رای قضایی شماره 9209970222401005

رای قضایی شماره 9209970222401005

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970222401005


شماره دادنامه قطعی:
9209970222401005

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/06/25

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تاثیر مفارقت جسمانی در عسروحرج زوجه

پیام رای:
پذیرش تقاضای طلاق از سوی زوجه به دلیل عسروحرج ناشی از مفارقت جسمانی منوط به قابلیت انتساب علت مفارقت جسمانی بدون عذر موجه به زوج است و اگر دلیل مفارقت ناشی از اقدامات غیرموجه زوجه باشد عسروحرج زوجه احراز نخواهد شد.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دادخواست تقدیمی خانم ف.ص. فرزند ح. با وکالت خانم ها الف.ف. و ط.خ. به طرفیت همسرشان آقای س. س.م. فرزند س.الف. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش و طلاق توجها به اوراق و محتویات پرونده دادخواست و مدارک استنادی ازجمله سند نکاح شماره 7712 مورخ 23/3/76 صادره از دفتر ازدواج شماره.. . حوزه ثبت تهران و محرز بودن علقه زوجیت بین طرفین و تصویر دادنامه ها و سایر دلایل و مدارک پیوست و لوایح تقدیمی و اظهارات و دفاعیات متقابل آن ها و نظریه داوران نظر به اینکه اختلافات زوجین از سال 88 ادامه داشته و در این مدت اصلاحی صورت نگرفته است و تصویر دادنامه های پیوست و طرح دعاوی مختلفه و مخصوصا طرح مجدد دعوی طلاق حکایت از عدم تفاهم اخلاقی و عملی مشارالیها دارد و ادامه اختلافات بیش از این به مصلحت آن ها نبوده و درنتیجه موجبات عسروحرج زوجه در حال و آتی فراهم نموده است و خواسته دادگاه موجه است استنادا به مواد 1284و1145 و 1146و 1130 از قانون مدنی و ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1370 گواهی عدم امکان سازش و طلاق مشارالیها را صادر و اعلام می نماید ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ و قطعیت دادنامه می تواند با بذل کل و یا حداقل بخش قابل توجهی (یک سوم) از مهریه مافی القباله و قبول بذل از طرف زوج و توکیل غیر به اجرای طلاق خلع نوبت اول و ثبت آن اقدام و از اجرای طلاق به مقدار سه طهر عده دارد فرزندان مشترک دختر 1 ـ پ.س. متولد6/4/79 خارج از حضانت 2 ـ پ.س. متولد 23/6/86 کمتر از هفت سال قمری دارد و حضانت خواهان (مادر) خواهد بود خوانده (پدر) حق ملاقات فرزند خود را در هفته 24 ساعت از ساعت پنج عصر روز پنجشنبه لغایت ساعت پنج عصر روز جمعه دارد و محل تحویل و تحول منزل مسکونی خواهان و در صورت بروز اختلاف کلانتری محل سکونت وی خواهد بود و در صورت اجرا برای این قسمت از دادنامه بلامانع است و ادعای بارداری نشده است رای صادره حضوری بوده و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران و سپس قابل فرجام می باشد.
رییس شعبه 233 دادگاه عمومی خانواده تهران ـ میرزایی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درخصوص تجدید نظر خواهی آقای س.س. فرزند س.الف به طرفیت خانم ف.ص. فرزند ح. نسبت به دادنامه شماره 1385 مورخه 20/8/1391 شعبه محترم 233 دادگاه عمومی حقوقی تهران در پرونده کلاسه 0963 مبنی بر صدور حکم طلاق به درخواست زوجه با توجه به مجموع محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی و لوایح دفاعیه طرفین مدلول دادنامه تجدیدنظرخواسته رای صادرشده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده و تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود زیرا اولا زوجه انگیزه و دلیل اصلی طرح دعوی طلاق خود را در دادخواست تقدیمی عسروحرج خود مفارقت جسمانی از آبان سال 1388 تاکنون عنوان داشته است ثانیا دادگاه برحسب تقاضای زوجه به طلاق هنگامی می تواند مجوز و حکم طلاق صادر کند که توسط ادله متقن ثابت گردد که زوج به علت سوءرفتار و معاشرت نسبت به زوجه چنان عمل نموده که موجبات عسروحرج وی را فراهم کرده است ثالثا با توجه به مجموع محتویات پرونده زوجه هیچ گونه دلیل موجهی که بتوان از طرق مذکور موجبات عسروحرج و درنتیجه طلاق زوجه را فراهم نمود ابراز ننموده است مضافا بر اینکه زوج در مقام دفاع به احکام قطعی که دادگاه ملزم به رعایت قطعیت و آثار آن ها می باشد نموده است از قبیل: 1 ـ رای صادرشده قطعی شماره 1977 مورخ 24/2/1388 شعبه 30 دادگاه تجدیدنظر استان تهران مبنی بر الزام زوجه به تمکین و همچنین صدور اجراییه حکم مذکور مبنی بر فراهم بودن امکانات زندگی مشترک و ابلاغ آن به زوجه که علی رغم آن زوجه با توجه به اجراییه مذکور حکم را اجرا ننموده است بنابراین نه تنها زوج سبب مفارقت مدت مذکور نبوده بلکه زوجه خود موجبات مفارقت را فراهم نموده است و این سوء رفتار منتسب به زوجه است و تقصیر در این مورد متوجه زوج نمی باشد. 2 ـ رای قطعی شماره 1291 مورخ 1/8/1389 شعبه 11 دادگاه تجدیدنظر استان تهران مبنی بر اجازه ازدواج مجدد که حسب تقاضای زوج دادگاه نسبت به آن رای قطعی صادر نموده است. 3 ـ گزارش واحد مددکاری مورخ 17/5/1389 در رابطه با انجام تحقیقات لازم موردنظر دادگاه دلالت بر حسن رفتار زوج نسبت به زوجه دارد. 4 ـ همچنین رای قطعی شماره 748 مورخ 5/5/1390 صادرشده از شعبه 26 دادگاه تجدیدنظر استان تهران مبنی به منع اشتغال زوجه به موجب تقاضای زوج که دادگاه خواسته زوج را به مصلحت دانسته و علی رغم مخالفت زوجه رای به منع اشتغال صادر نموده است. 5 ـ رای قطعی شماره 1356 مورخ 8/12/1389 صادرشده از شعبه 1079 دادگاه عمومی جزایی تهران که برحسب شکایت زوج علیه همسرش (تجدیدنظر خوانده) دایر بر افتراء و تهمت صادرشده و دادگاه مذکور نه تنها سوء معاشرت از طرف زوج را محرز ندانسته بلکه با توجه به رای اصداری این زوجه بوده که محکوم گردیده است. لذا این دادگاه با عنایت به مراتب مذکور موجبات طلاق را به دلیل عدم احراز موجبات عسروحرج منتسب به زوج (تجدیدنظرخواه) ندانسته و چنانچه مفارقت چندساله زوجه از زوج در پرونده منعکس است این مفارقت ناشی از اقدامات زوجه بوده است و منتسب به تقصیر زوج نمی باشد و با استناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی به لحاظ عدم احراز موجبات طلاق و عسروحرج رای صادر شده دادگاه بدوی را نقض نموده و با استناد به ماده 1257 قانون مدنی حکم به رد دعوی طلاق به درخواست زوجه صادر و اعلام می کند. این رای ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور خواهد بود.
رییس شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
مرادی هرندی ـ روحانی

قاضی:
حسین مرادی هرندی , روحانی مریان , میرزایی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1284 - سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.

مشاهده ماده 1284 قانون مدنی

ماده 1145 - در موارد ذیل طلاق بائن است: 1 - طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود؛ 2 - طلاق یائسه؛ 3 - طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد؛ 4 - سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه ی رجوع باشد یا در نتیجه ی نکاح جدید.

مشاهده ماده 1145 قانون مدنی

ماده 1146 - طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

مشاهده ماده 1146 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM