رای قضایی شماره 9109970907400805

رای قضایی شماره 9109970907400805

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970907400805


شماره دادنامه قطعی:
9109970907400805

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/10/06

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم اطفال

پیام رای:
ملاک صلاحیت دادگاه اطفال سن متهمان در زمان وقوع بزه است.

رای خلاصه جریان پرونده
به دلالت دادنامه شماره 89000512ـ21/11/89 شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش (از استان ) آقایان 1ـ س.ه. فرزند ج. 2ـ ح.ک. فرزند ع. 3ـ ر.ب. فرزند ق. 4ـ الف.ک. 5ـ ب.ش. فرزند ع. از حیث اتهام تهدید و انجام عمل شنیع لواط به صورت تفخیذ به علاوه ردیف اول تا سوم دایر بر آدم ربایی موضوع شکایت آقایان ع. و ر.ک. تحت تعقیب قرار گرفته و برابر استدلال مقید در دادنامه صدرالذکر مجرمیت مشارالیهم احراز و مستندا به مواد 18 47 105 120 121 621 و 669 از قانون مجازات اسلامی حکم بر محکومیت هر یک از متهمین بابت تهدید به تحمل 74 ضربه شلاق تعزیری و از حیث لواط تفخیذی به تحمل یک صد ضربه شلاق و از جهت آدم ربایی با اعمال ماده 22 قانون مجازات اسلامی ردیف اول به تحمل 30 ماه حبس تعزیری و ردیف دوم و سوم به تحمل 15 ماه حبس محکوم و با تجدیدنظرخواهی از رای مزبور شعبه 17 دادگاه تجدیدنظر استان رسیدگی و به شرح دادنامه شماره 9000934 ـ 13/6/90 اعتراض شاکی (مجنی علیه) آقای ر.ک. از حیث قلت مجازات در بحث آدم ربایی وارد تشخیص و مجازات متهمین س.ه. ح.ک. و ر.ب. با توجه به نحوه وقوع جرم انگیزه وقوع جرم و استفاده از وسیله نقلیه در آدم ربایی و سن مجنی علیه در زمان وقوع جرم و به لحاظ بیم متهمین و سایرین با استناد به تبصره 3 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب تشدید و ردیف اول به تحمل ده سال ردیف دوم و سوم هر کدام به تحمل هفت سال حبس محکوم و راجع به متهمین الف.ک. و ب.ش. دایر بر وسیله تهدید قرار دادن فیلم مستهجن با توجه به محتویات پرونده و مقررات ماده 5 قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند رسیدگی به موضوع را خارج از صلاحیت دادگاه بدوی و در صلاحیت ذاتی دادگاه انقلاب اسلامی لار تشخیص و اعتراض تجدیدنظرخواه را در این قسمت وارد تشخیص و ضمن نقض این قسمت از دادنامه بدوی پرونده به دادگاه انقلاب اسلامی لار ارجاع گردیده است. دادسرای عمومی و انقلاب در خصوص اتهام وسیله تهدید قرار دادن عکس و فیلم مستهجن گرفته شده از شاکی برای تمامی پنج نفر یادشده قرار مجرمیت و کیفرخواست صادر و دادرس دادگاه انقلاب اسلامی عهده دار رسیدگی شده و شرح رای شماره 91000301 ـ 28/5/91 با این استدلال که متهمین در هنگام طرح شکایت طفل محسوب می شده اند و حدود شش ماه بعد از وقوع بزه مبادرت به طرح شکایت شده است خود را صالح به رسیدگی ندانسته و مستندا به ماده 54 قانون آیین دادرسی کیفری قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی بخش به جانشینی از دادگاه اطفال صادر و پرونده پس از ارسال و وصول به شعبه اول دادگاه عمومی بخش ارجاع و شعبه موصوف به شرح رای شماره 91000104ـ21/9/91 علی رغم اذعان به سن متهمین درکمتر از 18 سال در زمان وقوع جرم و صراحت تبصره ماده 220 قانون یادشده صلاحیت خویش را نپذیرفته و با حدوث اختلاف پرونده جهت رسیدگی و حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی پس از وصول و ثبت به کلاسه فوق به این شعبه محول شده است.هیات شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرایت گزارش آقای صابر عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص اختلاف واقعه به شرح قرارهای اصداری نظر به اینکه برابر محتویات پرونده و اسناد ابرازی میزان سن تمامی متهمین در زمان وقوع جرم به کمتر از 18 سال تمام محرز و مسلم است لهذا مستندا به دلالت آراء وحدت رویه صادره از هیات عمومی دیوان عالی کشور به شماره های 6514ـ3/8/79 686ـ5/2/85 و 687ـ2/3/85 عقیده دادرس دادگاه انقلاب اسلامی صحیح و موجه تشخیص و با تایید صلاحیت رسیدگی دادگاه عمومی بخش ترجیحا شعبه اول و نقض قرار صادره ذیربط «حل اختلاف»; و پرونده جهت ادامه رسیدگی به دادگاه اخیرالذکر اعاده می گردد.
رییس شعبه 14 دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
صابر ـ خلف رضایی

قاضی:
محمدرضا صابر , غلامرضا خلف رضایی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 18 ـ تعزیر مجازاتی است که مشمول عنوان حد قصاص یا دیه نیست و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرع ـ ی یا نقض مقررات حکومتی تعیین و اعمال می گردد. نوع مقدار کیفیت اجراء و مقررات مربوط به تخفیف تعلیق سقوط و سایر احکام تعزیر به موجب قانون تعیین می شود. دادگاه در صدور حکم تعزیری با رعایت مقررات قانونی موارد زیر را مورد توجه قرار می دهد: الف ـ انگیزه مرتکب و وضعیت ذهنی و روانی وی حین ارتکاب جرم ب ـ شیوه ارتکاب جرم گستره نقض وظیفه و نتایج زیانبار آن پ ـ اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم ت ـ سوابق و وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی مرتکب و تاثیر تعزیر بر وی

مشاهده ماده 18 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 120 ـ هرگاه وقوع جرم یا برخی از شرایط آن و یا هریک از شرایط مسوولیت کیفری مورد شبهه یا تردید قرار گیرد و دلیلی بر نفی آن یافت نشود حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 120 قانون مجازات اسلامی

ماده 121 ـ در جرایم موجب حد به استثنای محاربه افساد فی الارض سرقت و قذف به صرف وجود شبهه یا تردید و بدون نیاز به تحصیل دلیل حسب مورد جرم یا شرط مذکور ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 121 قانون مجازات اسلامی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 669 ـ قطع و از بین بردن هریک از دو پستان زن موجب نصف دیه کامل زن و از بین بردن مقداری از آن به همان نسبت موجب دیه است و اگر همراه با از بین رفتن تمام یا بخشی از پستان مقداری از پوست یا گوشت اطراف آن هم از بین برود یا موجب جنایت دیگری گردد علاوه بر دیه پستان دیه یا ارش جنایت مزبور نیز باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 669 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 ـ انحلال شخص حقوقی و مصادره اموال آن زمانی اعمال می شود که برای ارتکاب جرم به وجود آمده یا با انحراف از هدف مشروع نخستین فعالیت خود را منحصرا در جهت ارتکاب جرم تغییر داده باشد.

مشاهده ماده 22 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 ـ ضابطان دادگستری پس از حضور دادستان یا بازپرس در صحنه جرم تحقیقاتی را که انجام داده‏اند به آنان تسلیم می کنند و دیگر حق مداخله ندارند مگر آنکه انجام دستور و ماموریت دیگری از سوی مقام قضایی به آنان ارجاع شود.

مشاهده ماده 54 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM