نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/08/17

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر آوج

موضوع:
احراز مالکیت

پرسش:
با توجه به اینکه ماده 690 قانون مجازات اسلامی کتاب پنجم تعزیرات مصوب 1375 از عبارت ( متعلق به) استفاده نموده است آیا جهت احراز مالکیت شاکی ارایه سند مالکیت رسمی توسط شاکی ضروری است یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی و اتخاذ تصمیم به شکایت تصرف عدوانی براساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی موکول به احراز مالکیت شاکی است با استظهار بر رای وحدت رویه شماره 672-1/10/83 که خلع ید از اموال غیر منقول فرع بر مالکیت است و قانون گذار برخلاف قانون رفع تصرف عدوانی سال 53 که صرفا به سبق تصرف و لحوق و مدت را شرط می دانست به مالکیت و تعلق به دیگری تاکید دارد. نتیجتا در نقاطی که اجباری بودن ثبت رسمی معاملات غیر منقول آگهی نشده باشد طرفین با سند عادی یا ادله دیگر می توانند ادعای مالکیت کنند و قابل بررسی است اما در جایی که اجباری بودن آگهی شده با توجه به مواد 46 47 48 قانون ثبت اسناد و املاک در صورت حدوث اختلاف در مالکیت دادسرا یا محاکم عمومی بخش طبق ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری لازم است قرار اناطه صادر نمایند. ماده 62 قانون احکام دایمی برنامه های توسعه کشور مصوب سال 95 بر تقویت این استنتاج دلالت دارد.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 690 قانون مجازات اسلامی و عبارت ( متعلق به ) به کار رفته در آن جهت احراز وقوع جرایم موضوع ماده 690 قانون مجازات اسلامی باید که مالکیت شاکی احراز شود و اشاره تبصره دو ماده مذکور به تقاضای خلع ید دلالت بر ضرورت مالکیت شاکی بر مال متنازع فیه دارد چرا که حسب قواعد و مقررات حاکم بر رسیدگی های حقوقی از ارکان اثباتی دعوای خلع ید احراز مالکیت خواهان ( در دعاوی حقوقی) می باشد اما ضرورتی ندارد که احراز مالکیت شاکی صرفا از طریق سند رسمی صورت پذیرد و نظریه مشورتی شماره 7/4786 مورخ 1374/7/10 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز از این نظر پشتیبانی می کندلذا طرق اثبات مالکیت جهت شمول ماده 690 قانون مجازات اسلامی اعم است از ارایه سند مالکیت اقرار شهادت شهود و سایر قراین افاده کننده علم قاضی.

نظر اقلیت:
در احراز شرط تعلق مال به شاکی موضوع ماده 690 قانون مجازات اسلامی کتاب پنجم تعزیرات ارایه سند مالکیت یکی از طرق احراز مالکیت است و با استفاده از سایر ادله اثباتی نیز می توان مالکیت شاکی را احراز نمود؛ البته لازم به ذکر است در زمینه ضرورت اخذ سند رسمی برای املاک رویه قضایی عملکرد محاکم قابل نقد می نماید و می توان با تاکید بیشتر بر ضرورت وجود سند رسمی برای املاک گرفتن سند رسمی برای املاک را در میان مردم نهادینه کرد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 21 ـ هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست و در صلاحیت دادگاه حقوقی است با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه تا هنگام صدور رای قطعی از مرجع صالح تعقیب متهم معلق و پرونده بهصورت موقت بایگانی می شود. در اینصورت هرگاه ذینفع ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد مرجع کیفری به رسیدگی ادامه می دهد و تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره 1 ـ در مواردی که قرار اناطه ‏توسط بازپرس صادر می ـشود باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتیکه دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (271) این قانون به عمل می آید. تبصره 2 ـ اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند. تبصره 3 ـ مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی می شود جزء مواعد مرور زمان محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 46 - ثبت اسناد اختیاری است مگر در موارد ذیل: 1- کلیه ی عقود و معاملات راجع به عین یا منافع املاکی که قبلا در دفتر املاک ثبت شده باشد. 2- کلیه ی معاملات راجع به حقوقی که قبلا در دفتر املاک ثبت شده است.

مشاهده ماده 46 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 47 - در نقاطی که اداره ی ثبت اسناد و املاک و دفا تر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند ثبت اسناد ذیل اجباری است: 1- کلیه ی عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت نشده. 2- صلحنامه و هبه نامه و شرکتنامه.

مشاهده ماده 47 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 48 - سندی که مطابق مواد فوق باید به ثبت برسد و به ثبت نرسیده در هیچ یک از ادارات و محاکم پذیرفته نخواهد شد.

مشاهده ماده 48 قانون ثبت اسناد و املاک

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM