نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1399/06/25

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لنگرود

موضوع:
تخریب و میزان خسارت و افت قیمت

پرسش:
آیا در بزه تخریب مجموع میزان خسارت وارده و افت قیمت حاصل شده ملاک تعیین مجازات می باشد یا صرفا میزان خسارت وارده شده ملاک است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه عرفا «افت قیمت» صدق اتلاف می کند و شامل زیانی که در زمان وقوع جرم به صاحب مال (شاکی) وارد شده است می گردد و با عنایت به بند ت ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 و لحاظ ماده 104 قانون مجازات اسلامی ملاک تعیین مجازات در بزه تخریب عمدی مجموع خسارات وارد شده به شاکی اعم از قیمت عین مال و افت قیمت حاصل می باشد.

نظر اکثریت:
به لحاظ این که اساسا در قانون بحثی در مورد اینکه افت قیمت نیز مصداق خسارت می باشد یا خیر مطرح نشده است و بحث مذکور صرفا به صورت عرفی مطرح شده است که منحصرا قابل مطالبه حقوقی می باشد و نیز با توجه به این که قانونگذار که در مقام بیان بوده در متن قانون از کلمه خسارت به صورت مفرد استفاده نموده است که منحصر در خسارت مستقیم حاصل از اقدام متهم می باشد نه خسارت عدم النفع. همچنین با عنایت به اینکه توسعه مسیولیت کیفری متهم به خسارت وارده و افت قیمت حاصل شده مخالف قاعده انصاف و قواعد تفسیر مضیق قوانین کیفری می باشد. لذا صرفا خسارت وارده شده ملاک تعیین مجازات می باشد و نظریات مشورتی مختلف نیز موید این نظر می باشد. به علاوه این که تفسیر مذکور منافاتی با حق شاکی در مطالبه خسارت افت قیمت از طریق طرح دادخواست مطالبه ضررو زیان ناشی از جرم ندارد. همانگونه که در موارد 14 و 15 قانون آیین دادرسی کیفری نیز به این امر تصریح شده است.

نظر اقلیت:
به لحاظ اینکه بزه تخریب جرم عمدی محسوب می شود و حاکی از سوءنیت متهم بوده و نیز به جهت این که خسارت به صورت کلی شامل افت قیمت حادث شده نیز می باشد لذا باید مجموع خسارات ملاک باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 104 ـ علاوه بر جرایم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حد قذف این قانون و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت می باشند جرایم مندرج در قسمت اخیر ماده (596) و مواد (608) (622) (632) (633) (642) (648) (668) (669) (676) (677) (679) (682) (684) (685) (690) (692) (694) (697) (698) (699) و (700) از کتاب پنجم «تعزیرات» نیز قابل گذشت محسوب میشوند.

مشاهده ماده 104 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 - مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده مصوب ۲/۳/۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدي به شرح زیر کاهش يافته یا تبدیل می شود: الف- مجازات حبس موضوع ماده (۶۱۴) قانون(به استثناي تبصره آن) به حبس درجه شش؛ ب- مجازات حبس موضوع ماده (۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتكاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه پنج. پ- تبصره ماده (۶۲۱) قانون، نسخ و در مورد شروع به جرم آن مطابق ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ عمل می‌شود. ت- مجازات حبس موضوع ماده (۶۷۷) قانون، در صورتي كه ميزان خسارت‌وارده يكصد ميليون (۱۰۰,۰۰۰.۰۰۰) ريال يا كمتر باشد به جزاي نقدي تا دو برابر معادل خسارت‌وارده. ث- مجازات حبس موضوع ماده (۶۸۴) قانون به حبس درجه شش. ج- مجازات موضوع مواد (۶۰۸) و (۶۹۷) قانون به جزاي نقدي درجه شش.

مشاهده ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM