نشست قضایی شماره 1398-6115

نشست قضایی شماره 1398-6115

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6115


کد نشست:
1398-6115

تاریخ برگزاری:
1397/05/11

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نکا

موضوع:
رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی در پرونده های نیابتی

پرسش:
رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی در پروندهای نیابتی آیا با دادگاه مجری نیابت است یا معطی نیابت؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه نیابت قضایی مبنی بر اجرای حکم قطعی به طور مطلق باشد و عین معین یا مال خاصی در نیابت قضایی اجرایی نیامده باشد رسیدگی به اعتراض با دادگاه مجری نیابت است؛ ولی اگر عین معین مال خاص محکوم به باشد یا موضوع نیابت قضایی قرار گرفته باشد مرجع رسیدگی به اعتراض دادگاه صادرکننده ی اجراییه و مجری حکم است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه پس از اعتراض ثالث در صورت وجود جهات قانونی عملیات اجرایی متوقف می گردد این توقیف براساس ماده 8 قانون آیین دادرسی مدنی فقط از سوی دادگاه صادر کننده حکم یا مرجع بالاتر امکان پذیر است لذا بر این اساس رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی با دادگاه صادر کننده حکم است نه دادگاه مجری حکم( مجری نیابت)

نظر ابرازی:
1-ماده 147قانون اجرای احکام مدنی در رسیدگی به اعتراض ثالث بنا را بر رسیدگی سریع و بدون تشریفات قرار داده که برهمین اساس اعتقاد به صلاحیت دادگاه صادر کننده حکم و اینکه دادگاه مجری حکم در صورت اعتراض اقدام به اعاده پرونده به دادگاه صادر کننده حکم نماید با فلسفه رسیدگی فوری به اعتراض ثالث اجرایی منافات دارد همچنین دلالت نمودن معترض ثالث به دادگاه صادر کننده حکم نیز موجب عسرت وی می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 26 ـ اختلاف ناشی از اجرای احکام راجع به دادگاهی است که حکم توسط آن دادگاه اجرا می شود.

مشاهده ماده 26 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 142 ـ شکایت راجع به تنظیم صورت ملک و ارزیابی آن و تخلف از مقررات مزایده و سایر اقدامات دادورز ( مامور اجرا) ظرف یک هفته از تاریخ وقوع به دادگاهی که دادورز ( مامور اجرا) در آنجا ماموریت دارد داده می شود دادگاه در وقت فوق العاده به موضوع شکایت رسیدگی و در صورتی که شکایت را وارد و موثر دانست اقدامی را که بر خلاف مقررات شده است ابطال و دستور مقتضی صادر خواهد نمود. قبل از این که دادگاه در موضوع شکایت اظهار نظر نماید سند انتقال داده نمی شود.

مشاهده ماده 142 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 8 - هیچ مقام رسمی یا سازمان یا اداره دولتی نمی تواند حکم دادگاه را تغییر دهد و یا از اجرای آن جلوگیری کند مگر دادگاهی که حکم صادر نموده و یا مرجع بالاتر آنهم در مواردی که قانون معین نموده باشد.

مشاهده ماده 8 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM