رای قضایی شماره 9309970908700051

رای قضایی شماره 9309970908700051

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970908700051


شماره دادنامه قطعی:
9309970908700051

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
عدم تاثیر برائت راشی بر برائت مرتشی

پیام رای:
اگر راشیان تبرئه شوند زمینه محکومیت مرتشی متزلزل نمی گردد چون ممکن است دلیل اثباتی برای مجرم بودن راشی محرز نگردد ولی مرتشی اقرار به اخذ رشوه کند و محکوم شود.

رای خلاصه جریان پرونده
به گزارش حفاظت اطلاعات فرماندهی انتظامی استان مازندران به شماره 12523/03/603/125/6812-28/9/91 حاکی است تعداد زیادی از افرادی که خودرو یا موتورسیکلت آنان به دلایل مختلف توسط مامورین انتظامی قایم شهر و پلیس راه سازی توقیف و به پارکینگ منتقل شده مالکین وسایط نقلیه برای آزادسازی آن ها به مراجعه انتظامی مراجعه که در نهایت می بایستی نامه آزادی و ترخیص را از واحد ترخیص راهنمایی قایم شهر اخذ می کردند که در آن جا بنا به دلایل مختلف مدارک مثبته تحویلی به ستاد ترخیص کامل نبوده لذا آزادسازی وسایط نقلیه امکان پذیر نبوده است در همین رابطه استوار یکم وظیفه ک.ع. فرزند ع. که در واحد ترخیص راهور مشغول به خدمت می باشد با سوءاستفاده از موقعیت شغلی و به صورت مخفیانه نسبت به تهیه نامه آزادی وسایل نقلیه مشکل دار و جعل امضاء مسیول واحد ترخیص قایم شهر به نام ستوان یکم ح. اقدام و نامه را در بیرون از واحد ترخیص به متقاضیان تحویل داده و از هر کدام مبالغی اخذ و نامه جعلی را تحویل آنان داده و افراد وسایل نقلیه خود را آزاد کرده اند با اقدامات اطلاعاتی مالکین وسایط نقلیه شناسایی و از آنان در مورد چگونگی آزادی وسیله نقلیه آنان استعلام به عمل آمده است و همگی اقرار کرده اند که با دادن مبلغی و اخذ برگ ترخیص از سرباز وظیفه ک.ع. وسیله خود را آزاد کردیم. ک.ع. در دفاع از خود اظهار داشته: فرم های ترخیص را خودم پر می کردم ولی آقای ح. (مسیول ترخیص) امضاء می کرد وقتی فرم پر می شد و کامل می شد به ح. می گفتم امضاء کن و او امضاء و مهر می زد ولی من امضاء نمی کردم (ص 267). با صدور قرار مجرمیت 00665-28/12/91 دادسرای نظامی مازندران و کیفرخواست مربوط شعبه اول دادگاه نظامی یک استان مازندران عهده دار رسیدگی شده است. مورخ 28/2/92 دادگاه تشکیل شده است و وظیفه ک.ع. در دادگاه منکر اتهامات انتسابی (اخذ رشوه جعل امضاء و استفاده از سند مجعول) شده است یکی از راشیان به نام م.ه. در محضر دادگاه اظهار داشته: من پول به کسی ندادم و به شرح اوراق 302-318 افرادی که وجوهی پرداخته اند اظهار داشته اند پول پرداختم ولی نه به عنوان رشوه بلکه با تصور این که باید پول بدهیم تا نقلیه ما آزاد شود. دادگاه پس از رسیدگی به موجب دادنامه صادره فوق الاشعار و با اسناد به گزارش اولیه یگان خدمتی و دفاعیات بلاوجه متهم ک.ع. اظهارات صریح راشیان و شناسایی متهم از سوی نامبردگان در دفعات مکرر و قراین دیگری که موجب علم دادگاه شده است بزهکاری نامبرده را محرز دانسته و مستندا به مواد 97 و 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و رعایت تبصره 3 ماده 134 و 27 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 و رای وحدت رویه 624 مورخ 18/1/1377 هییت عمومی دیوان عالی کشور متهم موصوف الذکر را از جهت جعل به تحمل پنج سال حبس تعزیری و از جهت استفاده از سند مجعول نیز به پنج سال حبس تعزیری در خصوص اخذ رشوه به تحمل 10 سال حبس تعزیری محکوم نموده است و کلیه متهمین به پرداخت رشوه را به اعتبار این که مدعی اند تصویر می کردیم پرداخت وجه به عنوان تخلف خودرو و اجرت و کرایه محل پارکینگ است می پرداختیم تبریه نموده است و با توجه به این که محکوم علیه فاقد سابقه کیفری بوده به استناد مواد 46 و 50 و 51 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حبس مقرر در رای صادره را به مدت 2 سال معلق نموده است. معاون دادستان نظامی مازندران با تقدیم لایحه ای نسبت به رای صادره اعتراض و پرونده متعاقب واصل شدن به دیوان عالی کشور حسب الارجاع تحت نظر قرار گرفت.

رای شعبه دیوان عالی کشور
اعتراض دادستان نظامی وارد است لکن نه از جهتی که نامبرده عنوان نموده (تجدیدنظرخواه عنوان داشته که اگر راشیان تبریه شوند زمینه محکومیت مرتشی متزلزل می گردد) چون می توان فرض کرد که راشی دلیل اثباتی برای مجرم بودن وی محرز نگردد ولی مرتشی اقرار به اخذ رشوه کند و محکوم شود و در پرونده امر اظهارات تعدادی از راشیان نشان دهنده این است که به عنوان رشوه وجوهی به محکوم علیه پرداخته اند و در اصل هم از آن جا که دادگاه بدون رعایت ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ضوابط تبصره 3 ماده 134 قانون مذکور را در مانحن فیه اعمال و در نهایت هم بخشی از مجازات را تعلیق نموده است که بر قانون مصوب 1392 منطبق است (در قانون جدیدالتصویب با فرض تعدد تعلیق را مجاز دانسته است) علی هذا مستندا به بند ماده 6 قانون تجدیدنظر آرای دادگاه ها ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته رسیدگی به شعبه دیگر هم عرض محول می گردد.
رییس شعبه 31 دیوان عالی کشور ـ مستشار
جعفری ـ طباطبایی

قاضی:
جعفری , طباطبائی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 27 ـ مدت حبس از روزی آغاز می شود که محکوم به موجب حکم قطعی لازم الاجراء حبس می گردد. در صورتی که فرد پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده مطرح بوده بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه می شود. در صورتی که مجازات مورد حکم شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد هر روز بازداشت معادل سه ضربه شلاق یا سیصد هزار (300.000) ریال است. چنانچه مجازات متعدد باشد به ترتیب نسبت به حبس شلاق و جزای نقدی محاسبه می گردد.

مشاهده ماده 27 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 50 ـ چنانچه محکومی که مجازات او معلق شده است در مدت تعلیق بدون عذر موجه از دستورهای دادگاه تبعیت نکند دادگاه صادرکننده حکم قطعی می تواند به درخواست دادستان یا قاضی اجرای احکام برای بار اول یک تا دو سال به مدت تعلیق اضافه یا قرار تعلیق را لغو نماید. تخلف از دستور دادگاه برای بار دوم موجب الغای قرار تعلیق و اجرای مجازات می شود.

مشاهده ماده 50 قانون مجازات اسلامی

ماده 51 ـ تعلیق اجرای مجازات محکوم نسبت به حق مدعی خصوصی تاثیری ندارد و حکم پرداخت خسارت یا دیه در این موارد اجراء می شود.

مشاهده ماده 51 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 97 ـ هر نظامی که حکم یا امضاء یا مهر سایر فرماندهان و مسوولان نیروهای مسلح را به اعتبار مقام آنان جعل کند یا با علم به جعل یا تزویر استعمال نماید به حبس از یک تا پنج سال محکوم می گردد.

مشاهده ماده 97 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 118 ـ هر نظامی برای انجام یا خودداری از انجام امری که از وظایف او یا یکی دیگر از کارکنان نیروهای مسلح است وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را بلاعوض یا کمتر از قیمت معمول به هر عنوان قبول نماید اگرچه انجام یا خودداری از انجام امر برخلاف قانون نباشد در حکم مرتشی است و به ترتیب ذیل محکوم می شود: الف ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ تا یک میلیون (000‚000‚1) ریال باشد به حبس از یک تا پنج سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و تنزیل یک درجه یا رتبه. ب ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از یک میلیون (000‚000‚1) ریال تا ده میلیون (000‚000‚10) ریال باشد به حبس از دوتا ده سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و تنزیل دو درجه یا رتبه. ج ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از ده میلیون(000‚000‚10) ریال باشد به حبس از سه تا پانزده سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و اخراج از نیروهای مسلح.

مشاهده ماده 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM