نظریه مشورتی شماره 1865/95/7

نظریه مشورتی شماره 1865/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1865/95/7


شماره نظریه:
1865/95/7

شماره پرونده:
1366-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/08/08

استعلام
1-آیا نسخه دست نویس رای دادگاه نیز بایستی ضمیمه پرونده گردد و قبل از دادنامه قرار گیرد یا صرفا ضمیمه نمودن دادنامه به پرونده کافی است توضیح اینکه نسخه دست نویس معمولا دارای قلم گرفتگی¬های بسیار بوده وضمیمه نمودن آن به پرونده زمینه سوء ظن ویا سوء استفاده اصحاب دعوی را فراهم می¬نماید فی¬المثل ممکن است این افراد بعد از صدور دادنامه با دستکاری در نسخه دست نویس مدعی عدم مطابقت نسخه دست نویس با دادنامه شوند. 2-آیا واخواهی از رای کیفری مستلزم پرداخت هزینه دادرسی است؟ 3- با توجه به تصریح مواد 15-575 و 576 قانون آئین دادرسی کیفری آیا در خصوص جرائمی از قبیل کلاهبرداری اختلاس و سرقت که رد مال از جمله مجازات¬های قانونی این جرائم است نیز شاکی بایستی با تقدیم دادخواست مطالبه اموال خود را بنماید یا نیازی به تقدیم دادخواست در این¬گونه جرایم نیست.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) اولا: رای و دادنامه به دلالت مواد 374 و 378 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 متفاوتند. برابر این مواد پس از ختم دادرسی حداکثر ظرف یک هفته باید از ناحیه ی دادگاه انشاء رای صورت گیرد و حداکثر ظرف سه روز دیگر از تاریخ انشاء رای رای باید پاکنویس یا تایپ شود. ثانیا: مقررات شکلی از جمله آیین دادرسی کیفری علی الاصول موضوعیت دارد و به دلالت اصل مذکور در ماده ی 2 قانون آیین دادرسی کیفری1392 باید مستند به قانون باشد بنابراین در فرض مذکور در سوال به نظر می رسد که رای دادگاه علاوه بر دادنامه ضرورت دارد که پیوست پرونده باشد. 2) در قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و نحوه مصرف آن در موارد معین (مصوب 1373) و همچنین قانون بودجه ی سال 1395 و بخشنامه ی ریاست محترم قوه قضاییه مورخه ی 4/3/1395 و اصلاحیه ی 12/4/1395 برای واخواهی از رای غیابی در امور کیفری هزینه دادرسی پیش بینی نشده است. 3) حکم به رد عین یا مثل یا قیمت مال بدون تقدیم دادخواست و درضمن صدور رای کیفری فقط درمواردی مجاز است که درقانون تصریح شده باشد زیرا اصل برلزوم طرح دعوای حقوقی وتقدیم دادخواست است لکن درجرائمی مانند سرقت وکلاهبرداری و اختلاس که قانونگذار تصریح به رد مال کرده است دادگاه کیفری ضمن حکم به مجازات مقرر در قانون مجاز به صدور حکم به رد مال نیز می باشد و نیازی به تقدیم دادخواست نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 575 ـ هرگاه در اثر وقوع جرم ضرر و زیان مادی به نیروهای مسلح وارد شود یگان مربوط مکلف است تمام ادله و مدارک خود را به مرجع تعقیب تسلیم کند و نیز تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است اما نیازی به پرداخت هزینه دادرسی ندارد. تبصره 1 ـ دعوای اعسار از پرداخت محکوم به موضوع این ماده باید به طرفیت یگان محکوم له دعوای اصلی اقامه شود. تبصره 2 ـ یگان متضرر از جرم حق طرح دعوی دفاع و پیگیری دعوی اعتراض و تجدیدنظرخواهی را مطابق مقررات مربوط دارد و گذشت یگان مذکور مسموع نیست.

مشاهده ماده 575 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 576 ـ رسیدگی به دعوای خصوصی اشخاص حقیقی و حقوقی که به تبع امر کیفری در دادگاههای نظامی مطرح می شود مستلزم تقدیم دادخواست و رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 576 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 374 ـ دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی با استعانت از خداوند متعال با تکیه بر شرف و وجدان و با توجه به محتویات پرونده و ادله موجود در همان جلسه و در صورت عدم امکان در اولین فرصت و حداکثر ظرف یک هفته به انشای رای مبادرت می کند. رای دادگاه باید مستدل موجه و مستند به مواد قانون و اصولی باشد که براساس آن صادر شده است. تخلف از صدور رای در مهلت مقرر موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 374 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 378 ـ رای دادگاه باید حداکثر ظرف سه روز از تاریخ انشاء پاکنویس یا تایپ شود. این رای که «دادنامه» خوانده می شود با نام خداوند متعال شروع و موارد زیر در آن درج می شود و به امضای دادرس یا دادرسان می رسد و به مهر شعبه ممهور می شود: الف ـ شماره پرونده شماره و تاریخ دادنامه و تاریخ صدور رای ب ـ مشخصات دادگاه و قاضی یا قضات صادرکننده رای و سمت ایشان پ ـ مشخصات طرفین دعوی و وکلای آنان ت – گردشکار و متن کامل رای

مشاهده ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM