمود.

نظر اکثریت:
به نظر می رسد در مسیله مورد بحث اگر سمت شاکی احراز نگردد با توجه به این که جرم نقض حقوق مالکیت صنعتی از جرایم غیر قابل گذشت می باشد و واجد جنبه عمومی است در خصوص شخص فاقد سمت می بایست در پایان به استناد مفهوم بند پ ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی قرار موقوفی تعقیب صادر نمود و از طرف دیگر در خصوص رفتار مجرمانه ی مرتکب که ممکن است عناوین اتهامی دیگری داشته باشد در راستای ماده 99 قانون فوق الذکر موضوع را به اطلاع دادستان برساند و در صورت ارجاع موضوع از جانب ایشان مقام قضایی تحقیق را شروع نموده و به رفتار مجرمانه رسیدگی و در نهایت قرار مقتضی صادر نماید.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه مستفاد از مواد 40 و 60 قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و علایم تجاری مصوب 1386 طرح شکایت و تعقیب آن را صرفا از جانب صاحب حق دانسته و عدم رضایت صاحب حق یا دارنده مجاز استفاده مبنای طرح شکایت است. لذا جنبه حق الناسی بودن آن واضح است و منوط به شکایت شاکی است. لذا در صورت عدم احراز سمت شاکی به لحاظ فقد شاکی خصوصی قرار موقوفی تعقیب صادر می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 103 ـ چنانچه قابل گذشت بودن جرمی در قانون تصریح نشده باشد غیرقابل گذشت محسوب می شود مگر اینکه از حق الناس بوده و شرعا قابل گذشت باشد.

مشاهده ماده 103 قانون مجازات اسلامی

ماده 104 ـ علاوه بر جرایم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حد قذف این قانون و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت می باشند جرایم مندرج در قسمت اخیر ماده (596) و مواد (608) (622) (632) (633) (642) (648) (668) (669) (676) (677) (679) (682) (684) (685) (690) (692) (694) (697) (698) (699) و (700) از کتاب پنجم «تعزیرات» نیز قابل گذشت محسوب میشوند.

مشاهده ماده 104 قانون مجازات اسلامی

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 99 ـ هرگاه بازپرس ضمن تحقیق جرم دیگری را کشف کند که با جرم اول مرتبط نباشد و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب باشد اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم به عمل می آورد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع می دهد و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد. تبصره ـ چنانچه جرم کشف شده از جرایمی باشد که با شکایت شاکی قابل تعقیب است مراتب در صورت امکان توسط دادستان به نحو مقتضی به اطلاع بزه دیده می رسد.

مشاهده ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM