نشست قضایی شماره 1397-5404

نشست قضایی شماره 1397-5404

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5404


کد نشست:
1397-5404

تاریخ برگزاری:
1397/04/11

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
اختلاف در صلاحیت در مرحله رسیدگی در دادگاه کیفری

پرسش:
در فرضی که پرونده ای با کیفرخواست به دادگاه کیفری دو ارسال شود و دادگاه معتقد به صلاحیت دادگاه شهرستان دیگری باشد: الف) آیا قرار عدم صلاحیت باید به شایستگی دادگاه کیفری دو شهرستان دوم صادر شود یا دادسرای عمومی و انقلاب آن شهرستان؟ ب) در صورت صدور قرار عدم صلاحیت به صلاحیت دادگاه کیفری دو شهرستان دوم آیا دادگاه اخیر می تواند با کیفرخواست دادسرای شهرستان اول نسبت به دادرسی اقدام نماید یا اینکه می بایست پرونده را جهت بررسی مجدد و اتخاذ تصمیم مقتضی به دادسرای در معیت خود ارسال نماید؟ ج) در صورت ارسال پرونده به دادسرای در معیت خود حدود عمل دادسرا چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
در فرضی که متعاقب پایان مرحله تحقیقات مقدماتی پرونده امر با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری شهرستان الف ارسال و سپس از سوی این دادگاه با قرار عدم صلاحیت به دادگاه کیفری شهرستان ب ارسال شده است این دادگاه باید با توجه به اطلاق بند الف ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی مبادرت به رسیدگی نماید و صرف صدور کیفرخواست از سوی دادسرای فاقد صلاحیت محلی مجوز عدم رسیدگی دادگاه و ارسال پرونده به دادسرایی که در معیت آن انجام وظیفه می نماید نمی باشد. مضافا به آنکه مرحله تحقیقات مقدماتی با صدور کیفرخواست به پایان رسیده و مرحله دادرسی در معنای اخص آغاز می گردد و تجدید مراحل رسیدگی به پرونده در واقع تجویز رسیدگی به آن در دو نوبت در مرحله تحقیقات مقدماتی است که برخلاف اصول حاکم بر دادرسی کیفری می باشد و این امر به علاوه می تواند موجب اخلال در نظم دادرسی و تضییع حقوق اشخاص و اتخاذ تصمیمات متناقض گردد و لذا بدون وجود نص قانونی ارسال پرونده از سوی دادگاه کیفری صالح به دادسرا به منظور رسیدگی مجدد وصدور کیفرخواست فاقد وجاهت قانونی است.بالنتیجه نظریه اتفاقی و اکثریت موافق با موازین اعلام می شود.

نظر اکثریت:
در خصوص بند الف همکاران محترم اتفاق نظر بر لزوم صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه کیفری دو شهرستان دوم داشتند زیرا در صورت صدور قرار عدم صلاحیت توسط دادگاه کیفری دو به شایستگی دادسرا با توجه به لزوم تبعیت دادسرا از تصمیمات دادگاه امکان اختلاف در صلاحیت وجود نخواهد داشت. اکثریت عقیده بر عدم لزوم ارسال پرونده توسط دادگاه کیفری دو به دادسرای در معیت خود و اعتبار تمام اقدامات انجام شده توسط دادسرای در معیت دادگاه کیفری شهرستان اول داشته و در صورت ارسال پرونده به دادسرا صرفا قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست توسط دادسرا مجددا صادر و یا تنفیذ خواهد شد.

نظر اقلیت:
دادگاه کیفری دو شهرستان دوم لازم است پرونده را جهت بررسی و رسیدگی مجدد به دادسرای در معیت خود ارسال نماید زیرا هر کدام از محاکم کیفری صرفا مجاز به رسیدگی به کیفرخواست های صادره از سوی دادسرای دارای صلاحیت محلی خود هستند و نمی توانند به پرونده ای که دارای کیفرخواست صادره از سوی مرجع فاقد صلاحیت محلی است رسیدگی نمایند بنابراین تمام اقدامات انجام گرفته از سوی دادسرای در معیت دادگاه شهرستان اول فاقد اعتبار بوده و مجددا بررسی و رسیدگی خواهند شد مگر برخی از اقدامات مثل اخذ نظریه کارشناسی تحقیقات محلی و.. . که دادسرا بعد از رسیدگی عقیده بر نفوذ انها داشته باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 311 ـ شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد. تبصره ـ هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرم باشند و یکی از آنان جزء مقامات مذکور در مواد (307) و (308) این قانون باشد به اتهام همه آنان حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی می شود و چنانچه افراد مذکور در مواد (307) و (308) این قانون در ارتکاب یک جرم مشارکت یا معاونت نمایند به اتهام افراد مذکور در ماده (308) نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 117 ـ در مواردی که جرم خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس واقع شده اما در حوزه او کشف یا مرتکب در آن حوزه دستگیر شود بازپرس تحقیقات و اقدامات مقتضی را به عمل می آورد و در صورت لزوم قرار تامین نیز صادر می کند و چنانچه قرار صادره منتهی به بازداشت متهم شود پس از رسیدگی به اعتراض وی در دادگاه کیفری که بازپرس در معیت آن انجام وظیفه می نماید با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به همراه متهم حداکثر ظرف چهل و هشت ساعت به دادسرای محل وقوع جرم می‏فرستد.

مشاهده ماده 117 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM