نشست قضایی شماره 1400-7941

نشست قضایی شماره 1400-7941

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7941


کد نشست:
1400-7941

تاریخ برگزاری:
1398/07/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر داراب

موضوع:
رفع اثر از قرار تامین کیفری

پرسش:
با توجه به مواد 251 و 267 قانون آیین دادرسی کیفری آیا دادگاه می تواند پس از صدور حکم به برایت متهم در حالی که شاکی خصوصی یا دادستان از حکم برایت تجدیدنظرخواهی کرده اند با درخواست وثیقه گذار مبنی بر رفع اثر از وثیقه تودیع شده موافقت کند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 1688/98/7 مورخ 98/12/11 بشرح زیر مورد تایید بالاتفاق اعضاء هیات عالی است: با عنایت به ماده 376 و ملاک مواد 251 و 267 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و لحاظ این که قرار منع تعقیب از حیث آثار قانونی در مورد قرارهای تامین به مانند (منزله) حکم برایت است رفع اثر از قرار تامین وثیقه منوط به قطعیت حکم برایت نمی باشد و قاضی ذیربط با لحاظ ملاک ذیل ماده 267 قانون موصوف مکلف است از قرار تامین ماخوده رفع اثر نماید. لذا در فرض سوال موجب قانونی برای بقاء قرار وثیقه وجود نداشته و قاضی اجرای احکام کیفری مطابق ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری (که محکوم علیه در پرونده فاقد قرار تامین است) رفتار می نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به این که قانونگذار در این دو ماده قانونی در مقام بیان موارد الغای قرار تامین کیفری بوده و به صدور حکم برایت اشاره ای نداشته است و با التفات به مفاد ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری که در قسمت اخیر آن پس از برشمردن موارد لغو قرار تامین کیفری اشعار داشته" و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت" به این جهت با صدور حکم برایت در دادگاه نخستین پرونده مختومه نشده چرا که در فرض سوال شاکی یا دادستان از حکم(برایت) تجدیدنظر خواهی کرده اند بنابراین پرونده همچنان مفتوح و در جریان قرار دارد و نباید از این که در ماده 376 قانون مذکور در صورت صدور حکم به برایت مرجع قضایی مکلف به آزادی متهم شده است تلقی به بی اعتباری قرار تامین کرد زیرا حکم این ماده استثنا و از باب احتیاط و جلوگیری از سلب آزادی اشخاص است از سوی دیگر با توجه به مفاد قرار تامین کیفری وثیقه گذار متعهد می شود تا زمان صدور حکم قطعی و شروع به اجرای دادنامه متهم را به مرجع قضایی تحویل دهد. بنابراین با توجه به موارد بیان شده در فرض سوال مرجع قضایی امکان رفع توقیف از ملک بازداشت شده را ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به نصوص مواد 251 و 267 قانون آیین دادرسی کیفری و این که در مورد سوال قانونگذار ساکت است و حکمی ندارد و در این گونه موارد طبق اصل تفسیر مضیق متون جزایی به نظر می رسد می توان با وحدت ملاک از حکم مقنن در مورد قرار منع تعقیب استفاده کرد و قایل به این شد که به مجرد صدور حکم برایت قرار تامین کیفری ملغی اثر می شود و مرجع قضایی مکلف است با درخواست وثیقه گذار جهت رفع توفیف از ملک یا مال توقیف شده موافقت کند. زیرا وقتی به موجب ماده 376 قانون مذکور با صدور حکم برایت متهم بازداشت شده آزاد می شود در نتیجه این ماده معنایی جز بی اعتباری قرار تامین صادره ندارد به عبارتی بیانگر ملغی الاثر شدن قرار تامین کیفری با صدور حکم برایت است. از طرفی سابقه تقنینی این موضوع در ماده 144 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری نیز موید این است که با صدور حکم برایت قرار تامین صادره ملغی الاثر خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 251 ـ هرگاه متهم یا محکوم علیه در مواعد مقرر حاضر شود یا پس از آن حاضر و عذر موجه خود را اثبات کند با شروع به اجرای حبس و تبعید یا اقامت اجباری و با اجرای کامل سایر مجازات ها و یا صدور قرارهای منع و موقوفی و تعلیق تعقیب تعلیق اجرای مجازات و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین و نظارت قضایی لغو می شود. تبصره ـ در صورت الغاء قرار تامین یا نظارت قضایی این امر بلافاصله به مراجع مربوط اعلام می شود.

مشاهده ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 267 ـ در صورت موافقت دادستان با قرار بازپرس در خصوص عدم صلاحیت پرونده به مرجع صالح ارسال می شود و در موارد موقوفی یا منع تعقیب بازپرس مراتب را به طرفین ابلاغ می کند. در اینصورت قرار تامین و قرار نظارت قضایی ملغی می گردد و چنانچه متهم بازداشت باشد بلافاصله آزاد می شود. قاضی مربوط مکلف است از قرار تامین ماخوذه رفع اثر نماید.

مشاهده ماده 267 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 507 ـ چنانچه اجرای مجازات مستلزم دسترسی به محکوم علیه به دفعات باشد و محکوم علیه در پرونده فاقد قرار تامین بوده و یا قرار صادره متناسب نباشد قاضی اجرای احکام کیفری مطابق مقررات قرار تامین متناسب صادر می کند.

مشاهده ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM