نظریه مشورتی شماره 1146/96/7

نظریه مشورتی شماره 1146/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1146/96/7


شماره نظریه:
1146/96/7

شماره پرونده:
788-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/05/21

استعلام
درخصوص اینکه ملاک شروع مجازات تعلیقی تاریخ قطعیت دادنامه مستنبط از ماده 46 قانون مجازات اسلامی مصوب 112 می باشد یا مطابق ماده 551 قانون آیین دادرسی کیفری از تاریخ حضور محکوم در شعبه اجرای احکام و تفهیم مفاد دادنامه تعلیقی؟ با توجه به اختلاف رویه همکاران محترم قضایی این اجرا را ارشاد فرمائید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به صراحت ماده 49 قانون مجازات اسلامی 1392 که مقرر می دارد قرار تعلیق اجرای مجازات به وسیله دادگاه ضمن صدور حکم محکومیت یا پس از صدور آن صادر می شود و کسی که حکم مجازات وی به طور کلی معلق شده است اگر در بازداشت باشد فورا آزاد می گردد و با توجه به اینکه در مواد 52 و 54 قانون مجازات اسلامی سال 1392 اشاره به اقدامات بعدی برای لغو قرار تعلیق از تاریخ صدور قرار تعلیق شده است لذا با توجه به مراتب مذکور و ماده 376 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 شروع به اجرای تعلیق از تاریخ صدور قرار تعلیق خواهد بود. بدیهی است نظر به ماده 551 قانون اخیرالذکر اعمال ضمانت اجرای موضوع ماده 50 قانون صدرالذکر نسبت به محکوم علیه در فرض تعلیق اجرای مجازات مراقبتی مقید به تفهیم و ابلاغ مراتب مذکور در ماده موصوف است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 49 ـ قرار تعلیق اجرای مجازات به وسیله دادگاه ضمن حکم محکومیت یا پس از صدور آن صادر می گردد. کسی که اجرای حکم مجازات وی به طورکلی معلق شده است اگر در بازداشت باشد فوری آزاد می گردد.

مشاهده ماده 49 قانون مجازات اسلامی

ماده 52 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب جرم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت نشود محکومیت تعلیقی بیاثر می شود.

مشاهده ماده 52 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند. دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم فوق شود علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجراء می شود.

مشاهده ماده 54 قانون مجازات اسلامی

ماده 551 ـ در صورت تعلیق اجرای مجازات قاضی اجرای احکام کیفری محکوم علیه را احضار و در صورت عدم حضور بدون عذر موجه جلب می کند و با حضور محکوم علیه دستور یا دستورهای دادگاه چگونگی اجراء و ضمانت عدم رعایت آنها را به وی تفهیم و ابلاغ می نماید.

مشاهده ماده 551 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 376 ـ هرگاه رای بر برائت منع یا موقوفی تعقیب و یا تعلیق اجرای مجازات صادر شود و متهم در بازداشت باشد بلافاصله به دستور دادگاه آزاد می شود.

مشاهده ماده 376 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM