نشست قضایی شماره 1399-7552

نشست قضایی شماره 1399-7552

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7552


کد نشست:
1399-7552

تاریخ برگزاری:
1398/09/20

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
احضار مجدد متهم و اخذ آخرین دفاع با وزن خالص تفهیم شده

پرسش:
چنانچه وزن مواد ابتدا با لفافه به شعبه اعلام گردد و بر این اساس اتهام به متهم تفهیم و اخذ آخرین دفاع با لفافه صورت گیرد و متعاقبا وزن خالص آن از قسمت توزین اعلام و قرار مجرمیت و کیفرخواست بر اساس وزن خالص صادر گردد آیا لازم است مجددا متهم احضار و آخرین دفاع با وزن خالص تفهیم گردد یا این امر موجب اطاله دادرسی و تحمیل هزینه مجدد بر دولت و اعزام مجدد خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان قم موجه و مورد تایید است. نکته مهم این است که حقوق دفاعی متهم که در ماده 6 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 به رعایت آن در فرآیند دادرسی کیفری تاکید شده است در نظریه مزبور بیشتر تضمین میشود.

نظر اکثریت:
با توجه به مفاد مواد 168 250 262 و 264 و 266 قانون آیین دادرسی کیفری و با لحاظ مواد 4 و 5 و 8 قانون مبارزه با مواد مخدر که در مجازات مرتکبین باید تناسب لحاظ گردد و با توجه به تفسیر به نفع متهم الزاما می بایست بعد از تفهیم اتهام تحقیقات تکمیل و پس از وصول برگه توزین دایر بر میزان خلوص مواد آخرین دفاع اخذ گردد و این با انصاف نزدیکتر است و این کل قانون است و اگر چنانچه قبل از اتمام تحقیقات و قبل از وصول برگه توزین نهایی که میزان خلوص را اعلام کرده آخرین دفاع اخذ شود خلاف قانون بوده و می بایست دادسرا ضمن عدول از آخرین دفاع ماخوذه مجددا براساس خلوص مواد اقدام به احضار متهم و اخذ آخرین دفاع بر اساس میزان خلوص مواد نماید و اگر ضرورتی بود قرار تامین را متناسب نماید.

نظر ابرازی:
هر چند ایشان هم قایلند که قانون صراحت دارد که میزان قرار تامین و آخرین دفاع باید وفق خلوص مواد در برگه توزین باشد؛ اما در جاهایی که میزان مواد موثر در تحقیقات است یعنی قابل اغماض است و متهم هم قبول دارد هر چند در برگه توزین که میزان خلوص را کمتر از مواد با لفافه به برگه توزین که موقت بوده اعلام کرده باشد؛ ولی چون خیلی در مجازات تاثیر ندارد اخذ آخرین دفاع با برگه توزین موقت می نماییم و عدول هم نمی خواهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 264 ـ پس از انجام تحقیقات لازم و اعلام کفایت و ختم تحقیقات بازپرس مکلف است به صورت مستدل و مستند عقیده خود را حداکثر ظرف پنج روز در قالب قرار مناسب اعلام کند.

مشاهده ماده 264 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 266 ـ چنانچه دادستان تحقیقات بازپرس را کامل نداند صرفا مواردی را که برای کشف حقیقت لازم است به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در پرونده درج می کند و تکمیل آن را میخواهد. در این صورت بازپرس مکلف به انجام این تحقیقات است. تبصره ـ هرگونه درخواست تکمیل تحقیقات که برای کشف حقیقت لازم نباشد موجب محکومیت انتظامی تا درجه سه است.

مشاهده ماده 266 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 168 ـ بازپرس نباید بدون دلیل کافی برای توجه اتهام کسی را به عنوان متهم احضار و یا جلب کند. تبصره ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 168 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 6 ـ متهم بزه دیده شاهد و سایر افراد ذیربط باید از حقوق خود در فرآیند دادرسی آگاه شوند و سازوکارهای رعایت و تضمین این حقوق فراهم شود.

مشاهده ماده 6 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 250 ـ قرار تامین و نظارت قضایی باید مستدل و موجه و با نوع و اهمیت جرم شدت مجازات ادله و اسباب اتهام احتمال فرار یا مخفی شدن متهم و از بین رفتن آثار جرم سابقه متهم وضعیت روحی و جسمی سن جنس شخصیت و حیثیت او متناسب باشد. تبصره ـ اخذ تامین نامتناسب موجب محکومیت انتظامی از درجه چهار به بالا است.

مشاهده ماده 250 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM