نشست قضایی شماره 1398-6599

نشست قضایی شماره 1398-6599

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6599


کد نشست:
1398-6599

تاریخ برگزاری:
1397/06/04

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
اخذ نظریه قاضی مشاور خانواده در محاکم خانواده راجع به امور حسبی و شورای حل اختلاف

پرسش:
آیا در پرونده های با موضوع اعتراض به عملیات اجرایی مرتبط با مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی و یا با موضوع رسیدگی به اعتراض نسبت به آرای صادره از شورای حل اختلاف و همچنین امور حسبی که در محاکم خانواده رسیدگی می شود اخذ نظریه قاضی مشاور خانواده ضرورت دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
ضرورت حضور قاضی مشاور در جلسات دادگاه به استناد ماده 2 قانون حمایت خانواده صرفا در دعاوی خاوادگی موضوع ماده 4 قانون مذکور تصریح گردیده و در پرونده های موضوع اعتراض به عملیات اجرایی مرتبط با مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی در دادگاه خانواده و یا در امور حسبی مورد رسیدگی محاکم عمومی (حقوقی) یا خانواده و همچنین در مواردی که شورای حل اختلاف به دعاوی مرتبط با امور خانواده مندرج در بند ج ماده 9 قانون شورای حل اختلاف که مرجع اعتراض به آن مطابق رای وحدت رویه شماره 773 مورخ 20/10/97 هیات عمومی دیوان عالی کشور محاکم عمومی (حقوقی) است حضور قاضی مشاور در دادگاه تصریح نشده و الزامی نمی باشد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه در ماده 2 قانون حمایت خانواده حضور قاضی مشاور در جلسات دادگاه به طور مطلق الزامی گردیده است؛ لذا قطع نظر از موضوع خواسته دعاوی که در صلاحیت محاکم خانواده می باشد می بایست قاضی مشاور در جلسه دادگاه حضور و در مورد دعوی مطروحه اظهارنظر نماید؛ لیکن در امور حسبی لازم نیست؛ زیرا آنچه که در قانون تکلیف گردیده است مربوط به دعاوی می باشد نه امور حسبی.

نظر اقلیت:
چون در پرونده های با موضوع اعتراض به آرای شورای حل اختلاف دادگاه خانواده به عنوان مرجع تجدیدنظر رسیدگی می کند و همچنین در پرونده های موضوع مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی که به نوعی دادگاه خانواده به عنوان صلاحیت اضافی رسیدگی می کند؛ لذا حضور در جلسه رسیدگی و اخذ نظریه قاضی مشاور ضرورت ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 2- رسیدگی به امور حسبی تابع مقررات این باب می باشد مگر آنکه خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 2 قانون امور حسبی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM