نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/09

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی صلاحیت رسیدگی به جرائم تجاوز به عنف در دادگاه بخش

پرسش:
در پرونده ای در دادگاه بخش چند اتهام وجود دارد که بخشی در صلاحیت دادگاه کیفری یک و بخشی در صلاحیت دادگاه کیفری دو است مثلا در پرونده اتهامات تجاوز به عنف ورود به عنف و تخریب عمدی وجود دارد آیا دادگاه بخش با توجه به اصل رسیدگی به اتهامات متعدد متهم در یک دادگاه می بایست قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه کیفری یک صادر نماید و یا درخصوص اتهاماتی که صالح به رسیدگی است رسیدگی و در خصوص اتهامی که صالح به رسیدگی نیست قرار عدم صلاحیت صادر نماید؟ و اگر در خصوص تعدادی از اتهامات رسیدگی نماید می بایست به جانشینی از بازپرس باشد و یا دادگاه؟

نظر هیئت عالی:
اصل در رسیدگی ها بر اساس ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی توام است مگر اینکه بحث صلاحیت ذاتی در میان باشد. در فرض پرسش دادگاه بخش به جانشینی بازپرس نسبت به انجام تحقیقات مقدماتی و صدور قرار نهایی اقدام و در صورت صدور کیفرخواست وفق ماده 314 قانون اشعاری(تبصره های یک و دو) در دادگاه صالح مطرح می گردد. نظریه شماره 7/94/1094 مورخ 94/5/4 اداره حقوقی هم موید این برداشت است.

نظر اکثریت:
در پاسخ باید قایل به تفکیک بود و بستگی به نوع اتهامات دارد. در فرض تعدد اتهام و در صورتی که یکی از آنها از مواردی باشد که رسیدگی به آن به صورت مستقیم در صلاحیت دادگاه کیفری یک است مانند تجاوز به عنف و سایر موارد در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد؛ دادگاه بخش جانشین بازپرس محسوب نمی شود و با استناد به مواد 310و 313 تبصره 1 ماده 314 و 384 قانون آیین دادرسی کیفری می بایست مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت نماید ولیکن اگر یکی از عناوین اتهامی از مصادیق موضوع ماده 302 قانون مذکور و مواردی باشد که به صورت مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی نمی شود دادگاه بخش صالح به رسیدگی بوده و مستندا به مواد 302336و337همان قانون به جانشینی از بازپرس اقدام می نماید.

نظر ابرازی:
دادگاه بخش در هرحال می تواند به جانشینی از بازپرس رسیدگی کند. (حتی در جرایم منافی عفت)

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 336 ـ در دادگاه بخش رئیس یا دادرس علی‏البدل در جرایم موضوع صلاحیت این دادگاه راسا رسیدگی و رای صادر می کند. در این دادگاه وظیفه دادستان از حیث تجدید نظر‏خواهی از آراء بر عهده رئیس دادگاه است و در مورد آرائی که توسط وی صادر می شود بر عهده دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 384 ـ پس از ارجاع پرونده به دادگاه کیفری یک در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون و یا پس از صدور قرار رسیدگی در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود هرگاه متهم وکیل معرفی نکرده باشد مدیر دفتر دادگاه ظرف پنج روز به او اخطار می کند که وکیل خود را حداکثر تا ده روز پس از ابلاغ به دادگاه معرفی کند. چنانچه متهم وکیل خود را معرفی نکند مدیر دفتر پرونده را نزد رئیس دادگاه ارسال می کند تا طبق مقررات برای متهم وکیل تسخیری تعیین شود.

مشاهده ماده 384 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM